İklim krizine karşı güvencesizler

Kadın Haberleri —

.

.

  • İklim krizinin olumsuz etkileriyle baş başa bırakılan hamile kadınlar düşük, erken doğum, anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunları yaşıyor. Bangladeş’in kıyı bölgelerinde havanın 28 ila 32 derece olduğu dönemlerdeki düşük sayısı, 16 ila 21 derece olduğu dönemlerdeki düşük sayısından yüzde 25 daha fazla.

Dünyayı kasıp kavuran iklim krizi hamile kadınları ve bebeklerinin sağlığını riske atmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Kasım 2023 tarihli “Anne, Yenidoğan ve Çocuk Sağlığını İklim Değişikliğinin Etkilerinden Korumak” başlıklı raporuna göre, dünyadaki birçok farklı bölgede hamile kadınlar, iklim değişikliğiyle şiddetlenen aşırı hava olayları nedeniyle olumsuz yönde etkileniyor.

Kadınların açık havada çalışması, gebelik diyabeti, hipertansif bozukluklar, erken doğum ve düşük gibi sorunlara neden olurken iklim değişikliğinin kaynaklar üzerindeki olumsuz etkisi sonucu yetersiz beslenme, su ve hijyen eksikliğiyle mücadele eden hamile ve lohusalar psikolojik travmalar yaşayabiliyor. Ayrıca hamilelik döneminde yetersiz kaynaklar karşısında artan baskı seviyesi de anksiyete ve depresyona yol açarak düşük riskini artırıyor.

Sıcaklık arttıkça düşükler de artıyor

Kasım 2023’te Bangladeş, İtalya ve Çin’den uzmanların katılımıyla Bangladeş’in kıyı bölgelerinde yapılan araştırmada havanın 28 ila 32 derece olduğu dönemlerdeki düşük sayısının, 16 ila 21 derece olduğu dönemlerdeki düşük sayısından yüzde 25 daha fazla olduğu belirlendi. Çalışmada düşüklerin, genellikle hamileliğin 8 ila 14’üncü haftalarında görüldüğü bildirildi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Bölümü akademisyenleri tarafından 2022’de yapılan bir diğer araştırma ise iklim krizinin şiddetlendirdiği aşırı hava olaylarının da hamilelik üzerinde etkisi olduğunu gösterdi.

Tropik siklonlar erken doğumu tetikliyor

2008-2018 arasında Queensland bölgesindeki 600 binden fazla doğum verisinin incelendiği araştırmada, bölgede yaşanan tropik siklonların hamilelik sürecine olan etkisine bakıldı.

Araştırma kapsamında gebeliğin erken döneminde tropik siklonlara maruz kalan hamile kadınlarla, hiç tropik siklona maruz kalmayan kadınların doğum süreçleri karşılaştırıldı. Elde edilen veriler, siklon dönemlerinde hamilelik geçiren kadınlarda erken doğum yapma riskinin arttığını gösterdi.

Orman yangınlarının hamilelik süreçlerine etkisine ilişkin Avustralya Monash Üniversitesi akademisyenlerince yürütülen çalışmada 2015-2019 arasında New South Wales‘de kayda geçen 330 bin 884 hamilelik mercek altına alındı. Buna göre gebelik döneminde orman yangını kaynaklı ince partikül maddeye maruz kalan annelerin yüzde 14,3’ü erken doğum, yüzde 8,04’ü ise düşük ağırlıkta doğum yaptı. FRANKFURT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.