Xakurkê’nin yılmaz savaşçıları

Kadın Haberleri —

Rûken Sipêrtî ve Avînar Merîvan

Rûken Sipêrtî ve Avînar Merîvan

  • Avînar Merîvan, Şehit Zemanî’nin kahramanca direnişini ve gerilla anılarını dinleyerek büyüdü. Abisi Mervan Amed’in PKK’ye katılmasından etkilendi ve 2012 yılında Rojava’da devrimin kıvılcımları çakıldığında, o da yüzünü dağlara döndü. 6 yıl kaldığı Xakurkê’de ayak basmadık tek patika, ulaşmadık bir dağ bırakmadı.
  • Rûken Sipêrtî, Botan’da küçükken gördüğü gerillaya hayranlık duydu ve hep gerilla olmayı hayal etti. 2012’de hayalinin peşinden giderek Cûdî’de gerilla saflarına katıldı. 2014’te DAİŞ’e karşı savaşmak için Rojava’ya geçti; iki kez yaralandı. Kobanî zaferinin ardından Kurdistan dağlarına geri döndü, duruşuyla örnek bir PKK–PAJK militanı oldu.

Kurdistan’da yüz yıldır süren soykırım ve asimilasyon politikalarına karşı, emin adımlarla zafere koşan Avînar Merîvan ve Rûken Sipêrtî, 6 Nisan 2018’de Türk devletinin Xakurkê bölgesinde gerçekleştirdiği saldırıda şehit düştü. HPG Basın İrtibat Merkezi, Avînar ve Rûken’in şehit yoldaşlarından aldıkları mücadele bayrağını zafere taşımak için bir an bile tereddüde girmeden savaştığını söyledi.

 

 

Şehit Zemanî ve Mervan’ın izinden

Avînar Merîvan (Rozan Vildan Kızmaz), Amedli. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin yurtsever olmasından dolayı bilinçli bir Kürt kadını olarak yetişir. Annesinin dayısı Şehit Zemanî’nin (Mustafa Gezgör) kahramanca direnişi ve gerilla hikayelerini dinleyerek büyür. Amed’de üniversite okuduğu yıllarda gençlik çalışmalarına katılır. Abisi Mervan Amed’in (Mehmet Zuhat Kızmaz) 2009 yılında gerilla saflarına katılmasından derinden etkilenir. Böylelikle Kurdistan Özgürlük Hareketi ve Önderlik gerçeğini yakından tanır. Üniversite yıllarında yaptığı çalışmalardan dolayı birçok defa gözaltına alınır.

Devrimin kıvılcımı çakılmıştı, gitme vaktiydi

Kurdistan’da işgalci Türk devletinin yaptığı haksızlıklara ve uyguladığı inkar politikalarına karşı verilecek en büyük cevabın gerilla safları olduğunu anlar ve Rojava Özgürlük Devrimi’nin kıvılcım aldığı bir dönemde özgürlük saflarına katılır. 2012’de yüzünü dağlara döner, yeni savaşçı eğitimi Metîna bölgesinde alır. Ardından Garê alanında Parti çalışmalarına katılır. Aynı yıl askeri anlamda yetkinleşmek için ağır silah branşında eğitim görür.

 

 

Her patikayı yürüdü

2012 yılında Devrimci Halk Savaşı çerçevesinde gerçekleşen eylemlerde yer alır ve 2013 yılında Mervan Amed’in Geliyê Tiyarê’de şehadete ulaşması anısına layık olmak için sıcak savaşın yaşandığı alanlara gitmek ister; Xakurkê bölgesine geçer. Xakurkê’de birçok başarılı eyleme damga vurur ve YJA Star kimliğini layıkıyla taşır. 6 yıl kaldığı Xakurkê’de ayak basmadık tek patika, ulaşmadık bir dağ bırakmaz. Kadın özgürlük çizgisindeki net duruşu, Önderlik ve özgürlük değerlerine olan sarsılmaz bağlılığıyla yoldaşlarında silinmez izler bırakır.

 Botan’ın Rûken’i

Rûken Sipêrtî (Fatma Koyuncu), Silopyalı. Ulusal değerlerine ve Kürt kültürüne bağlı bir ailede dünyaya gelir, öz benliğine göre yetişir. Ailesi ve mensubu Sipêrtî aşiretinden Özgürlük Hareketi’ne katılımların olması PKK’yi erken yaşta tanımasına vesile olur. Küçükken gördüğü gerillaya hayranlık duyar ve gerilla olmayı hayal eder.

 

 

Yüzünü Cûdî’ye döndü

Botan’da Türk devletinin yaptığı zulümler, köy yakmalar ve birçok insanı faili belli bir şekilde şehit etmesi öfkesini büyütür. Gerillanın soykırımcı devlete karşı gerçekleştirdiği başarılı eylemlerden büyük moral alır, erken yaşta siyasi çalışmalara katılır. 2012 yılında Cûdî bölgesinden gerilla saflarına katılır.

İlk eğitimini Cûdî bölgesinde alır, ardından Herekol bölgesine geçer. Önderliğin çağrısı üzerine 2013 yılında Demokrat Çözüm Yürüyüşü gruplarında yer alarak Heftanîn bölgesine geçer. Heftanîn bölgesinde operasyon okulunda eğitim görür, askeri branşlarda yetkinleşmeyi hedefler; Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ne yoğunlaşarak kendinde önemli değişimler yaratır.

Rojava’da iki kez yaralandı

YJA Star militanı olarak, çete saldırılarına karşı halkın yanında savaşmak için 2014 yılında Rojava’ya geçer, DAİŞ çeteleri eliyle yapılmak istenen katliamlara siper olur. 2014 yılında Cezaa’da çetelerle yaşanan bir çatışmada başından yaralanır. Kısa sürede tedavisini tamamladıktan sonra savaşın en sıcak olduğu alanlara geri döner. 2015 yılında Kobanî’nin DAİŞ çetelerinden temizlenmesi hamlesinde bu kez elinden yaralanır. İki yıl Rojava’da kaldıktan sonra yüzünü Bakurê Kurdistan’a dönerek, Özyönetim Direnişi çalışmalarına katılır.

 

 

Örnek bir PKK–PAJK militanıydı

2016 yılında YPS Silopya çalışmalarında yer alır, daha sonra tekrar yüzünü özlemini duyduğu Kurdistan dağlarına döner, pratikte yaşanan eksikleri analiz etmek ve ideolojik olarak kendini daha da güçlendirmek için Şehîd Bêrîtan Özgür Kadın Akademisi’ne geçer. Eğitimden sonra Xakurkê bölgesinde çalışmalara katılır. Mütevazı duruşu, özgür kadın kimliğini temsil etmedeki iddiasıyla örnek bir PKK–PAJK militanı olur. BEHDÎNAN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.