Jinwar, kadınların köyü

Kadın Haberleri —

Jinwar köyü

Jinwar köyü

  • Jinwar’da komünal bir yaşamı ören kadınlar, köydeki hemen her işi iş bölümüyle birlikte yapıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizîr Kantonu'ndaki Dirbêsiyê şehrinin batısında yer alan Jinwar köyü, Kurdistan ve Ortadoğu'nun ilk kadın köyü. Köyün projesi 2016 yılının sonunda oluşturuldu. 10 Mart 2017’de yapımına başlanan köy evleri, 2018 yılında tamamlandı. Kadınlar tarafından güzelleştirilen köy, aynı zamanda kendilerini güvende hissettiği bir sığınak.

30 ev, bir okul, komünal bir yemekhane, bir dükkân ve bir Şîfa Jin’in (Kadın Kliniği) bulunduğu köyde, kadınlar tarım ve hayvancılık yaparak ihtiyaçlarını karşılıyor. Eğitimden sağlığa tüm ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor ayrıca köyün güvenliğini de sağlıyor.

Kadınların birçok işle meşgul olduğu köyde, eğitim günlük yaşamın önemli bir parçası. Köy okulunda bir araya gelen kadınlar, düzenli eğitimlerin yanı sıra Kürtçe okuma-yazma da öğreniyorlar. Doğal yaşamın devam ettiği köyde elektrik ihtiyacı da güneş panelleriyle karşılanıyor. Böylelikle kadınlar güneşin enerjisiyle hem doğayı korurken hem de elektrik ihtiyaçlarını gidermiş oluyor. DIRBÊSIYÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.