Jiyan’ın ışığı Mexmûr'da

Kadın Haberleri —

Şehit Jiyan Akademisi

Şehit Jiyan Akademisi

  • Mexmûr Kampı’ndaki kadınların yüzde 80’i, devrimci Zeynep Erdem’in anısına açılan Şehit Jiyan Akademisi’nde eğitim gördü. Özsavunmadan, okuma-yazma ve spora kadar kadınlara 21 yıldır her alanda eğitim veriliyor.

Zeynep Erdem (Jiyan), 13 Eylül 1995’te KDP tarafından Etrûş’ta şehit düşürüldü. Hayali her kadının kendisini eğitmesi ve geliştirmesiydi. 1995 yılının baharında Botan halkının kaldığı Etrûş Kampı’nda kadınlara yakından ilgilendi, onları örgütledi. Kadınlar ise şehadetinin ardından anısına, 2003 yılında Şehit Rüstem Cûdî (Mexmûr) Mülteci Kampı’nda Şehit Jiyan Akademisi’ni açtı.

Şehit Jiyan Akademi Üyesi Bêrîvan Îşlek, akademide 21 yıldır kadın ve çocuklara eğitim verildiğini söyledi.

"Jiyan’la yaşayan, çalışan insanlar onun kadınların eğitimine çok önem verdiğini anlatıyor. Halkın Mexmûr’a yönelmesinin ardından birçok kurum ve okula Jiyan’ın ismi verildi. Jiyan arkadaşın gerçekleştirmek istediği hayalleri bu akademide hayata geçirmek istedik.”

 

 

Her eğitim veriliyor

Jinha’ya kamptaki kadınları yüzde 80’inin akademide eğitim gördüğü bilgisini veren Îşlek, şöyle devam etti: “Kurslar 7, 25, 45 ve 60 günlük şeklinde programlanıyor. Eğitimler kadınların ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Üniversiteyi bitiren genç kadınlardan, işçisi ve öğretmenine kadar her kadın eğitim görüyor. Ayrıca Kürtçe ve Arapça okuma- yazma eğitimleri de veriliyor. Spor yapmak isteyenler de unutulmadı.”

Özsavunma temel ilke

Şehit Jiyan Akademisi’nin temel amacının kadınları saldırılara karşı eğitmek olduğuna vurgu yapan Îşlek, “Sağlık, tarih, varlık, öz savunma, özgüven, kadın özgürlüğü konularında eğitimler veriyoruz. Akademimiz herkes açık. Eğitimlerimizi sadece akademi ile sınırlı tutmuyoruz, mahalle mahalle eğitim programları da düzenliyoruz” dedi. MEXMÛR

 

* * *

Sivas’tan Etrûş’a

Zeynep Erdem, Sivas’ta 1967 tarihinde dünyaya geldi, üniversiteyi Ankara'da okudu. 1988 yılında Kürt Özgürlük Hareketi'ne katıldı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgür kadın ve özgür toplum felsefesini benimsedi. 1993- 1994 yıllarında Botan halkıyla tanıştı ardından Başûrê Kurdistan’a geçti. 1995 yılında Etrûş Kampı’nda kadınları örgütlemek için çalıştı.

Botan halkı, Türk devletinin saldırıları nedeniyle 1993-1995 yılları arasında çadırlarını Geliyê Qiyametê’de (Kıyamet Vadisi) kurdu ancak bu kez KDP’nin baskılarına maruz kaldı. Bunun üzerine Etrûş’ta 13 Eylül 1995'te bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe saldıran KDP, halka öncülük eden Zeynep Erdem’i özellikle hedef alarak katletti.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.