Sol ittifak, faşizme geçit vermedi

Dünya Haberleri —

Fransa'da sol ittifakın seçim kutlamaları

Fransa'da sol ittifakın seçim kutlamaları

  • Fransa'da genel seçimin ikinci turundan Yeni Halk Cephesi’nde birleşen sol ittifak zaferle çıktı. İttifak bileşeni Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, “Macron, hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi'ne vermeli" dedi.

Fransa Ulusal Meclisi için yapılan ikinci tur seçimlerden Yeni Halk Cephesi adıyla ittifak yapan sol-sosyalist güçler zaferle çıktı. Pazar gün sandık başına giden 49.5 milyon Fransız seçmen kamuoyunda estirilen ırkçı ve merkez sağ rüzgara rağmen sol ittifak Yeni Halk Cephesi’ni (NPF) birinci yaptı. Seçim kampanyasında, asgari ücreti 1400 eurodan 1600 euroya çıkarma sözü veren sol ittifak ayrıca Macron'un 64'e çıkardığı emeklilik yaşını da 60'ye düşüreceklerini, gıda ve enerji fiyatlarını sabitleyeceklerini de söylemişti. Hem ırkçı yükselişin yarattığı endişe hem de tartışmalı emeklilik yaşı reformuna karşı çıkan Sosyalistlerin tutumu Yeni Halk Cephesi’ni (NPF) birinci yapan etkenler arasında sayılıyor. 

Genel seçimin ilk turunda aşırı sağ ve ırkçılara umut veren Fransızlar, iş ülkenin yönetimine gelince bir kez daha "sizi iktidarda istemiyoruz" dedi. Sadece üç hafta önce kurulan Yeni Halk Cephesi parlamentoya 182 vekil göndermeyi başardı. NPF ittifakından Boyun Eğmeyen Fransa başkanı Jean-Luc Melenchon seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada, “ülkeyi yönetmeye hazırız” dedi. 

577 sandalyeli Ulusal Meclis’te hiçbir parti ve ittifakın salt çoğunluk olan 289 sayısına ulaşamadı. Günün en büyük kaybedeni Le Pen’in ırkçı partisi Ulusal Birlik (RN) oldu. 

Melenchon: Ülkeyi yönetmeye hazırız

Seçim sonuçlarına dair ilk açıklamayı Stalingrad Meydanı'ndaki merkezinde yapan, Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon, ikinci tur öncesi "Boyun Eğmeyen Fransa ile Fransa'yı yönetmem" açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Macron'u eleştirerek şunları belitti "Macron'un yenilgisi net şekilde teyit edildi. Macron kıvırmadan yenilgiyi kabul etmeli. Gabriel Attal başbakanlıktan gitmeli. Macron, halkın iradesine kesinlikle saygı duymalı hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi'ne vermeli."

Sol ittifak içinde yer alan Sosyalist Parti (PS) lideri Olivier Faure, genel seçimlerin Yeni Halk Cephesi için bir zafer olduğunu ve bu nedenle sol ittifakın Fransız halkının çoğunluğunu birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Destekçilerine "Tek bir pusulamız olacak: Yeni Halk Cephesi programı" diye seslenen Faure, halkın beklediği açıklamayı yaptı: "Macron, emeklilik reformunu (mezarda emeklilik yasası) iptal etmeli."

Hollande, Borne ve Darmanin meclise girdi

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Correze seçim bölgesinde oyların yüzde 43.29’unu alarak milletvekili seçildi. 

Meclisten yasa geçirmek için sıklıkla Fransa'nın 49.3 maddesini kullanmakla ünlenen eski Başbakan Elisabeth Borne da kuzeybatıdaki Calvados seçim bölgesinde yüzde 56.37 oy ile vekil oldu.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in de Nord seçim bölgesinde yeniden seçildiği açıklandı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.