Oğlumu katlettiler, ‘Davacı mısın?’ diye sordular

Kadın Haberleri —

Şemsa Yurtgül

Şemsa Yurtgül

  • Suruç’ta katledilen Murat Yurtgül’ün annesi Şemsa Yurtgül, “Oğlumu kaybettim, ertesi gün bana ‘Davacı mısın?’ diye sordular. Nasıl davacı olmayalım? 33 insan katledildi. Onların adına bir kütüphane yapılmalı. Oğlum sadece bizim değil, bu halkın şehididir” dedi.

33 Düş Yolcusu’nun katledilişinin üzerinden 9 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitiren çocuğu üniversite öğrencisi olan gençlerin aileleri, katliamda parmağı olan herkesin yargılanması için adalet mücadelesin sürdürüyor. Katledilen gençlerden Murat Yurtgül’un annesi Şemsa Yurtgül da sorumluların açığa çıkması için yıllardır geri adım atmıyor. Murat Yurtgül, İstanbul Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi ve İnsan Hakları ve Demokrasi Kulübü Başkanı’ydı.

Davadan vazgeçmeyeceğiz

Şemsa Yurtgül, “Her mahkemeye gidişimiz bir senaryoydu. Orada bir film çekiliyordu” sözleriyle mahkemelerin sorumluları koruduğuna işaret etti.

Jinnews’e konuşan Şemsa Yurtgül, “Derdimizi anlatıp tespitlerimizi ortaya koyuyorduk ama mahkeme adeta uyuyordu. Biz de duvara anlatır gibi anlatıyorduk. Katliamda kimin parmağı varsa, sorumluları kimlerse hepsinin açığa çıkmasını istiyoruz. Var olduğumuz sürece bunu sormaya ve davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızı sokakta bulmadık. Ne koşullarda onları büyütüp okuttuk ancak hala sorumluları açığa çıkmadı. Biz bu davadan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 

 

Aileler hakkını aramasın diye

Murat’ın katledilişinin ardından devletin bu kez aileye baskı yaptığını ifade eden Yurtgül, şöyle devam etti: “Beni, eşimi ve oğlumu gözaltına aldılar. Kayınım mahkemede ‘Bir hakkımız varsa öbür dünyada alacağız. O dünyada da rüşvet, asker, polis yoktur’ dediği için dava açtılar. Defalarca mahkemeye gittik, geldik ama bir sonuç elde edemedik. Oğlumu kaybettim, ertesi gün bana ‘Davacı mısın?’ diye sordular. Nasıl davacı olmayalım? Eşimi gözaltına aldıklarında ‘Rahat durun’ demişlerdi. Hakkımızı aramak, oğlumuzu savunmak suç mu? 33 insan katledildi. Katledilenlerin yanı sıra uzuvlarını kaybedenler, psikolojisi bozulanlar var. Oğlumun bir arkadaşı 13 defa ameliyat oldu. Kolunu, bacağını kaybedenler var. Ailelerin davalarından dönmemesi gerekiyor” dedi.

 

 

‘Oğlum çok kitap okurdu’

Çocuklarının isminin yaşatılması için adlarına park, kütüphane gibi sosyal alanların yapılmasını talep ettiklerini kaydeden Yurtgül, “Çocuklarımız anısına Qoser Atatürk Mahallesi’nde bir yas evi yapıldı. Ancak belediyeye kayyum atandığı için isim verilemedi. Birkaç gün önce yine belediyeyle görüşmeye gittik. Onların anısına kütüphane yapılmasını istiyorum. Çünkü oğlum kitapları çok severdi. Çok kitap okurdu. Ben de o yüzden bir kütüphane kurulmasını istedim. İki defa yapılacakken kayyum atandı” ifadelerini kullandı.

Şemsa Yurtgül, son olarak Qoser halkına katliamın yıldönümüne mezarlıkta yapılacak anmaya katılım çağrısı yaparak, “Şehit sadece bizim şehidimiz değildir. O bu halkın şehididir” dedi. MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.