Şempanzeler kendi kendini iyileştiriyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Şempanze

Şempanze

  • Şempanzeler, hastalıklarını ve yaralarını tedavi etmek için kasıtlı olarak tıbbi özelliklere sahip bitkileri tükettiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, Uganda’daki Budongo Merkezi Orman Koruma Alanı’ndaki iki topluluktan 51 şempanzenin davranışını ve sağlığını izledi. Daha sonra şempanzelerin kendi kendini tedavi etmek için kullanabileceğinden şüphelendikleri rezervdeki 13 ağaç ve bitki türünden bitki özleri topladılar ve bunları antiinflamatuar ve antibiyotik özellikleri açısından test ettiler.

Bunlar arasında hasta veya yaralı şempanzelerin yerken gözlemledikleri fakat normal beslenmelerinin bir parçası olmayan bitkiler ve daha önceki araştırmaların şempanzelerin tıbbi özellikleri nedeniyle tüketebileceğini öne sürdüğü bitkiler yer alıyordu.

Araştırmacılar, bitki özlerinin yüzde 88’inin bakteri üremesini engellediğini, yüzde 33’ünün ise antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu buldu. Dogbane familyasına ait bir ağacın ölü odunu en güçlü antibakteriyel aktiviteyi gösterdi. Bu da onun yaraları tedavi etmek için kullanılabileceğini düşündürüyordu.

Doğu Afrika maun ağacının kabuğu ve reçinesi ile eğrelti otunun yaprakları güçlü anti-inflamatuar etkiler sergiledi.

Araştırmacılar, eli yaralı bir erkek şempanzenin eğrelti otu yapraklarını aradığını ve yediğini gözlemledi. Bu, ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olmuş olabilir.

Public Library of Science’de yayınlanan araştırma, yabani şempanzelerin ağaç kabuğu ve ölü odunla beslenmesinin tıbbi yararlarına ilişkin hem davranışsal hem de farmakolojik kanıt sağlayan ilk çalışmalardan biri. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.