Öcalan’ı okudum hayatım değişti

Kadın Haberleri —

Samiya Xelîl

Samiya Xelîl

  • Samiya Xelîl, 26 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle tanıştığında, ‘artık eski Samiya’nın değişmesi gerektiği’ne inandı. Devrimle öze dönüş mücadelesi verdi ve şu an başka kadınların değişmesine katkı sağlıyor.

Samiya Xelîl, 26 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle yaşamını şekillendiriyor. Öcalan’ın fikirleriyle 1998 yılında tanıştı ve kadın kimliğini keşfederek, topluma fayda sağlama kararlılığıyla yola çıktı. Bu kapsamda Rojava Devrimi'nde kadın hakları mücadelesinde yer aldı.

47 yaşındaki Samiya Xelîl, Öcalan’ın düşüncelerinin kendisinde yarattığı değişimi şöyle anlattı: “21 yaşına kadar Önder Apo’nun fikirleriyle tanışmamıştım. Onun fikirlerinden uzak bir kişiliğe sahiptim. Eşim yurtseverdi. Onun aracılığıyla Önder Apo’nun felsefesiyle tanışma imkânım oldu. Bu fikirlerle tanışmadan önce evinin kadını, çocuklarının annesiydim. Eşimin, hevallere evin kapısını açması ve hevallerle hareket etmesi, yakından bağ kurmama vesile oldu. Yurtsever bir kadın kimliğine bürünmenin aşamasını yaşıyordum. Dolayısıyla rejiminin de baskıları artmıştı. Eşim bir buçuk yıl BAAS rejimi tarafından tutuklandı, işkence gördü. Bu süreçte aileye baskılar da arttı. Onlar baskı uyguladıkça doğru yolda olduğumun farkına varıyordum. Artık eski Samiya’nın değişmesi gerektiği kanaatine varmıştım. Evin dışına çıkarak topluma fayda sağlamam gerekiyordu. Aslında kapımı hevallere açmanın bir kadın olarak nelere vesile olduğuna şahsımda görmüştüm.”

Önder Apo sayesinde

ANF’ye Rojava Devrimi ile Şehit Berxwedan Komünü’nde devrime hizmet ettiğini belirten Samiya Xelîl, “Kızımla komün faaliyetlerine dahil olduk. Önder Apo şahsında yıllardır yürütülen mücadele meyve vermiş ve Kadın Devrimi olarak yankılanan Rojava Devrimi gerçekleşmişti. Önder Apo’nun felsefesini tanımıştık, mücadele ediyorduk fakat BAAS rejiminin baskısı ister istemez kadınların hayatını rutinleştiriyordu, bir kısır döngü haline getiriyordu. Devrimin mimarı olan Önder Apo sayesinde hakkımız olana kavuşmuştuk. Devrimle kadının özüne tekrar dönüş mücadelesi verildi. Önder Apo’nun felsefesiyle kadınlar bugünlere geldi, mücadele etme gücüne sahip oldu.”

Okudukça derinleşiyoruz

Şu anda Öcalan’ın Özgürlük Sosyolojisi eserini okuma ve tartışma grubunda yer alan Samiya Xelîl, şunları paylaştı: “Bir grup kadın bir araya gelerek haftada bir kez Önderliğin eserini okuyoruz. Okunan savunmanın her bir bölümünde tartışma yürütülüyor ve bu yöntem ön açıcı oluyor. Okudukça gelişim kaydettiğimizin farkına varıyoruz. Önderliği anlamak, konuşmakla değil felsefesini okumakla gerçekleşiyor. Önderliği okudukça derinleşiyoruz. Toplumda var olan kriz dönemleri, aile ve toplum gerçekliği ve kadın mücadelesinin önemini iliklerimize kadar hissediyoruz.” QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.