Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Volkswagen işçileri kurban seçti
  • Hükümetsiz de olur
  • Münih’te polisle çatışma

Volkswagen işçileri kurban seçti

Volkswagen'in Almanya'daki fabrikaları için kemer sıkma planları, 110 bin çalışanın işini tehlikeye soktu. Sendikalar kitlesel direniş çağrısı yaptı.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında Almanya'daki bazı fabrikalarını kapatma ihtimali olduğunu açıkladı. Bu durum, 2029'a kadar işten çıkarma garantisini de iptal edebileceği anlamına geliyor. Şirket, 2026 yılına kadar 5 milyar Euro tasarruf yapmayı ve çalışanlarının bir kısmını işten çıkararak bazı birimlerini kapatmayı planlıyor. Almanya genelinde 110 binden fazla çalışanın bu durumdan etkilenebileceği belirtiliyor.Volkswagen, 1990'larda müzakere edilen güvenli çalışma koşullarından yararlanan yaklaşık 700.000 personel istihdam ediyor.

Yönetim işine odaklanmıyor

Volkswagen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Blume, otomobil endüstrisinin ciddi bir kriz içinde olduğunu vurgularken, daha önce sağlanan işten çıkarmama garantisinin iptal edilebileceğini söyledi. Wolfsburg'daki fabrikada yaptığı konuşmada, şirketin Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olan Almanya'daki fabrikaları kapatabileceğinin sinyalini veren yönetim kurulunu "işini yapmamakla" suçladı.

Binlerce kişiye hitap eden Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, "İşgücü maliyeti sorunumuz yok. Personel sorunumuz da yok. Ana işimize yeterince odaklanmayan bir yönetim kurulu var. Hatalarınızın sonuçlarına işçilerin katlanmasını bekleyemezsiniz," dedi. Mali İşler Müdürü Arno Antlitz ise Avrupa'da araç satışlarının düşmesi nedeniyle gelirlerin azaldığını belirtti. 

Sendikalardan kitlesel direniş çağrısı

Bu açıklamanın ardından işçi sendikaları ve iş konseyi hemen kitlesel bir direniş çağrısı yaptı. İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, iş yerlerinin kapatılmasının kabul edilemez olduğunu vurgularken, sendikalar Volkswagen'in planlarını sert bir şekilde eleştirdi. Aşağı Saksonya IG Metall Bölge Başkanı Thorsten Gröger, bu planların Volkswagen'in temellerini sarstığını ve sorumsuzca olduğunu belirtti.

Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil ise henüz kapatma kararı alınmadığını ve maliyet azaltma sürecinde farklı seçeneklerin değerlendirileceğini söyledi. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil de işten çıkarmaların önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, Almanya'nın otomobil sektörü açısından güçlü kalması için her türlü desteği vereceklerini belirtti. SAKSONYA

 

* * *

Hükümetsiz de olur

Belçika Kralı, hükümet kurma görevini ikinci kez N-VA’ya verdi. Bart De Wever, raporunu 23 Eylül'de sunacak.

Belçika Kralı Philippe, 9 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci olan N-VA'nın lideri Bart De Wever'e ikinci kez hükûmeti kurma görevini verdi. De Wever'in, 23 Eylül'de Kral'a rapor sunması bekleniyor. Kral Philippe, bu raporu değerlendirdikten sonra De Wever'in süresini uzatmaya, hükûmeti kurma görevini başka birine vermeye ya da yeniden arabuluculuk sürecine başlama kararı alacak.

Belçika'da federal bölgeler arasındaki anlaşmazlıklar, seçimlerden sonra sık sık siyasi krizlere yol açıyor. Ülke, 1979 seçimlerinden sonra 107 gün, 1988'de 148 gün, 2007'de 194 gün ve 2019 seçimlerinden sonra ise 653 gün hükûmetsiz kalarak bu alanda rekor kırmıştı. BRÜKSEL

 

* * *

Münih’te polisle çatışma

Münih'te İsrail Başkonsolosluğu ile NS Dokümantasyon Merkezi yakınlarında uzun namlulu silah taşıyan bir kişi polis ile girdiği çatışmada öldürüldü.

Münih'te Nasyonal Sosyalizm (NS) Dokümantasyon Merkezi ile İsrail Başkonsolosluğu yakınlarında şüpheli bir kişi polis ile girdiği çatışmada vurudu. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann, polis tarafından vurulan kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Hermann, polis ile çatışmaya giren kişinin kimliğinin henüz belirlenemediğini kaydetti.

Uzun namlulu silahı vardı

İçişleri Bakanı Hermann’ın açıklamasından önce Münih polis sözcüsü, şüphelinin polis ile çatışmaya girdiğini ve ağır yaralandığını, yanında uzun namlulu bir silah olduğu bilgisini vermişti. Olayda başka bir kişinin yaralandığına dair bilgi bulunmadığını ifada eden polis sözcüsü, çatışmada beş polisin yer aldığını belirtti. Sözcü, şüphelinin aracında arama yapıldığını da sözlerine ekledi. 

Bild: Polise ateş açtı

Münih Polisi, "Polis güçleri, silahlı olduğu açık olan bir kişi gördü. Silahlarını kullanan polis güçleri, söz konusu kişiyi vurarak yaraladı. Şu an için başka yaralıların olduğuna dair bulgu yok" ifadelerini kullandı.

Bild gazetesi ise elinde uzun namlulu bir silah olan şüphelinin NS Dokümantasyon Merkezi'nin önüne aracını sürerek, müze önündeki polis güvenlik noktasına ateş açtığını iddia etti. Haberde, bunun üzerine polislerin bu ateşe karşılık verdiği öne sürüldü. 

Polisin açıklamaları öncesinde de Alman medyasında Münih'te NS Dokümantasyon Merkezi ve İsrail Başkonsolosluğu yakınlarında silah sesleri duyulduğu haberleri yer almıştı. MÜNİH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.