KDP başaramadı: Kerkük valisi tekrar YNK’ye geçti

Forum Haberleri —

Kerkük

Kerkük

  • Şimdi gözler bir kez daha Kürt düşmanı ittifakla hareket eden KDP ile Türk devleti ve ittifaklarının nasıl davranacağına odaklandı. Faşist Türkmen Cephesi Irak Yüksek Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor. KDP henüz bir açıklama yapmış değil. Ancak vali seçiminin yapıldığı toplantıya katılmayarak kimlerle hareket edeceğini gösterdi.

ALİ GÜNDEM

 

Irak genelinde 10 yıl aradan sonra 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel yönetim seçimlerinde en dikkat çekici gelişme Kerkük'te yaşandı. Ülke genelinde seçimlere katılım oranı yüzde 41 olarak gerçekleşirken, 18 yıl sonra ilk kez İl Meclisi için sandık başına giden Kerkük'te oy kullanan seçmenlerin oranı yüzde 64 olarak açıklandı. Bu Irak'taki en yüksek seçim oranıydı.

KDP yarışın en ciddi biçimde yaşandığı kentlerden Kerkük'te, kent valisinin kendilerinden olmasını dayatıyordu. Bu kabul görmeyince Kürtlerin ortak liste ile seçime katılması mümkün olmadı. KDP bazı Türkmen ve Arap gruplarıyla birlikte hareket etti. Bu tutum nedeniyle Kürtler Kerkük seçimine 5 ayrı ittifak ve bir bağımsız liste ile katılmak zorunda kaldı.

Her şeye rağmen Kerkük'te Kürtler en yüksek oyu alırken, bir ittifak içinde olunmaması nedeniyle ciddi bir kayıp da yaşandı. Bu durum Kürtlerin kent meclisinde çoğunluğu tek başlarına yakalamalarına engel oldu. Tüm olumsuzluklarına rağmen Kürdistan Yurtseverler Birliği öncülüğündeki "Güç ve İrade İttifakı" seçimde en yüksek oyu aldı. Kerkük İl Meclisi'nde 5 sandalye kazandı. Seçimde hezimet yaşayan KDP ancak 2 sandalye kazanabildi. Arap Koalisyonu adlı ittifak 3, Kürt karşıtı faşizan tutumuyla bilinen Türkmen Cephesi 2, Bir diğer Arap İttifakı Kaide 2, Arap ve Türkmenlerin birlikte oluşturduğu Urube ittifakı ise 1 sandalye kazandı. Hristiyan kotası da 1 sandalye elde etti.

Ortaya çıkan bu tablonun ardından Kerkük valisinin kim olacağı uzun süre tartışıldı. Sonuçlar, valiliğin bir sonraki seçimlere kadar YNK'de olmasını işaret ediyordu. Ancak KDP'nin tutumu Kerkük'e Kürt vali seçilmesini de riske atıyordu. YNK'ye şantaj yapan KDP, Kerkük valiliğini adeta açık arttırmada pazarlığa çıkardı. İl valisinin kendilerinden olması gerektiğini dayattı. YNK her defasında bu şantajı reddetti. Bunun üzerine Kerkük'te MİT'in şubesi gibi hareket eden Türkmen Cehpesi'nin seçilen iki meclis üyesi Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretin ardından Irak Türkmen Cephesi'nin başındaki Kürt düşmanı Erşat Salihi KDP ile anlaştıklarını, valiliği KDP ve ittifakta yer alan diğer Araplarla birlikte dönüşümlü olarak paylaşacaklarını açıkladı. YNK Genel Başkanı Bafil Talabani böyle bir oyuna izin vermeyeceklerini açıkladı.

Uzun tartışmaların ardından Kerkük İl Meclisi 10 Ağustos günü kent valisini seçmek için toplandı. Toplantıda YNK’nin vali adayı Rêbwar Taha, 3 Arap, bir Hıristiyan ve 5 YNK üyesinin oyunu alarak Kerkük’ün yeni valisi seçildi. Gerçekleşen toplantıya KDP’li 2 üye, Türkmen Cephesi’nin 2 üyesi ve 3 Arap üye katılmadı. Toplantıya katılmayan taraflar, Türk devletinin geliştirdiği plan doğrultusunda Kerkük Valisi’nin Kürt olmasını engellemeyi, düşük oy almasına karşın Türkmen Cephesi’ne ise valilik makamını vermeyi ön görüyordu.

Şimdi gözler bir kez daha Kürt düşmanı ittifakla hareket eden KDP ile Türk devleti ve ittifaklarının nasıl davranacağına odaklandı. Faşist Türkmen Cephesi Irak Yüksek Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor. KDP henüz bir açıklama yapmış değil. Ancak vali seçiminin yapıldığı toplantıya katılmayarak kimlerle hareket edeceğini gösterdi.

YNK ise Kerkük’ü kimliğine uygun bir anlayışla yöneteceklerinin işaretini verdi. Partinin genel başkanı Bafil Celal Talabani Kerkük Valisi’nin seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada YNK’nin Kerkük’te Mam Celal’in izinden yürüyeceğini, ayrım gözetmeksizin Kerkük’ün tüm bileşenleri için çalışacaklarını söyledi. Bafil Talabani, “Kerkük’ü birlikte yaşamın örnek bir modeli haline getireceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Kerkük’ün sorunu demek yerine Kerkük gibi olmasını istiyoruz diyecekler” açıklamasında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.