Sandıkları terk etmediler
- AKP-MHP'nin hile ve baskılarına rağmen sandık başına giden seçmen oylarına sahip çıkmaya çalıştı.
HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, günün 3. açıklamasında sandıklarda görev alan partililere, “Islak imzalı sandık sonuç tutanağı aldıkları ana kadar sandık başına terk etmeyin, oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik edin” çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi, saat 17.00 itibarıyla sona erdi. 60 milyon 697 bin 843 seçmen için kurulan 191 binden fazla sandıkta, saat 17.00’dan sonra oy sayım işlemi başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi ve Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, sandıklar kapanmak üzereyken HDP Genel Merkezi’nde seçim güvenliğine dair 3. basın toplantısını düzenledi.
Sandıklarda yaşanan hukuksuzluklara karşı gerekli başvuruları yaptıklarını vurgulayan Tiryaki, sandık güvenliğini 100 bin partili ile sağlamaya devam ettikleri bilgisini verdi.
Tutanakları alana kadar
Tiryaki, şöyle konuştu: “En çok oy aldığımız, iddialı olduğumuz kentler başta olmak üzere sandık güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. HDP hakkında açılan kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adıyla seçime giriyoruz ve bu nedenle sandık kurullarına üye veremiyoruz. Müşahitlerle sandığın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Görev alan bütün arkadaşlarımıza şu mesajı veriyorum; ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı aldıkları ana kadar sandık başına terk etmesinler oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik etsinler. Birinci öncelikleri bu olsun. Olağanüstü bir durum olmadıkça sandık başından ayrılmasınlar. Sandık sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra da ıslak imzalı sandık sonuç tutanağını ilçe örgütümüze, okul sorumlusu arkadaşımıza iletsinler. İlk aşamada bunu yapabilirsek seçim güvenliğini önemli ölçüde başarmış olacağız. Bizim dışımızda sandık güvenliği ile ilgili olarak basına yansıdığı kadarıyla 500 binin üzerinden müşahit görevlendirilmiş durumda. Sandık başında muhalefet partileri ortalama dört kişi ile sandık güvenliğini sağlayacağı anlamına geliyor.
Sandıkları sahiplenme
Muhalefetin açıklamalarına itibar etmelerini istiyoruz. Son olarak şunu söylemek isterim, sayım döküm işlemlerine sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesine, ilçe seçim kurulundaki birleştirme işlemlerine gölge düşürebilecek işlere karşı yapabileceğimiz en önemli şey provokasyonlardan uzak durmak olacaktır. Bütün yurttaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz. Sağduyuya davet ediyoruz derken, sandıklarına sahip çıksınlar. İlçe seçim kurullarındaki işlemlere sahip çıksınlar. Sağduyudan kastettiğim şey ise elbette provokasyona gelmemeleri.” ANKARA
*****
Oylar hangi hallerde geçersiz?
Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attı. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılıyor.
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmiyor. "Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz oluyor. Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılıyor. Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılıyor.
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci oylamasına ilişkin hazırlanan seçim takvimi işleyecek.
*****
Askerler oy pusulasını yırttı
Hezo ilçesinde askerler engelli bir seçmenin oy pusulasını yırtarken, duruma dair tutanak tutuldu.
Êlih merkezi, ilçe ve köylerde gerçekleştirilen oy kullanımında yaşı ilerlemiş ve yürümekte güçlük çekenler, yakınları tarafından sırtlanıp oy kullanacağı okula getirilirken, bazı okullarda da engelli seçmenler tekerlekli sandalyeyle oy kullanamaya geldi. İlk kez oy kullanacak gençler, zafer işareti yaparken, kadınlar ise zılgıt çekerek oy kullandı.
Oy kullanma işlemi devam ederken, Hezo ilçesi Konaklı köyü okulunda engelli bir seçmenin oy kullanması Hüda Par'lı görevliler tarafından engellenmek istendi. Seçmenin bu duruma tepki göstermesi üzerine olay yerine asker geldi. Yaşanan tartışmanın ardından engelli seçmenin oy pusulası asker tarafından yırtıldı. Bunun üzerine engelli seçmenin yakınları ile askerler arasında tartışma yaşandı. Tartışma bir süre sonra askerlerin saldırısına dönüştü. Okul içinde başlayan saldırı, okul bahçesinde de devam etti.
Olaya dair tutanak tutulurken, yurttaş daha sonra oyunu kullandı.
*****
Sandık başında öldüler
Rize'nin Pazar ilçesinde çay alım yerinde kurulan sandık başında kalp krizi geçiren, AKP'nin sandık görevlisi Şeref Kurt (64), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Trabzon'un Akçaabat ilçesinde ise oy kullanırken kalp krizi geçiren kadın yaşamını yitirdi. Giresun'un Espiye ilçesinde 85 yaşındaki kişi İsmail Yıldız da kalp krizi geçirdiği sandık başında kurtarılamadı.
*****
Tutanaklar tüm müşahitlere
YSK, Yeşil Sol Parti'nin müşahitlerle ilgili başvurusuna, "Sandık sonuç tutanağı tüm müşahitlere verilebilecek" yanıtı verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) sandık sonuç tutanaklarının birer suretinin partide görevli müşahitlere verilmesi talebiyle yaptığı başvuruya yanıt verdi. YSK kararında, "135 sayılı Genelge'nin 43'üncü maddesi uyarınca, sandık sonuç tutanağının bir suretinin, seçime katılma yeterliliğine sahip olan ve talep eden Cumhurbaşkanı adaylarının, siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine verilebileceğine karar verilmiştir" denildi.