Kürt medyası hedefte
- İzmir’de 5 gazetecini gözaltına alınmasına tepki gösteren MLSA Eşdirektörü Veysel Ok, yerel seçimlere giderken Kürt gazetecilerin bir kez daha hedefe konulduğuna işaret etti. DİSK Basın İş Sendikası da gazetecilerin bırakılmasını istedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) 2023'e dair basın özgürlüğü listesindeki 180 ülke arasında 165. sırada yer alan Türkiye’de, yerel seçime doğru giderken muhalif gazeteciler yeniden iktidarın hedefinde. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz, Tolga Güney, JİNNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile DEM Parti Basın Çalışanı Fatma Funda Akbulut, 13 Şubat'ta evleri basılarak gözaltına alındı. Tutuldukları TEM Şube’de avukatları ile önceki gün görüştürülen gazetecilerin gözaltına alınmaları sırasında kollarına ters kelepçe takıldığı ve şiddete maruz kaldıkları ortaya çıktı. “Örgüt üyeliği” ile suçlanan gazetecilere dair soruşturma dosyasında kısıtlılık kararı bulunduğu için yöneltilen bu suçlamanın ayrıntıları bilinmiyor.
MA'ya konuşan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eşdirektörü Veysel Ok, Türk yargısının bağımsız ve tarafsız olmadığını; yaşanan hak ihlalleri, hukuksuzluk ve yolsuzlukları kamuoyuna sunanın Kürt medyası olduğunu ifade etti. Ok, “Kürt medyası kamu görevlilerinin yaptığı hak ihlallerini haberleştirdikçe maalesef iktidar onlara karşı hukuksal kurumları kullanıyor. Kürt sorununda olan sertleşme, Kürtlerin yoğun olduğu kurumlarda baskıya dönüşüyor ve bu da Kürt medyasına yansıyor. Her seçim öncesi basına yönelik operasyonlar oluyor” dedi.
İktidarın Türkiye’yi “A Haber laboratuvarına” dönüştürmeye çalıştığını belirten Ok, şunları ekledi: “Medyayı tümden ele geçirmek isteyen iktidar, ‘Ben hak ihlali yapayım, çevre katliamı yapayım, kadınlara yönelik eşitsizliğe aykırı işler yapayım ama bunlarla ilgili haberler yapılmasın’ diyor. İktidarın temel amacı bilgiyi tekelleştirmek.”
Serbest bırakın
DİSK'e bağlı Türkiye Basın, Yayın, Gazetecilik, Grafik-Tasarım, Baskı ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş Sendikası) da gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Sendikanın İstanbul'daki merkezinde düzenlenen basın toplantısına Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitimi Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Sosyal-İş) üyeleri ile çok sayıda gazeteci ve meslek örgütü temsilcisi katıldı. DİSK Basın-İş Disiplin Kurulu Üyesi Diren Yurtsever, yerel seçime kısa bir süre kala başta Özgür Basın çalışanları olmak üzere gazetecilerin yeniden hedef alındığına tepki gösterdi. Yurtsever, gazetecilere yönelik baskıları teşhir etmek, gözaltına alınan meslektaşları ile dayanışmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Özgür basın susturulamaz ve gazetecilik yargılanamaz” dedi.
DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi İzel Sezer tarafından okunan basın açıklamasında, şunlar belirtildi: “Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinalarına da el konuldu. Evlerine baskın yapılması, İstanbul Protokolü ile işkence olduğu sabit olan ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alınmaları, dosyaya gizlilik kararı konulması, 24 saat avukat kısıtlılığı getirilmesi gibi uygulamalarla, gazeteciler ve gazetecilik ‘kriminalize’ edilmek isteniyor. Gazetecilerin hakikati açığa çıkarması ve toplumun haber alma hakkını engellemeye dönük bu gözaltı ve tutuklamaları kabul etmiyoruz. Bu baskıların biz gazetecilere geri adım attıramayacağını söylüyor ve gözaltında tutulan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılması çağrısını buradan yapıyoruz.”