Öğrenciler neden intihar ediyor?
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Ekonomik ve siyasi kriz, özellikle gençler arasında büyük bir buhranı da beraberinde getirdi. Türkiye’de gençler, gelecek kaygısı, ekonomik olarak girdikleri bunalımdan dolayı yaşamlarına son vermeye başladı. Sadece 2023 yılında 15’ten fazla üniversite öğrencisi resmi kayıtlara intihar olarak geçecek şekilde yaşamlarına son verdi.
Ekonomik ve siyasi kriz, özellikle gençler arasında büyük bir buhranı da beraberinde getirdi. Türkiye’de gençler, gelecek kaygısı, ekonomik olarak girdikleri bunalımdan dolayı yaşamlarına son vermeye başladı. Sadece 2023 yılında 15’ten fazla üniversite öğrencisi resmi kayıtlara intihar olarak geçecek şekilde yaşamlarına son verdi. İntihar vakalarından ayrı olarak onlarca öğrenci de kayıtlara ‘kaza’ olarak geçen şekilde yaşamını yitirdi. 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk haftasında da 6 üniversite öğrencisi ve 2 ilköğretim öğrencisi yaşamına son verdi.
Üniversite öğrencilerinin neden intihar ettiği sorusuna Marmaray’da yaşamına son veren Kübra Ergin’in son mektubuyla cevap veren Yurtsuzlar aktivisti ve İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ceren Kumaş, Kübra Ergin’in mektubunda “Bize tek özgürlük olarak ölümü bıraktılar” sözünün intiharlarının nedenlerini açıkladığını belirterek şunları söyledi: “Bu söz aslında toplamda intiharları da özetleyen bir şey bırakıyor. Çünkü yattığımız yerden yürüdüğümüz sokağa kadar doğrudan intihara sürükleniyoruz. Ya yurtta bir problemle karşılaşıyoruz ya eğitim hayatımızı devam ettiremiyoruz. Bunların başında yoksulluk, geleceksizlik geliyor. Her gün borçlandırılır, gelecek kaygısı çekerken, doğrudan okuyamadığımız, yaşayamadığımız bir yere geliyor bu durum.”
Gelecek kaygısı
Öğrencilerin gelecek kaygısıyla umutsuzluğa sürüklendiğini belirten Ceren Kumaş, sadece gelecek kaygısının değil, ailenin yarattığı baskının, toplumun yarattığı baskının da intiharlar için etken olduğunu belirtti.
Kumaş şöyle devam etti: “Bizim biraz da örnek olarak verdiğimiz Sibel Ünli var. Yemekhane kartımda para kalmadı diye tweet atıp intihar ediyor. Genel üniversite öğrencilerine bakarsan, tam zamanlı çalışmak zorunda kalıyor ve okula dahi gelemiyor. Sınavlara dahi giremiyor. Yaşamaya olanak sağlanmıyor. Ya yurt parasını ödeyemiyor, niteliksiz yaşam koşullarından dolayı da intihar ediyor. Bunlar dışında doğrudan ölüme sürüklenenler var. İntihar diye geçmiyor ama kafasına tavan düşüyor, yemekhane yemeğinden zehirleniyor.”
Bir haftada 6 intihar
Ceren Kumaş, “Bir haftada altı intihar ile döneme başladık. Kampüslerde tek tek eylemler olmuştu. Genel öğrenci hareketine de bu duyarlılık yansımıştı ama her gün intihar haberleriyle uyanıyoruz ve bu kanıksanıyor artık. Ya da bizim kamusal alanlarımız yok edildi. Biz yaratalım dediğimizde engelleniyoruz. Üniversitelilerin yalnızlaştırıldığı, bireyselleştirildiği bir durum var. Yan yana gelemezsek çözüm olmuyor. Yaşayamıyoruz diyorsak, yaşayacak alanları yaratmamız gerekiyor” diye konuştu. ANF/İSTANBUL