Asya’da 68 milyon kişi yoksullaştı
Dünya Haberleri —
- Asya Kalkınma Bankası (ADB) tarafından yayınlanan bir rapora göre, COVID-19 salgını ile birleşen yüksek enflasyon, geçen yıl itibariyle Asya'da yaklaşık 68 milyon insanı yoksulluğa sürükledi.
Raporda gelişmekte olan Asya'da, 155,2 milyon kişi aşırı yoksulluk içinde yaşadığı, bu rakamın 68 milyonunun COVID salgını ve yüksek enflasyon nedeniyle ortaya çıktığını duyurdu.
Enflasyon ve salgın birinci nedenler
Enflasyona göre düzeltilmiş 2017 fiyatlarına göre aşırı yoksulluk, günde 2.15 dolardan daha az bir gelirle yaşamak olarak tanımlanıyor. Hem pandemi hem de artan jeopolitik gerilimler son birkaç yılda tedarik hatlarını kesintiye uğratarak dünya genelinde daha yüksek enflasyona yol açtı.
Bankanın Baş Ekonomisti Albert Park, Asya ve Pasifik bölgesindeki ülkelerin istikrarlı bir şekilde toparlandığı bir süreçte COVID ve yüksek enflasyon kaynaklı krizin "yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik ilerlemeyi baltaladığını" söyledi.
Kadınlar daha çok etkilendi
Enflasyondan en çok zarar görenler gıda, yakıt ve diğer ihtiyaç maddelerinin yüksek fiyatlarını karşılayamayan gelir düzeyi düşük kesimler. Rapora göre bu durum yoksul ve orta gelirli kesimlerin gelirlerini erozyona uğratıyor ve sağlık, eğitim ya da uzun vadede durumlarını iyileştirebilecek diğer fırsatlar için daha az tasarruf yapmalarına neden oluyor.
Raporda halihazırda ayrımcılık ve gelir eşitsizliğiyle mücadele eden kadınların mevcut krizden daha fazla etkilendiği de ifade ediliyor.
Sosyal koruma sistemleri güçlendirilmeli
Raporda Asya'daki hükümetlerin hayat pahalılığıyla mücadele etmek için sosyal koruma sistemlerinin güçlendirilmesi, tarımsal kalkınmaya desteğin arttırılması, finansal hizmetlere erişimin iyileştirilmesi, altyapı yatırımlarına öncelik verilmesi ve teknolojik yeniliklerin teşvik edilmesini öneriyor. HABER MERKEZİ