İşçiler en fazla baskıya AKP döneminde uğradı
- Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendikaların en fazla baskıyla karşı karşıya kaldığı ve grev hakkının yasaklandığı dönemin AKP iktidarı dönemi olduğunu söyledi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, işçi sınıfının sendikalaşması, sorunları ve İstanbul Maltepe Meydanı’nda gerçekleşecek mitinge dair MA'ya konuştu. Türkiye’de 1947 yılında Sendikalar Kanunu'nun kabul edildiğini; toplu sözleşme ve grev hakkının ise ancak 1961 Anayasası ile ortaya çıktığını hatırlatan Küçükosmanoğlu, bu dönemde sendikaların kurulmaya başlandığını belirtti. Küçükosmanoğlu, “İşçileri kontrol altında tutmak için kendileri de sendikalar kurdurmaya başladı. Türkiye’de 1952’de kurulan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tamamen CIA tarafından kurulan bir konfederasyondur. Belgeleri de mevcuttur. Amaçları gelişen sendikal hareketleri kontrol altına almaktır. Daha sonra Türk-İş’e yani sarı sendikacılığa karşı tamamen tabandan işçilerin iradesiyle 1967’de DİSK kuruldu” dedi.
Rekor AKP döneminde
AKP iktidarıyla beraber sendikaların daha çok baskıyla karşı karşıya kaldığını belirten Küçükosmanoğlu, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) gibi iktidara yakın sendikaların, bu dönemde olağanüstü bir üye artışı yaptığını vurguladı. AKP iktidarı döneminde grev yasaklarının arttığının altını çizen Küçükosmanoğlu, “Hatta Erdoğan övünerek, ‘Bizim dönemimizde kaç grev yapıldı’ der. Çünkü alınan birçok grev kararı, uygulamaya başlandığında hep yasaklarla karşı karşıya kalındı. En fazla grev yasaklarının olduğu dönem AKP dönemidir. Zaten gerçek anlamda bir grev hakkından söz edilemez, ancak var olan grev hakkının da kullanımıyla ilgili en fazla yasaklamaların olduğu dönem AKP dönemidir” diye konuştu.
Gelirden payı düştü
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre işçilerin milli gelirden aldıkları paya işaret eden Küçükosmanoğlu, iki yıl önce milli gelirden işçilere düşen yüzde 36 payın, yüzde 25’e düştüğünü aktardı. İşçilerin giderek yoksullaştığını belirten Küçükosmanoğlu, şunları söyledi: “Sendikaların amacı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile artan hayat pahalılığının karşısında enflasyon üzerinde bir hak almadır ama özellikle son yıllarda enflasyonda olağanüstü artışlar var. Geçen sene yapmış olduğumuz TİS’ler anlamsızlaştı. Örneğin yüzde 30 zam almışsınız ama sonra bakıyorsunuz enflasyon yüzde 100’ün üzerinde artmış. İşçi sınıfı giderek fakirleşti fakat sermaye sınıfı ise giderek zenginleşti.”
Mücadele günüdür
Maltepe’de gerçekleştirilecek 1 Mayıs mitingine değinen Küçükosmanoğlu, 1 Mayıs’ın işçi sınıfının sermaye sınıfına karşı birlik, dayanışma ve direniş günü olduğunu, geçmişi anma günü olmadığını söyledi. İSTANBUL