12 yeni gen meme kanserine umut olacak

Kadın Haberleri —

Meme kanseri

Meme kanseri

  • Afrika kökenli kadınlarda yapılan meme kanseri geni araştırmasında, gelecekte hastalık riskini daha iyi tahmin etmeye yardımı olabilecek 12 gen tespit edildi.

Meme kanseriyle bağlantılı genetik mutasyonları belirlemeye yönelik çalışmalar kapsamında, Afrika kökenli kadınlarda tespit edilen 12 meme kanseri geninin hastalık riskini daha iyi tahmin etmeye yardımcı olabileceği ve Avrupa kökenli kadınlardan potansiyel risk farklılıklarını vurgulayabileceği belirlendi.

Hafta başında yayınlanan çalışmada ortaya çıkan yeni bulgular, ABD, Afrika ve Barbados'ta 18.034'ü meme kanseri olmak üzere 40.000'den fazla Afrika kökenli kadından elde edildi.

Araştırmacılar Nature Genetics'e, tespit edilen mutasyonlardan bazılarının daha önce hastalıkla veya bu yeni analizdeki kadar güçlü bir şekilde ilişkilendirilmediğini, bunun da genetik risk faktörlerinin “Afrika ve Avrupa kökenli kadınlar arasında farklılık gösterebileceğini” gösterdiğini yazdı. Ayrıca, özellikle yeni tanımlanan bir mutasyonun, kanser genetiği alanında “nadiren gözlemlenen” bir güçle hastalıkla bağlantılı olduğunu söyledi.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise beyaz kadınlarda meme kanseri riskini artırdığı bilinen diğer bazı genlerin bu çalışmada hastalıkla ilişkilendirilmemesi. Araştırmacılar, yeni tanımlanan genleri BRCA1 ve BRCA2 gibi daha önce bilinen ve tüm popülasyonlarda hastalıkla bağlantılı olan meme kanseri genlerine ekleyerek, Afrika kökenli kadınlar için şu anda mevcut olan araçlardan önemli ölçüde daha doğru olan bir meme kanseri risk skoru geliştirdiklerini belirtti.

Anormal genlerden altısı, hastalığın en agresif formu olan üçlü-negatif meme kanseri için yüksek riskle ilişkilendirildi. Önceki araştırmalar siyah kadınların beyaz kadınlara kıyasla bu tür meme kanseri riskinin yaklaşık üç kat arttığını gösterdi.

Çalışmada altı genin tamamını taşıyan kadınlara üçlü negatif meme kanseri teşhisi konma olasılığının, varyantlardan hiçbirine veya yalnızca birine sahip olmayanlara göre 4,2 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden çalışma lideri Dr. Wei Zheng, yeni varyantların yararlılığının, bunlar için test rutin olarak kullanılabilir hale gelmeden önce daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

The American Cancer Society (Amerikan Kanser Derneği), daha önce beyaz kadınlarda meme kanseri risk faktörü olarak tanımlanan birçok genetik mutasyonun siyah kadınlarda da hastalık riskiyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu söylüyor ve ırktan bağımsız olarak tüm hastalar için genetik test yapılmasını tavsiye ediyor.

Ayrıca dernek, ABD’de siyah kadınların 50 yaşından önce daha yüksek meme kanseri oranlarına, tedavisi daha zor meme kanseri insidansına ve beyaz kadınlara göre %42 daha yüksek meme kanseri ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.