İnek başına 100 Euro vergi

Toplum/Yaşam Haberleri —

İnekler / foto:Freepik

İnekler / foto:Freepik

  • Danimarka hükümeti, hayvancılıktan kaynaklanan emisyonları azaltmak için 2030'dan itibaren yeni bir vergi uygulaması başlatıyor. Vergiden elde edilen gelir, tarım sektörünün yeşil dönüşümünü desteklemek için kullanılacak.

Hayvancılık emisyonları için getirilen ilk verginin diğer ülkeler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Gıda sistemleri küresel emisyonların üçte birinden sorumlu ve bunun büyük bölümünü hayvancılık emisyonları oluşturuyor. Bu emisyonlar, ineklerin ve diğer hayvanların ürettiği gaz ve gübre yoluyla küresel ısınmaya katkı sağlayan metan gazından geliyor.

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin toplam emisyonların yüzde 46’sından sorumlu olduğu Danimarka’da uzmanlar, tarım vergisinin 2030’a kadar toplam emisyonların yüzde 70’ini azaltabileceğini söylüyor.

Ülkenin 2030’a kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre yüzde 70 azaltma hedefine yardımcı olması için düzenlenen vergi teklifi ilk kez şubat ayında sunuldu. Merkezci hükümet 24 Haziran Pazartesi günü, çiftçiler, sanayi temsilcileri, işçi sendikaları ve çevre gruplarıyla vergi kararı üzerinde uzlaşmaya vardı.

Önerilen vergi miktarı, bir ton karbondioksit emisyonu için 300 Danimarka kronu (yaklaşık 40 euro) olacak. Bu miktar, 2030 yılında 750 krona (100 Euro) çıkacak.

Çiftçilerin yüzde 60 oranında gelir vergisi indiriminden yararlanabileceği de hesaba katılırsa emisyonların gerçek maliyeti, 2030 yılında 120 kron olacak. 2035 yılında ise bu miktar 300 krona çıkacak.

Dünyada bir ilk

Danimarka’daki inekleri yaklaşık 5,6 ton karbon salıyor. 120 kronluk vergilendirme, inek başına yaklaşık 100 Euro vergi anlamına geliyor.

Vergi bakanı Jeppe Bruus,“Dünyada tarıma karbon vergisi uygulayan ilk ülke olacağız. Diğer ülkeler bundan ilham alacak” dedi.

25 bin Danimarkalı çiftçiden oluşturan DLG Group kooperatifinin CEO’su Kristian Hundeboll da çiftçilerin rekabet gücünün zayıflamaması için verginin Avrupa Birliği mevzuatına dahil edilmesinin önemine dikkat çekti. Hundeboll, “Danimarka’nın tek taraflı hareket etmesinin ne iklime ne tarıma ne de yan sanayiye faydası var” dedi. KOPENHAG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.