Kobanî kumpas davası: AKP'nin DAİŞ'le iş birliği

Arzu DEMİR yazdı —

  • Kobanî zaferi, DAİŞ'in Rojava ve Suriye'de yenilgi sürecini de başlatmış oldu. Bu yenilgi, sadece DAİŞ çetelerinin değil, onunla ittifak halindeki AKP-MHP iktidarının yenilgisiydi. Kobanî kumpas davasını açtıran da işte bu yenilginin intikamını alma hedefidir.

Kobanî kumpas davasında bugün kararın açıklanması bekleniyor. 31 Mart yerel seçimleri sonrasında yeniden "yeni bir anayasa"yı gündeme getiren faşist şeflik rejiminin, havada esen "yumuşama" ve "normalleşme" rüzgarının etkisini biraz daha uzatmak için, kararı açıklamayı geçen duruşmada olduğu gibi başka bir tarihe ertelemesi de olasılık dahilinde. Ne olacağını bugün göreceğiz.

Bu yargılamada en net ve kesin olanı, rehin tutulan siyasetçiler, duruşma salonunda defalarca kez söyledi: Bu bir siyasi intikam davasıdır. Faşist şeflik rejimi, Rojava Devrimi ve Kürt halkının kazanımlarına karşı iş birliği yaptığı DAİŞ çetelerinin Kobanî'de başlayan yenilgisinin intikamını almak için bu davayı açtı. HDP'nin eski Eşgenel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş'ın da içinde olduğu siyasetçileri 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana da rehin tutuyor.

Faşist şef Erdoğan'ın ağzı kulaklarında, DAİŞ çetelerinin Kobanî'nin yüzde 80'ini işgal ettiği gün olan 7 Ekim 2014 tarihinde Antep'te yaptığı, "Kobanî, şu sıralar düştü, düşüyor" açıklaması, bu davanın özü özetidir. HDP'nin sosyal medya paylaşımları, itirafçıların yalan beyanları, düzmece deliller vs. bu işin teferruatıdır. Erdoğan'ın iktidarının bekası için en çok istediği şey Kobanî'de gerçekleşmedi. Kobanî düşmüş olsaydı, devrimin ideolojik simgesi ele geçirilmiş, Rojava Devrimi’nin kalbine bir hançer saplanmış olacaktı. Böylece Türk burjuva devleti, Kürt halkına karşı yürüttüğü savaşta çok önemli bir zafer kazanmış olacaktı. Ancak, Kobanî düşmedi, faşist şefin hevesi kursağında kaldı. Binlerce Kürt gerillası, enternasyonalist devrimciler, komünistler devrimi, Kobanî'yi savunmak için canını verdi. Sınırın diğer tarafından başlamak üzere Kuzey Kurdistan ve Türkiye kentlerine yayılan 7-9 Ekim serhildanı, Kobanî direniş mevzilerini güçlendirdi. Böylece, Kobanî ve Rojava Devrimi kazandı. Bu zafer, DAİŞ'in Rojava ve Suriye'de yenilgi sürecini de başlatmış oldu. Bu yenilgi, sadece DAİŞ çetelerinin değil, onunla ittifak halindeki AKP-MHP iktidarının yenilgisiydi. Kobanî kumpas davasını açtıran da işte bu yenilginin intikamını alma hedefidir.

Rojava Devrimi, her şeyden önce, ezilenlerin kaderinin, emperyalist devletlerin ve onların yerli gerici işbirlikçileri tarafından çizildiği Ortadoğu coğrafyasında, ezilenlerin kendi kaderlerini ellerine almasıydı. Ezilenlerin ve kadınların, kendi varlıkları ve gelecekleri için tarih sahnesine örgütlü bir güç olarak çıkışıdır.

Rojava ve Kobanî direnişi, Türkiye ve Kurdistan devriminin bir parçası; Ortadoğu devriminin bir adımı, dünya devriminin de üssüdür. Bu nedenle sadece Kurdistan ve Türkiyeli devrimcilerin değil, dünya devrimcilerinin yüzünü döndüğü yerdir, devrim için savaştığı mevzidir.

Rojava Devrimi ve Kobanî direnişi, halkların, toplumsal kurtuluş ve özgürlük özleminin yeniden cisimleşmiş halidir. Önüne gelen her şeyi ezip geçen, kadınları köleleştiren DAİŞ'in Kobanî duvarına çarpmasının asıl nedeni de budur, hayal gücünün iktidar olmasıdır.

İnsanlığın bu kapitalist dünyadan başka bir dünyaya ulaşmasının mümkün olmadığının propagandasının sıkça yapıldığı dönemde, Rojava Devrimi dünya ezilenleri için yanan bir ışıktır, kutup yıldızıdır. Faşist şeflik rejiminin, Kobanî kumpas davası üzerinden hesabını görmek istediği şey de, "bir devrimden yana saf tutma" devrimci tutumudur. DAİŞ barbarlarına karşı Rojava Devrimi’nden yana saf tutmanın cezasını kesmek istemektedir.

Figen Yüksekdağ'ın Kobanî sınırında yaptığı, "Biz sırtımızı Rojava'ya, Kobanî'ye, IŞİD vahşetine karşı direnen halklara, insanlık mücadelesi yürüten YPG-YPJ'ye, PYD'ye dayıyoruz" sözleriyle aldığı tutumun hesabının kesilmesi amaçlanmaktadır.

Bu nedenle bu dava da Kobanî direnişi gibi, simgesel bir davadır. Elbette, saray rejimi, her ne olursa olsun, HDP'lileri cezalandırarak, süreci tamamlama niyetinde.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bu haftaki Meclis grup toplantısında, "Gerçek bir normalleşme istiyorsanız, Kobanî kumpas davasını ortadan kaldırarak başlayabilirsiniz" diye iktidara seslendi. Elbette, en iyi niyet beyanı bu olurdu. Ancak, rejim bakımından hem Kobanî serhildanı hem de Gezi ayaklanması, bir hayat memat meselesidir. Çünkü her ikisinde de gördükleri, kendi sonlarıdır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.