İlaç poşetleriyle cezaevine!

Tenzile Bölek - Sare Kaya - Emine Kaya

Tenzile Bölek - Sare Kaya - Emine Kaya

  • Bilêxşê’de yaşları 50-60 arasındaki değişen, ciddi sağlık sorunları bulunan 9 köylü tutuklandı; aralarında yüzde 70 engelli raporu da bulunan 5 kişi ilaç dolu poşetlerle cezaevine gönderildi.

MEDİNE MAMEDOĞLU/BATMAN

Batman’da gözaltına alınan ve “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılan 9 kişi savcılık itirazıyla tutuklandı. Tutuklananların çoğu 50-60’lı yaşlarda ve ciddi sağlık sorunları bulunuyor.

Türk devlet güçleri tarafından Batman’ın Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran’da başlatılan operasyon ardından 6 Temmuz’da Bilêxşê Köyü ve Êlih merkezdeki Bayındırlık Mahallesi’nde evler basılmış, 14 kişi gözaltına alınmış ve “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcılığın karara itirazı sonucu Bilêxşê köyünde yaşayan 11 kişi 13 Temmuz’da ifade vermek için karakola çağırıldı. Aralarında 3 kadının da bulunduğu 9 kişi “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

Yaşları 60’ın üzerinde

Tutuklananların çoğunun yaşı 50’nin üzerinde ve çok sayıda kronik hastalıkları da bulunuyor. Savcılığın itirazı sonucu Emine Kaya (54), Habib Kaya (61), İsa Gitmez (60), Nedim Kaya (62), Tenzile Bölek (58), Sare Kaya (59), Yusuf Bölek (68), Zübeyir Şimşek (41) ve Muhtar Murat Gelir (24) tutuklanırken; Abdülcelil Gitmez ve Yüksel Gitmez ise tekrar “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı.

Kolluk baskısı sonucu

Kadınlardan üçünün eşleriyle birlikte tutuklandığı; birçok hastalığa sahip oldukları ve cezaevine ellerinde ilaç poşetleri ile gittikleri öğrenildi. Dava avukatı ve tutuklu yakınları hiçbir delil olmadan tutuklama kararının alındığını belirterek, “Tutuklama kararı kolluk baskısı sonucu alındığı” bilgisini paylaştı.

 

 

9’dan 5’i ilaç kutusuyla geldi

Annesi Tenzile Bölek (58) ve babası Yusuf Bölek’in (68) tutuklandığını belirten Diyadin Bölek, babasının çok ciddi hastalıklarının olduğunu ve cezaevine elinde bir poşet ilaçla gittiğini dile getirdi. Babasının hem gözleri hem de midesinden rahatsız olduğunu, günün yarısını yatakta geçirdiğini aktaran Diyadin Bölek, “Tek başına oturup kalkmakta dahi zorluk çekiyor” diyerek ekledi: “9 tutuklunun 5’i ilaç kutusu ile geldi.”

Kopyala-yapıştır ifadeler

Tutuklamaların hukuksuz olduğunun altını çizen Bölek şöyle konuştu: “Hiçbir suçlamayı kabul etmediler, onların hiçbir suçu yok. Tutuklandıklarında moralleri iyiydi. Babam ve annem, ‘başımız dik gerekirse yatarız’ sözlerini kullandılar. Bu çok büyük adaletsizliktir. Bugün benim babam yaşlı bir adam,  elle tutulur hiçbir delil yokken tutukladılar. Hepsi yaşlı önünü dahi göremiyor. Dosyalarında sadece kopyala yapıştır ifadeler var. Mantıklı bir şekilde dosyaya bakan hiçbir suç olmadığını görür. Hukuk adına hiçbir şey yok. Tutuklanan isimler bir an önce serbest bırakılmalı.”

Operasyon boşa düşmesin diye

Dava avukatlarından Dorşin Şıkgenç de “Dosyada tutuklamaya delil bir durum da yok. Sadece beyanlar var” diyerek şöyle konuştu: “Sabit ikametleri var, adli kontrol şartı verilmesine rağmen tutuklandılar.  Bunlar kendi hallerinde köyde yaşayan yaşlı insanlar. Dosya içerisine bahsi geçen beyanlar dışında başka bir şey yok. Verilen karar hukuki değil, bu kararın baskı altında verilmiş bir karar olduğunu düşünüyoruz. Ortada bir operasyon var ve boşa düşmemesi için bu tutuklama kararı alındı.

 

 

Ameliyatlı, ayağa dahi kalkamıyor

Müvekkili Yusuf Bölek’in sağlık sorunlarına da dikkat çeken Sıkgenç, “Kıpırdayamıyor, ameliyatlı ve ayağa kalkamayacak halde. Yine tutuklanan Emine Kaya’nın yüzde 70 engelli raporu var. Sare Kaya’nın da birçok hastalığı var. Tutuklanan bütün isimlerin kronik hastalıkları var. Bu isimler cezaevinde tek başlarına hiçbir ihtiyaçlarını gideremezler” diye uyardı.

Avukat Dorşin Şıkgenç tutuklama kararına itiraz edeceklerini, denetimli serbestlik için mahkemeye başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

 

* * *

Yüzde 68 engelle tutuklandı

İstanbul’da, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan yüzde 68 engelli Mustafa Yaşar tutuklandı. Cezaevinde tutulduğu 1996 ve 2000 yıllarında katıldığı iki ayrı ölüm orucu eylemi nedeniyle sağlık sorunları yaşayan ve 2019 yılında tahliye edilen Yaşar, 8 Temmuz’da yeniden tutuklandı. Wernicke Korsakof hastası olan Yaşar, “örgüt propagandası” iddiasıyla 1 yıl 6 ay 22 gün ceza verilerek Metris Cezaevi’ne gönderildi. Yaşar’ın avukatı Gülizar Tuncer, müvekkilinin yaptığı paylaşımların cezaevinden tanıdığı arkadaşları ve yaşamını yitiren devrimcilere ait paylaşımlar olduğunu söyledi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.