Şengal’de ilk çocuk parkı: Baxça Axîn
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Xanesor'da plastiklerden yapılma bir park vardı. Bölgedeki tek çocuk parkıymış ve aileler yüzlerce kilometreden gelerek çocuklarını oraya götürüyormuş. İçler acısı bir durumdu. Park projesi böyle başladı.
- İlk çocuk parkımız Baxça Axîn geçtiğimiz Mayıs ayında Boruk Beldesi’nde açıldı. Çocukların yerlerinde duramadığını söylediler. Parka yıllar önce 6 yaşındayken katledilen Axîn adlı bir çocuğun ismi verildi.
ARAT ARARAT/BIELEFELD
Kurdistan'a Barış ve Umut İnsiyatifi'nin (KBUI) Şengal'deki çocuklar için planladığı park projesinin ilki gerçekleşti; Baxca Axîn açıldı. Hedeflerinin 10 park olduğunu söyleyen Emine Gözen, çocukların yaşadığı travmayı bir nebze de olsa gidermeyi hedeflediklerini söyledi.
KBUI’nın Sözcüsü Emine Gözen ile bir kongrede karşılaştık ve heyecanla bana doğru gelerek selamlaştıktan sonra ağzından çıkan ilk cümle şu oldu: “İlk parkımızı açtık biliyor musun?" Anlatılmaz bir mutluluk vardı yüzünde. Şaşırdım ve “Ne parkı?” diye sordum. “Şengal'de çocuk parkı” cevabını alınca şaşkınlığım yerini meraka bıraktı.
Tek çocuk parkı vardı!
Çocuk parkı projesi fikrinin Şengal’e 2022 yılında yaptıkları bir ziyaretin sonrasında ortaya çıktığını söyleyen Gözen anlatmaya devam etti: “Ortadoğu'da nasıl ki kadın görünmüyorsa aynı şekilde gençler ve çocuklar da görülmüyor. Eril anlayış o kadar hakim ki önce erkek olman gerekiyor. Bütün bunları bilmemize rağmen orada yeniden görmek bize ağır geldi. Çocuk ve kadınların görünürlüğünü nasıl sağlayabiliriz kaygısı oluşmaya başladı. Xanesor'da plastiklerden yapılma bir park vardı. Bölgedeki tek çocuk parkıymış ve aileler yüzlerce kilometreden gelerek çocuklarını oraya götürüyormuş. İçler acısı bir durumdu. Bu durum vesilesiyle çocukları o küçük coğrafyada görünür kılabilir miyiz düşüncesiyle park projemizin temellerini atmaya başladık.”
İlk çocuk parkı: Baxça Axîn
İlk çocuk parkları Baxça Axîn’i geçtiğimiz Mayıs ayında Boruk Beldesi’nde açtıklarını söyleyen Gözen, “Parkın açılışı çok coşkulu geçmiş. Açılışa katılanlar çocukların yerlerinde duramadığını söylediler. İlk parkın sorumluluğunu Doruk Beldesi üslendi. Oradaki arkadaşlar, yıllar önce 6 yaşındayken katledilen Axîn adlı bir çocuğun ismini vererek ‘Baxça Axîn olsun’ demişler. Axîn, Zaxo’daki bir kampta tecavüze uğramış ve babasıyla birlikte katledilmişti.
Parkın açılması yaklaşık 1 yıl sürdü. Buna rağmen o parkta çocuklar için yapılması gereken daha çok şey var. Eksikleri bir sonraki gidişimizde oradaki arkadaşlarla konuşarak tamamlayacağız. Aynı zamanda hijyenik olması amacıyla çocukların yiyecek ve içecek ihtiyaçları için parklarda kantinler de yapacağız. Bu şekilde insanlarımız iş sahibi de olacak” diye konuştu.
10 park daha
Biri Şengal merkezde olmak üzere toplam 10 çocuk parkı daha açmayı planladıklarını aktaran Gözen şöyle devam etti: “Geçtiğimiz Ekim ayında Şengal'e çocuk parkı yapmak için bir kurumun geldiğini duyan çocukların ‘Biz de park istiyoruz. Bizim de köyümüze park yapın’ talebiyle toplandık. Çocuklar kendi köylerinde, kendi beldelerinde kendi parklarının olmasını çok istiyorlar. İkinci parkımızı Şengal merkezde, üçüncü parkımızı ise Êzîdî kadınların bize önerdiği bir köyde açacağız. İlginç olan, Êzîdî kadınların önerdiği köy Arap-Müslüman bir köydü. ‘Neden o köy? Orası Arap ve Müslüman’ diye sormuştum ve bir annenin verdiği cevap beni çok şaşırtmıştı: ‘Peki böyle düşmanlık yaparak nasıl barışacağız.’”
Toplumsal travma aşılmalı
Aynı zamanda sosyal pedagog olan KBUI Sözcüsü Emine Gözen, yapılan çalışmanın kollektif travma üzerinde de olumlu etkilerinin olacağını söyleyerek, “Kollektif travma nesilden nesile geçerek kalıcı hale geliyor ve kendisini devam ettiriyor. Yapılan bu parklar çocukların yaşadığı travmaları bir nebze de olsa gidermeyi hedefliyor. Küçük bir adım fakat bir yerden tutulması gerekiyor. Bu şekilde toplumun tolerans sınırlarını da genişletmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İlki 18 bin Euro’ya mal oldu
Yapılacak çocuk parklarının giderlerinin bağışlarla ve Almanya'da birlikte çalıştıkları kurumlar sayesinde karşılanacağını belirten Gözen, dayanışmanın büyüklüğünün parkların yapılma hızına da katkı sunacağını vurguladı: “İlk parkımızın yaklaşık 18 bin Euro gideri oldu. Arsasını biz almıştık. Bu bizim için bir dezavantajlı oldu. Fakat park yapıldıktan sonra çevre belediyeler heveslendi ve harekete geçti. Şimdi arsayı belediyeler tahsis ediyor; biz sadece yapımını üstleniyoruz. Parkın yapımında özellikle Xanesor ve Şengal belediyelerinin büyük katkısı oldu. Belediyeler bu projeye tüm olanaklarıyla destek sundu. Onlara bir kez daha teşekkür ediyoruz.”
Uluslararası dostluk köprüsü
Projeye Almanya'daki Werdehausen Stiftung Vakfı’nın da desteğinin olduğunu belirten Gözen, “Bu desteğin yanı sıra Avrupa'da kurduğumuz uluslararası dostluk köprüsü aracılığıyla toplanan bağışları ve açılan standlardan gelen gelirleri de bu projeye aktarıyoruz. Aynı zamanda kendisine demokrat, devrimci, aydın diyen gruplar, kamu yararına çalışan dernekler ile çalışıyoruz. Park yapmanın dışında bir diğer amacımız da Şengal'de yaşanan acıyı burada da hissettirerek acılarda ortaklaşmayı ve uluslararası dayanışmayı sağlamak” dedi.
Yönünüzü Kurdistan’a çevirin
Son olarak dayanışma çağrısı yapan Emine Gözen herkesin katkısına ihtiyaç duyduklarını dile getirerek sözlerini noktaladı: “Avrupa’da her bireyin yapabileceği bir şey vardır. Her bir destek bir çocuğun mutluluğu, görünürlüğü anlamına geliyor. Böyle düşünerek bize destek olmalarını bekliyoruz. Özellikle iş insanları parkların yapımını üstlenebilirler. Parklara da onların adını verebiliriz. Hayır yapmak isteyenler yönünü Kurdistan'a çevirsin ve bizimle iletişime geçsin.”
Çocukların mutluluğuna ortak olun
Gözen, dayanışmayı büyütmek ve projeye destek sunmak istenler için hesap bilgilerini paylaştı:
Initiative Frieden und Hoffnung in Kurdistan e.V.
Sparkasse Bielefeld
IBAN: DE53 4805 0161 0025482977
BIC: SPBIDE3BXXX
* * *
KBUI’nın devam eden projeleri
* Kobanê'de yetimler yurdu açılması
* Mexmûr, Şengal ve Kobanê'de koruyucu aile projesi
* Mexmûr'da engelli gençler ve çocuklar için Rehabilitasyon Merkezi
* Ekolojiye destek sunmak amacıyla Qamişlo'da orman projesi
* Mexmûr'da genç sanatçılara yetenek kazandırma projesi
* Türkiye'de koruyucu aile projesi
* Şengal'de çocuk parkları projesi
* Şengal öğretmenlerinin Rojava üniversiteleriyle çalışması ve ders alma projesi
* Maddi imkansızlıklar nedeniyle Kobanê ve Rojava üniversitelerinde okuyamayan kız çocuklarına burs verme projesi
* Şengal'de katledilen kadınların anısına orman projesi
* Kobanê'de engelli çocuk ve gençlere yönelik proje
* Rojava üniversiteleri ile ortak çalışma projesi ve Rojava Üniversitesi’ne kreş açma projesi