Tarlada 12 saat

Kadın Haberleri —

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar

  • Çocuklarının okul masraflarını karşılamak ve evini geçindirmek için 12 saat tarlada çalışan kadınların aldığı yevmiye 600 TL. Yevmiyeleriyle iki kilo et bile alamayan kadınlar, istihdam alanlarının oluşturulmasını istiyor.

Yaz aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar, 12 saatlik emeklerinin karşılığını alamıyor. Wan’ın Westan (Gevaş) ilçesinde, çoğunluğu kadınlardan oluşan tarım işçileri, kentte sıcakların 35 dereye ulaştığı tarlalarda korunaksız bir şekilde çalışıyor. Sabah saat 06.00’da mesaiye başlıyorlar ancak gün boyunca verdikleri emeklerinin karşılında sadece 600 TL yevmiye alıyorlar.

İş yok, göç artıyor

Kumru Komi, çocuklarının okul masraflarını karşılamak için çalışıyor. “Wan’da yapacak başka bir iş yok. İnsanlar artık göç ediyor” diyen Komi, şöyle devam etti: “7 kişilik bir aileyiz. Eşimle birlikte çalışıyoruz. Çocuklarımın hepsi öğrenci ve çok fazla masrafları oluyor. Kırtasiye ve giyim masraflarını çıkarmak için çalışmak zorundayım. Sabah saat 06.00’da geliyoruz akşam 18.00’de paydos ediyoruz. Günlük aldığımız yevmiye 600 TL. Anlayacağınız hiçbir şeye yetmiyor. Her gün her şeye zam üstüne zam geliyor. Fabrika, tekstillerin açılmasını ve gençlerimizin göç etmemesini istiyoruz. Gençlerimiz kendi topraklarında kalsınlar istiyoruz.”

Nasıl geçineceğiz?

Evini geçindirmek için 12 saat tarlada çalışan Belkiza Tiniç da MA’ya aldıkları paranın yetmediğini ancak başka seçeneklerinin olmadığını söyledi: “Eşim inşaatta çalışıyor ve aldığı para yetmiyor. Buradan aldığımızla günlük geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Eşim çalışmamı da istemiyor ama yapacak bir şey yok. İnşaata aldığı parayla nasıl geçinebiliriz ki? Tüm mücadelemiz evimize bir şeyler götürmek.”

Yevmiyeleri iki kilo ete yetmiyor

Çocuklarının okul masrafı için tarlada çalışan ancak ismini vermek istemeyen bir diğer kadın da, “Çocuklarımı okutmak için çalışmak zorundayım. Yaptığımız işe göre yevmiye az ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Ekonominin hali ortada ve artık bir şey alınmıyor. Hiçbirimiz istediğimizi alamıyoruz. Aldığımız parayla kasaba gittiğimizde iki kilo et bile alamıyoruz” dedi. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.