Gulaçiya, annesiyle Kürtçe öğrendi

Kadın Haberleri —

Gulaçiya

Gulaçiya

  • Çok dilliğin çocuk gelişimine katkı sunacağının farkına varan ve hiçbir kimlik ayırımı yapmayan Meryem Bozkurt, kızı Gulaçiya’ya Zarok TV izleterek Kürtçe öğretti. Gulaçiya şu anda Kürt olan babasıyla diyalog kurarak hem Kürtçe hem de Türkçeyi çok iyi seviyede konuşabiliyor.

Meryem Bozkurt, Dîlok'un Nurdağı ilçesinde yaşıyor. Aslen Osmaniyeli bir Türk olan Bozkurt, 28, 24 ve 9 yaşlarında üç çocuk annesi. İki büyük çocuğu sadece Türkçe bilirken, evin son beşiği olan Gulaçiya ise hem Türkçe hem Kürtçe biliyor.

Annesi Türk, babası Kürt olan Gulaçiya’nın Kürtçe öğrenmesindeki en büyük katkı annesi Meryem’e ait. 55 yaşındaki Meryem Bozkurt, doğumundan itibaren Gulaçiya'ya sadece Zarok TV izletti ve yıllar geçtikte küçük kız da babasıyla diyalog kurarak Kürtçesini geliştirdi.

Nurdağı’nda Türk, Kürt, Arap, Abdal, Çingene gibi pek çok farklı kimliğin bir arada yaşadığını ve ırkçılığın olmadığını söyleyen Bozkurt, çocuklarına da bu bilinçle yaklaşarak çok dilliliği öğretti.

 

Zarok TV ile iki dil öğretti

"Ben Türk'üm, eşim Kürt. Çocuklarımız 2 dilli bir evde yaşıyor. İlk 2 kızımda acemiydim, onlara Kürtçe öğretemedim. Ama son kızım doğduğunda artık bilinçlenmiştim” diyen Bozkut, MA’ya Gulaçiya'ya Kürtçe öğretme sürecini anlattı.

“O zaman Zarok TV çıkmıştı. İlk yıllarda babasıyla her gün 15 dakika Kürtçe konuşturuyordum. Geri kalan zamanda onunla Türkçe konuşuyordum. Kalan süreçte de Zarok TV'yi açıp izlettiriyordum. Zarok TV dışında Türkçe hiçbir şey izletmedim. Çocuğum büyüdüğü süreçte hem Kürtçeyi hem de Türkçeyi bilerek büyüdü. Şu anda da her iki dili de çok güzel bir şekilde konuşuyor.”

Kanalı kapatınca Zazakîyi unuttu

Zarok TV 2016'da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile uzun bir süre kapalı kalınca Gulaçiya da Kürtçenin Kirmançkî lehçesini unuttu. Ancak annesi bu süreçte kızının Kürtçeyi unutmaması için internet üzerinden Kürtçe içerik üreten kanalları ve videoları araştırıp bulmaya çalıştı.

Bozkurt, "Kanal kapandı açıldı. Sonra Zazaca (Kirmançkî) yayını yapmadılar. Kızım o süreçte maalesef Zazacayı unuttu, yoksa onu da öğrenecekti" sözleriyle o süreci hatırlattı.

Gulaçiya daha çok gelişebilir

Zarok TV gibi kanalların çocukların gelişiminde hem anadilde eğitimin hem de sosyal alanlarda anadilde yaşamın gerekli olduğunu vurgulayan Bozkurt, çok dil bilmenin çocukların öğrenme kapasitelerini de arttırdığını gözlemlediğini ifade etti.

“Çocuklar dil öğrendikçe kapasiteleri daha iyi gelişiyor. Her üç kızıma da baktığımda en küçük kızımın gelişim kapasitesinin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Dil öğrenmek gerçekten onları daha da geliştiriyor. Mesela yurtdışında çok dilli okullar mevcut. Burada da Kürtçe eğitim veren bir okul olsa kızımı oraya yollarım.”

Tek dil arkadaşı babası

Çocukların Kürtçe konuşabileceği sosyal alanların yaratılması gerektiğini ifade eden Bozkurt, "Biliyorsunuz bir deprem de yaşadık. Kızımın şimdi Kürtçe konuşabileceği arkadaşları yok. 1 kızım evli diğeri de üniversitede. Gulaçiya şimdi bir tek babasıyla Kürtçe konuşabiliyor" dedi. DÎLOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.