Rojava Frankfurt Kitap Fuarı’ndaydı

Kültür/Sanat Haberleri —

Frankfurt kitap fuarı

Frankfurt kitap fuarı

  • Frankfurt Kitap Fuarı 76. kez kitapseverleri buluşturdu. Fuara 100’ü aşkın ülkeden 4 bin 300 yayınevi katıldı. Fuara, bu yıl Rojava’dan Naqesh Yayınevi de katıldı.

NİHAL DOĞAN/FRANKFURT

Frankfurt Kitap Fuarı 76. kez kitapseverleri buluşturdu. 16-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen fuara 100’ü aşkın ülkeden 4 bin 300 yayınevi katıldı. Yaklaşık bin yazar yeni kitaplarından kesitler okuyarak kitaplarını imzaladı.

Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl Rojava’dan Naqesh Yayınevi de katıldı. 2023’te 215 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl ise 230 bin kişi ziyaret etti. Üç bin 300’ü aşkın etkinliğin düzenlendiği fuarı, 7 bin 500 basın mensubu da takip etti.

Militarist yazara “barış” ödülü!

Her yıl fuarın açılışında geleneksel olarak verilen Alman Kitap Ödülü’nün sahibi dijital iletişim üzerine bir roman olan "Hey Günaydın, Nasılsın?" kitabıyla Martina Hefter oldu. Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Barış Ödülü’ne ise ABD-Polonyalı tarihçi Anne Applebaum layık görüldü. Ancak Applebaum'un Ukrayna'ya daha fazla silah teslimatı yapılması yönündeki açıklamaları tepkilere yol açtı. 

 

 

Yayıncılık dijitalleşiyor

Fuarda yalnızca basılmış kitaplara değil, dijital medyaya da yer verildi. Bu yılki fuarda dijital kitaplar ve oyunların yanı sıra podcast gibi işitsel dijital medya ürünleri de yer aldı. 

Çizgi romanlara özel alan

Geçmiş yıllardan daha fazla gençlerin ilgi odağı olan fuarda, gençler Jane S. Wonda gibi beğendikleri yazarlarla buluşma fırsatı yakaladı. Fuarda bu yıl özellikle gençler arasında okuma oranı artan çizgi roman, animasyonlar geniş yer buldu. İlk kez dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler için "Comic Busines Center" ismiyle ayrı bir bölüm oluşturuldu.

 Yaratıcı formatlar

Fuar bu yıl, Frankfurt Çocuk Festivali, Yayıncıların Perspektifi Forumu ve telif hakları odaklı Frankfurt Haklar Buluşması gibi yan etkinliklerin yanı sıra uluslararası yayıncıların birbirleriyle ağ kurmasını hedefleyen yenilikçi formatlara da ev sahipliği yaptı.

Ayrıca Frankfurt'un Paul Meydanı'nda "Büyük Kaçış Odası" (The Great Escape Room) adında yaratıcı bir oyun da düzenlendi.

 

 

 

Almanya da İtalya olabilir!

Konuk ülke İtalya’nın resmi heyeti dışında yer alan aralarında Roberte Saviano’nun da bulunduğu yazarlar da fuarda yoğun ilgi gördü. Sürgünde Yazarlar Ağı’nın (PEN) konuğu olan İtalyan yazar Saviano kitapseverin ilgisiyle karşılaştı. İtalya’daki sağ hükümete tepkilerini dile getiren Saviono ırkçılığın yükselmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, "Günümüzde İtalya’da yaşanan, gelecekte Almanya’da da olabilir" uyarısında bulundu.

İtalyan diktatör Mussolini’nin yükselişini konu alan "M" adlı kitap serisini kaleme alan Antonio Scurati ise İtalyan halkının faşist geçmişiyle yeterince yüzleşmediğini vurguladı. Scurati, "Tarihsel hafıza zayıflamaya başladı" dedi.

 

 

TikTok’u sağa bırakmayalım

Yeni Yetişkinler Alanı’nda Anne Frank Eğitim Kurumu’nun düzenlediği etkinlikte konuşan TikToK fenomenleri Pegah Tajalli, Deborah Schnabel ve Niyousha Akbari, milyonlarca kişi tarafından takip edilen bu platformun sağcı güçlere terk edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Tajalli, sağcıların TikTok’taki kısa paylaşımlar üzerinden mobilize olduklarını da söyledi.

Demokrasi Platformu

Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, fuarın sadece yayıncılık sektörü için değil aynı zamanda demokratik söylem için de bir platform olduğunu belirterek, "Amacımız sesimizi diğerinden daha fazla yükseltmek değil birbirimizi dinlemekti. Barışçıl ve demokratik bir platform olmak ve dünyanın her yerinden yazarları, düşünürleri, yayıncıları, gazetecileri, edebiyat ve kültür ile ilgilenen herkesi bir araya getirmekti. Fuar, demokratik tartışmanın mekanı haline geldi" diye konuştu.  

Gelecek yıl 15-19 Ekim 2025’te yapılacak Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu Filipinler olacak.

 

* * *

Meyman da katıldı

Meyman Yayınevi Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl ilk kez katıldı.

Özellikle Rojava’ya ilişkin kitaplar ve Abdullah Öcalan kitapları yoğun ilgi gördü. Reimer Heider, Öcalan’ın hayatını konu alan "Özgürlük Kazanacak" isimli çizgi romanı, yazar Bermal Çem ise "Çemê Stranan" isimli kitabını; Hatip Dicle "Efrîn Direniş Günlüğü" kitabını okuyucuları için imzaladı.

 

* * *

Rojava’dan Naqesh

Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl Rojava’dan Naqesh Yayınevi de katıldı. Geçen yıl da kitap fuarında yer alan yayınevi Rojava’da faaliyet yürüten Saziya Zimanê Kurdî (Kürtçe Dil Kurumu) ile ortaklaşa fuara katıldı.

Kitap fuarına Qamişlo kentinden katılan Ebdula Şêxo daha çok Kürt yayınevinin fuara katılmak istediğine işaret ederek şunları söyledi: “Maalesef Rojava Kürdistan’dan sadece biz katılabildik. Katılmak isteyen birçok yayın evi oldu. Bu sene aslında biz büyük bir bölüm kiralayıp Kürdistan standını kurabilirdik. Birçok devlet 60-70 metre karelik yerler tutup burada kendi kültürel zenginlerini tanıyorlar. Biz Kürtler de bunu yapabiliriz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.