8 aydır evlerinde hapisler

Ev hapsindeki gazeteciler

Ev hapsindeki gazeteciler

  • Gazeteciler Delal Akyüz, Tolga Güney ve Melike Aydın hakkındaki "ev hapsi" kararı 8 aydır kaldırılmadı. Avukatları, soruşturmanın sürüncemede bırakıldığını söyledi.

İzmir’de 13 Şubat’ta düzenlenen ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. Dört günlük gözaltı süresinin ardından 16 Şubat'ta mahkemeye çıkarılan gazetecilerden Semra Turan ve Cihan Başakçıoğlu’na haftada iki gün karakolda imza verme şartı getiren hakimlik, Delal Akyüz, Tolga Güney, Melike Aydın ve Fatma Funda Akbulut’a "ev hapsi" verdi.

Gözaltına alınmaların üzerinden geçen yaklaşık 8 ayın ardından Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu hakkında takipsizlik kararı verilirken, DEM Parti basın çalışanı Funda Akbulut'un da iddianamesi hazırlandı. İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame ise mahkemenin inceleme aşamasında. Dosya kabul edilirse duruşma günü için tarih verilecek. Aynı soruşturma kapsamında ev hapsi verilen gazeteciler Akyüz, Güney ve Aydın ile adli kontrol cezası verilen Turan hakkında aradan geçen süreye rağmen henüz bir karar verilmedi. Dosyanın avukatları ve aylardır ev hapsinde olan gazeteci Tolga Güney, konuya dair değerlendirmelerde bulundu.

Sürüncemede bırakılıyor

Avukat Onurcan Aykut, soruşturmanın uzamasına gerekçe olarak el konulan dijital materyallerin incelemesinin gösterildiğini belirtti. Bunun ise hem soruşturmayı sürüncemede bırakan hem de hukuk dışı bir işlem olduğuna dikkat çeken Aykut, gazetecilerin mesleki araçlarına el koyulamayacağının Anayasa’da açıkça yer aldığını söyledi. "Ev hapsinin aslında bir cezalandırmaya tekabül ettiği söylenebilir" diyen Aykut, "Uzun süren soruşturma ev hapsiyle birleşince tam olarak mesleki faaliyetlerini kriminalize etmeye yönelik bir tutum izleniyor. Bu tutumun ana sebebi gazetecileri mesleğini yapamayacak hale getirmek ve mağduriyet yaratmaktan öte bir anlam taşımıyor. Bunun için bir an önce haklarında karar verilmeli" şeklinde konuştu. Avukat Selahattin Timur da ev hapsi kararına defalarca itiraz etmelerine rağmen yargı makamlarından hukuka uygun ve basın özgürlüğüne riayet eden bir karar alamadıklarını söyledi.

Hakkında ev hapsi verilen gazetecilerden Tolga Güney ise gözaltı aşamasında yaptığı haberlerin ve mesleki telefon görüşlerinin suç delili olarak önüne konulmaya çalışıldığını hatırlattı. Bunun gazetecilik mesleğinin kriminalize edilmesi olduğunu belirten Güney, "Bizler aylardır bir belirsizliğin içinde olmamıza rağmen yine de eskisi gibi haberlerimizi yazmaya devam ettik. Bundan sonra da kalemimizi bırakmayacağız" dedi. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.