Ruanda planı iptal

Dünya Haberleri —

Ruanda göç protesto / Foto:AFP

Ruanda göç protesto / Foto:AFP

  • Avam Kamarasında 412 sandalye kazanarak Birleşik Krallıkta Başbakan olan İşçi Partili Başbakan Keir Starmer, Ruanda planının iptal edildiğini duyurdu.

İngiltere’nin yeni Başbakanı Keir Starmer, göçmenlerin Ruanda’ya sınır dışı planının iptal edildiğini söyledi. Geçmiş hükümetin göç politikasının 'asla caydırıcı olmadığını' söyleyen yeni başbakan, Ruanda planı hakkında 'öldü ve gömüldü' nitelemesi yaptı.

Starmer, insan hakları aktivistleri tarafından eleştirilen ve iptal edilmesi için defalarca kampanya yapılan plan hakkında düzenlediği ilk basın toplantısında konuştu. "Caydırıcı olmayan numaralara devam etmeye hazır değilim. Ruanda planı başlamadan önce öldü ve gömülmüştü. Hiçbir zaman caydırıcı olmadı” dedi. Basın açıklaması ardından muhabirlerin sorularını cevaplayan Başbakan Starmer, “Herkes, özellikle de bu işi yürüten çeteler, Ruanda'ya geri gönderilme şansının yüzde 1'den az olduğunu zaten biliyordu” dedi.

Aktivistler memnun

İngiltere'de sığınma arayan insanlara yardım eden Freedom from Torture grubunun başkanı Sonya Sceats, Starmer'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Sceats, “Zalimce ve insanlık dışı bu duruma karşı kampanya yürütenler için mülteciler, avukatlar ve ülkedeki yüz binlerce duyarlı insan adına muazzam bir zafer” dedi.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nde siyaset profesörü olan Tim Bale, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, “Bu özel sorunla başa çıkmak için başka çözümler bulunması gerekecek” dediği değerlendirmesinde, İşçi Partisi hükümetinin Manş Denizi'ni geçerek gelen küçük tekneler sorununa bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. LONDRA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.