Kanser hastası tedavi edilmiyor

  • Şakran Kadın Cezaevi’nde tutulan kanser hastası Fatma Özbay, tedavi edilmiyor.

İHD'nin hasta tutsaklar listesindeki 28 yıllık tutsak Özbay, meme kanseri. Özbay meme kanseri hastalığının yanı sıra boğazında nodül, vertigo, bel-boyun fıtığı ve kansere bağlı kemik erimesi sağlık sorunları bulunuyor. Özbay’ın kanser nedeniyle içtiği ilaçların kemiklerinde zayıflamaya yol açtığı ve bu nedenle ani kırılma riski taşıdığı da belirtildi. Hastalığı sebebiyle 6 ayda bir kontrole giden Özbay, Eylül'den sonra ilgili servise götürülmedi. Avukatları aracılığıyla ailesine bilgi veren Özbay, tüm girişimlerine rağmen tedavisinin yapılmadığını belirtti. Zorlamalar sonucu İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Özbay, hiçbir işlem yapılmadan cezaevine geri getirildi. Özbay bu süreç boyunca kendisine psikolojik baskı da uygulandığını ifade etti. 

28 yıllık ağır hasta tutsağın tedavisinin yapılmadığını belirten ailesi, özellikle kanser gibi bir hastalığın cezaevi koşullarında tedavi edilemeyeceğini, tedavisinin engellenmesinden kaynaklı yaratılan psikolojik baskının da sürece kötü etki ettiğini belirtti. Aile, Fatma Özbay’ın tedavisini sağlıklı şartlarda yapabilmesi için tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti. İZMİR

 

* * *

Katliamı protestoya tecritle karşılık

Marmara Kapalı Cezaevi’ndeki 14 tutsağa, 19 Aralık Cezaevi Katliamı’nın yıl dönümünde gerçekleştirdikleri protesto gerekçe gösterilerek disiplin cezası verildi.

Edinilen bilgilere göre; hükümetin “Hayata Dönüş” operasyonu olarak adlandırdığı, 30’dan fazla tutsağın yaşamını yitirdiği, 300’den fazla tutsağın da yaralandığı 19 Aralık Katliamı'nın yıl dönümünde tutsaklar, katliamı protesto etti. Tutsaklara, marş söyledikleri ve slogan attıkları gerekçesiyle disiplin cezası verildi. Bu kapsamda 30 Nisan’da dört tutsağa, iki ay “ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası” verilirken, 18 tutsağa ise iki ay “Haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma cezası” verildi.

Tutsaklar, Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından verilen cezalara itirazda bulundu. İtiraz sonucu, Silivri 2. İnfaz Hakimliği, 8 tutsak hakkındaki disiplin cezasını, “Kameraların ses kaydı yapmaması sebebiyle slogan atıp atmadıklarının ve kapılara vurup vurmadıklarının tespit edilemediği” gerekçesiyle bozdu. 14 tutsak hakkındaki disiplin cezaları ise onaylandı. İSTANBUL

 

* * *

Disiplin cezaları sevke engel gösterildi

Yüzde 76 engelli ağır hasta tutsak Devrim Ayık, sevk talebinin disiplin cezaları bahene gösterilerek, karşılanmadığını söyledi. 

Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'nden tutulan Devrim Ayık (33), 2015'te İzmir’de Özgür Halk Dergisi’ni dağıttığı sırada gözaltına alınıp, “Örgüt üyeliği” ve “örgüte yardım etmek" iddiasıyla tutuklandı. Antalya L Tipi Cezaevi’nde tutulduğu dönemde sağlık koşullarının ağırlaşması nedeniyle 2018’de tahliye edilen Ayık, Ocak 2021’de tekrar tutuklanıp, Edirne F Tipi Cezaevi’ne konuldu. Crohn hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçiren ve bağırsaklarının bir bölümü kesilen Ayık, aynı zamanda 2006 yılında geçirdiği bir kaza nedeniyle sağ gözünü tamamen kaybetti ve sol gözü de 30 derece miyop. Yüzde 76 engelli olan Ayık, cezaevinde tutulmaya devam ediliyor.

Ayık, annesi Hülya Ayık'a gönderdiği mektupta, "Kulağımdaki rahatsızlık nedeniyle hastaneye gittim ve ameliyat olmam gerektiği belirtildi ama ameliyatın ne zaman olacağı meçhul. Sağlık durumum nedeniyle Antalya'ya sevk istedim. Disiplin cezaları nedeniyle bu talebim reddedildi. Sürekli disiplin cezalarıyla karşılaşıyoruz" dedi. ESKİŞEHİR

 

* * *

Tutsağın tahliyesi 3. kez ertelendi

Hasta tutsak Abdülaziz Kolanç’ın tahliyesi "disiplin cezası" gerekçesiyle 3. kez engellendi.

İHD’nin 2023 yılı cezaevleri raporuna göre az 426 tutsağın tahliyesi “pişmanlık” dayatması, “iyi halli” olmadığı ve “disiplin cezaları” iddialarıyla engellendi. Tahliyesi engellenen tutsaklardan biri de 31 yıllık hasta tutsak Abdülaziz Kolanç (53). Afyon T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve Eylül 2023’te infazını tamamlayan Kolanç’ın tahliyesi  “disiplin cezası” iddiasıyla üç ay engellendi. Son olarak Haziran’da yine aynı gerekçeyle Kolanç'ın tahliyesi, 3. kez üç ay süreyle ertelendi. 

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde yaşayan Kolanç'ın ailesi duruma tepkili. Kolanç’ın yeğeni İslam Atça, devletin kendi hukukunu uygulamadığını söyledi. Atça, “Dayım hasta ve 31 yıldır cezaevinde hastalıklarla mücadele ediyor. Bu çok büyük bir haksızlık. Eğer bu coğrafyada Kürt’sen her şeyi dayatırlar ve yaptığınız her şey de suç sayılır. Haksız yere tutuklanıp ve daha sonra müebbet hapis cezası verilen bu insanlar cezalarını bitirmesine rağmen tahliye edilmiyor. Bu hukuksuzluğa son vermesini istiyoruz" dedi. AFYON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.