Çand, Mertala Hebûna Me Ye

Yurt Dışı Haberleri —

Kurdistan Gençlik Festivali/ Foto:Osman Çakır

Kurdistan Gençlik Festivali/ Foto:Osman Çakır

  • Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TEKO-JIN) bu yıl Almanya’nın Freiburg kentinde 'Kurdistan Gençlik Festivali’nin ikincisini düzenledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin protesto edildiği etkinlikte, gerilla selamlandı.
  • Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika ve Hollanda’dan gençlerin katıldığı festival “Çand, Mertala Hebûna Me Ye (Kültür Varlığımızın Kalkanıdır)” şiarıyla yapıldı. Coşkulu bir atmosferde gerçekleşen festivalde futbol, boks, masa tenisi, satranç ve Badminton yarışmaları yapıldı.

ERDOĞAN ZAMUR / FREIBURG

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan Kurdistanlılar, tutulan otobüsler ve özel araçlarıyla sabahın erken saatlerinde festivalin yapılacağı SV Blau-Weiss Wiehre Freiburg spor tesislerine geldi. Erken gelenler, yanlarında getirdikleri yiyeceklerle yeşil çimlerin üzerinde piknik havasında bir güne başladılar. Festivalde Avrupa’nın birçok ülkesinde gerçekleşen futbol turnuvasında şampiyon olan 8 futbol takım, eleme usulü futbol maçı yaptılar. Maçlar sürerken diğer taraftan boks, masa tenisi, satranç ve badminton gibi aktiviteler yapıldı.

Gerillaya selam

Şehîd Bişeng Brûsk, Sara Hogir Riha, Dijwar Tolhildan ve Tolhildan Qendil şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ardından yapılan açılış konuşmasında, "Kurdistan gençliğinin özel savaş politikalarını boşa çıkaracağının teminatı ile bu mücadelede hep birlikte yürüyoruz" denildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit kınandı, gerilla direnişi selamlandı ve "Bir kez daha Önder Apo’nun İmralı’daki destansı direnişini selamlıyor, gerillanın devrimci eylemlerinin coşkusu ve sevinci ile sizleri bir kez daha selamlıyoruz. Genç başladık, genç başaracağız" ifadelerine yer verildi.

Direnişe sahip çıkalım

Ardından TCŞ adına Sidar Berîtan, TekoJIN adına ise Arya Nurhak birer konuşma yaptı. Ayrıca festivale katılan Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Engin Sever, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden (TJK-E) Gülistan Ateş ve Şehit Aile Kurumu’ndan ise Mesut Arvas, birer konuşma yaparak gençlere seslendiler. Bütün konuşmaların ortak çağrısı Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve buna karşı başta cezaevleri olmak üzere yükseltilen direnişe sahip çıkılmasıydı.

 

 

İbo Qamişlo’ya yoğun ilgi

Sahne programında ise sırasıyla Meral Alkan, Rêber Serhed, Beyan, İbo Qamişlo ve Çarnewa sahne aldılar. Ayrıca gençlerden oluşan bir folklor grubu da halaylarıyla festivale renk kattı. Gençler de hareketli ezgiler eşliğinde bol bol halay çekti. Sahneye çıkan bütün sanatçılar ilgi görürken özellikle Çarnewa ezgilerini sahneden inerek gençlerle birlikte söyledi. İbo Qamişlo’ya ise gençleri ilgisi daha farklı oldu. Onunla fotoğraf çekmek için sıra oluştu.

 

 

Birlik olmalıyız

Festivale ilişkin gazetemize konuşan İbo Qamişlo, “Sadece bir parça değil, dört parça Kurdistan için bir olmalıyız, birlik olmalıyız. Bir Kürt genci olarak bu etkinlikte bulunmaktan gurur duyuyorum. Gençlerimiz uyanmış ve bilinçlidir. Bu Kurdistan için büyük bir gelişmedir” dedi.

 

Sıdıka Uçar

 

Sıdıka Ana da gençlerin arasında

Festival alanına gelen gençlerin çoğunun Kürt ulusal giysileriyle katılması da dikkat çekiciydi. Alanda, gençlerin yanısıra her yaşta Kurdistanlıya ve farklı uluslardan gençlere de rast gelmek mümkündü. Almanya’da yaşayan Sıdıka (Uçar) Ana da ulusal kıyafetleriyle gençlik festivaline katılanlardan. Alanda gençlerle sohbet ederken hemen yanına gittim. Sıdıka Ana, Freiburg’da tanınan bir sima. Her gelen genç annenin elini öpüyor. Festival için ne düşünüyorsun soruma “Çok keyifliyim. Gençleri böyle Kurdî kıyafetler içinde görünce daha da mutlu oluyorum. Beş çocuğum var. Hem kendi çocuklarım ve bütün Kürt gençleri özünü, kültürünü, ülkesini ve dilini unutmasın istiyorum” diyor. En fazla neyi özlüyorsun soruma gözlerini karşı dağlara dikerek “Çiyayên Kurdistane” diyor.  

 

Fatma Ana

 

'Gençleri görünce ağladım'

Başında beyaz tülbenti ile halay çeken, gençleri alkışlarla destekleyen ve onları imrenerek izleyen Fatma Ana da dikkatimi çekiyor. Yanına yaklaşıyorum, ilk defa karşılaşmamıza rağmen oldukça içten selamımı alıp hâl hatır soruyor. Dokuz aydır Almanya’da olan Fatma Ana, mülteci kampında kalıyor. Ailesinde 10’dan fazla şehit var ve devletin baskısı nedeniyle 62 yaşından sonra sürgüne gelmek zorunda kalmış. İlk defa festivale geliyor “Gençleri görünce ağladım. Bizim birçok şehidimiz var. Bu gençleri böyle görünce duygulanmamak elimde değil” diyor.

 

* * *

Kazanan Dilanspor

Sabah ilk olarak alana vardığımızda futbol takımlarının maçları başlamıştı. Festival Tertip Komitesi’nin verdiği bilgilere göre Almanya’dan 3, Kuzey Fransa’dan 2, Güney Fransa, İsviçre ve Belçika’dan 1’er olmak üzere toplan 8 takım eleme usulüyle futbol maçı yaptı. Kazanan ise Dilanspor oldu. Birici olan Dilanspor’un kaptanı Welat Cebe takımda oynayanlarla geçen yıl yapılan festivalde tanıştıklarını belirtiyor. Cebe, “Festival biz Kürt gençlerinin birbiriyle tanışmasına vesile oluyor. Bunun kalıcı hale gelmesi gerekiyor” diye belirtiyor. Cebe, birincilik kupasını alırken ise “Bu kupayı şehidlerimiz için alıyoruz" dedi. 

 

 

'Memlekette gibi hissediyorum'

Belçika’nın Anwers kentinde turnuvaya katılan Coburspor’un futbolcularının da biri hariç hepsi Karakoçan’ın Cobur köyünden. Takımın sorumlusu Muhammed Sarı, “Gurbetteyiz, yaşam koşulları oldukça zor. Bu tür etkinliklerde bir araya geliyoruz. Şu an sanki memlekette gibi hissediyorum” diyor. Gençlere de “Ne olursa olsun kendi dillerini, kültürlerini ve kimliklerini yitirmesinler” çağrısında bulunuyor.

 

* * *

Ringin kahramanları

Festival kapsamında gençler için hazırlanan boks ringi en fazla ilgi gören yerlerden biri oldu. Kendine güvenen herkes eldivenleri eline takıp ringe çıktı. Tabii ringe çıkanlar sadece gençler değildi. Çocuklar ve yaşlılar da eldivenleri takıp ringe çıktılar.

 

Çocuklar da unutulmadı

Ringin hemen yanında ise çocuklar için hazırlanan oyun pisti gün boyu hiç boş kalmadı.

Satranç da ise kendine güvenenler gün boyu mücadele ettiler. Festival biterken oyun hala devam ediyordu.

Havanın sıcak olması yemek standlarına ilgiyi azalttı. Karpuz ve kavun doğrayıp satan stand en fazla ilgiyi gören yer oldu. Kurdistan Öğrenciler Birliği (YXK) kitap standı geçlerin uğrak yeri oldu. Festival boyunca neredeyse hiç boş kalmadı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.