İktidar depremi kullandı

İzzet Karadağ

İzzet Karadağ

  • AKP, depreme felaketine rağmen Adıyaman’da birinci parti çıktı ve 4 vekil aldı.

ARAM PİRO

Depremin ağır yıkıma uğrattığı deprem bölgesindeki kentlerde AKP, oylarında düşüş olsa da ilk sırada çıktı. Erdoğan, Maraş, Adıyaman ve Malatya’da en çok oyu alan aday oldu. Adıyaman’da AKP yüzde 52.34 oy ile 4 vekil çıkarırken, CHP de yüzde 18.71 oy ile 1 vekil çıkardı. Yeşil Sol Parti ise 38 bin 961 oy ile yüzde 12'de kaldı. 2018 seçimlerine göre AKP 2 puan kaybederken, CHP ise 7 puan arttırdı. HDP, 2018 seçimlerinde 51 bin 641 oy ile yüzde 15.35'teydi. Adıyaman seçim sonuçlarını ele alırken, kentin sosyo-politik yanını, özellikle de tarikatlarla kuşatıldığını unutmamak lazım. Bu grupların çoğu devlet tarafından zamanında kente yerleştirilmiş. Bu seçim döneminde seçim çalışmasında aktif yer aldı. Toplumu ayrıştıran bir dil kullanıldı.

Yardımlarla oy devşirildi

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı İzzet Karadağ, seçimden üç gün önce AKP’nin oy potansiyeli olarak görülen seçmene para dağıtıldığını belirterek, şunları söyledi: “Bazılarına ise Kızılay tarafından SMS atılarak, ‘adınıza para yatırıldı çekebilirsiniz’ denildi. Bu yardımlar sadece muhafazakar seçmen kitlelerine yapıldı. Yardımlar üzerinden oy devşirilmeye çalışıldı. Devlet kaynakları ve toplanan yardım gelirleri ile afet bölgelerine yaptıkları yardımları bir seçim malzemesi olarak kullandılar. AKP’liler seçim çalışmalarını yaparken, biz seçilmezsek bu yardımlar kesilir, konutlarınız yapılmaz, konteyner gelmez, erzak yardımları kesilir ve yaşlılık maaşlarınız kesilir denildi.”

3 bin oya ihtiyacımız vardı

Depremin ağır yıkıcı etkisinin de seçim çalışmalarını etkilediğini belirten Karadağ, şunları aktardı: “Nüfusun büyük bir kısmının da göç etmesinden kaynaklı kritik ve kırsal bölgelerde müşahit eksikliği çok yaşandı. Adıyaman’da Gerger, Sincik, Samsat gibi yerlere müşahit yollamakta sıkıntı yaşadık. 12 bin oy geçersiz ve 1 milletvekili çıkarmak için sadece 3 bin oya ihtiyacımız vardı. Bütün seçim bölgelerinde olduğu gibi YSP’nin MHP’ye yazılan oylarına Adıyaman’da da yaygın bir şekilde rastlıyoruz. Seçimde Elazığ’da bulunan bir kişi, ‘Sincik’te benim yerime oy kullanılmış’ dedi. Ellimizdeki ıslak imzalı belgelerle 50 civarında sandığa itiraz ettik.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.