İlk kadını anlattı, dünyası değişti

Kadın Haberleri —

Fatîma Xelîl

Fatîma Xelîl

  • Fatîma Xelîl, kadınların hayatını anlatarak Kürtçe öykü ve şiir yazmaya başladı. 5 yıldır Kürtçe yazan ve üreten Fatîma Xelîl, gerçek hikayelerden oluşan öykü kitabı yazmayı planlıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürtler, Rojava Devrimi ile birlikte anadillerinde eğitim görmeye başladı. Bölgedeki tüm okullarda Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Ermenice eğitim müfredata dahil edildi. Yıllarca Baas rejiminin baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan Kürt gençleri de anadillerinde üretmek için kolları sıvadı.

Qamişlolu Fatîma Xelîl de Kürtçe bir öykü kitabı çıkarmak için aralıksız çalışıyor. Rojava Üniversitesi öğrencisi genç kadın, yaklaşık 5 yıldır Kürtçe öykü ve şiir yazıyor, dijital medya hesaplarından yazılarını paylaşıyor.

İlk önce kadınları yazdı

İlk metinini 2019 yılında kaleme alan Fatîma Xelîl, kadınların hayatını anlatarak yazmaya başladı. Dil bilgisi eğitimi olmadığı için ilk yıllar zorluk yaşadı ancak bunun üstesinden gelerek, duygularını kâğıda döktü.

“Duygularım yazıya dökmek güzel bir his oluşturuyor. Yavaş yavaş şiirler ve öyküler yazmaya başladım. Yazdığım şiir ve öyküler, okuyucular tarafından genellikle beğeniliyor. Ailem ve arkadaşlarımın desteğiyle bu seviyeye geldim. Aileniz destekçiniz olduğunda her zaman başarırsınız. Yazılarımın çoğunu Instagram hesabımda yayınlıyorum.  Farklı bir sitede yayınlamıyorum. Yazılarımın daha sonra yarışmalara ve festivallerde yer almasını istiyorum.”

Okudukça hayal kuruyor

Jinha’ya hayalinin öykü kitabı yazmak olduğunu söyleyen Fatîma Xelîl, ayrıca okudukça hayal dünyasının genişlediğini ve ileride kalemi güçlü bir yazar olmak istediğin ekledi. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.