Savunmasız idam

Hatem Özdemir

Hatem Özdemir

  • İran’ın idam cezası verdiği Hatem Özdemir, yaralı olduğu halde 50 gün işkenceye maruz kaldı. Avukat hakkı tanınmadı. Savunma girişimleri sonuçsuz kalan avukat Ali Qurbani, her an idam edilebileceğini aktardı. 

İran güçleri tarafından 2019'da düşürüldüğü pusudan yaralı kurtulduktan sonra tutuklanan HPG'li Hatem Özdemir, "Devlete karşı silahlı isyan" iddiasıyla idam cezasına çarptırıldı. Üst mahkeme de cezayı onadı. MA'ya konuşan avukat Ali Qurbani, savunma için gönüllü olduğunu fakat İran rejiminin Özdemir’e avukat hakkı tanımadığını söyledi.

Yaralı halde 50 gün işkence

Yaralı olarak tutuklanan Özdemir’e, hastane yerine götürüldüğü askeri üstte işkence yapıldığını belirten Av. Qurbani, “Hatem, Xoy’dan yaralı olarak Urmiye’ye sevk ediliyor. Hastaneye yerine götürüldüğü askeri bir üstte 50 gün işkence görüyor ve tedavi edilmesi engelleniyor. İlk andan itibaren kendisiyle iletişime geçmeye çalıştık fakat rejim güçleri engel oldu” dedi.

İşkenceden sonra avukatsız mahkeme

Özdemir’e hiçbir şekilde ulaşamadıklarını belirten Qurbani, şöyle devam etti: “Hatem’e hiçbir şekilde ulaşamadık. 50 günlük işkencenin ardından mahkemeye çıkarıldı ve kendisine avukat hakkı tanınmadı. Dolayısıyla savunma yapamadık, kendisiyle görüşme ve davaya müdahil olma çabalarımız da karşılıksız kaldı. Hatem, 'Urmiye Devrim Mahkemesi’nde yargılandı ve idam kararı verildi. Karara itiraz etti ve yüksek mahkeme bir daha yargılanması için Urmiye Mahkemesi’ne yazı yazdı, ancak mahkeme geçtiğimiz yıl yine avukatsız yargılama yaparak, idam kararı verdi.”

İdam cezası her an uygulanabilir

Göstermelik bir yargılanmayla Özdemir’e idam cezası verildiğini vurgulayan Qurbani, şunları söyledi: “Eğer toplumsal bir baskı olmazsa idamı bir an önce yapmak isteyeceklerini düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta içinde de gerçekleşebilir. Hatem’in hastalıkları da bulunuyor. Cezaevindeki doktorların tedavi olması gerektiğine dair karar vermesine rağmen hastanelerde tedavi görmesi engellendi.” MAHABAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.