DEDAŞ hesap ver!

DEDAŞ protesto

DEDAŞ protesto

  •  DEDAŞ önünde açıklama yapan DEM Parti Amed İl Örgütü, ihmali ve sorumluluğu olanlardan hesap sorulması için mücadele edeceklerini belirtti. 

DEDAŞ önünde konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, katliama dönüşen yangının nedeninin DEDAŞ’ın onarılmayan elektrik telleri olduğunu hatırlattı. Tekin, "DEDAŞ Xana Axpar-Şemrex arasında çıkan yangında oluşan 700 milyon liralık hasardan birinci derecede sorumludur. Yangında ihmali ve sorumluluğu bulunanlardan hesap sorulması, oluşan maddi hasarın tazmini, yurttaşların yaralarının sarılması için var gücümüzle çalışacağız.”

 DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya ise şunları söyledi: “DEDAŞ’ın ihmali sonucu yangın çıktı. DEDAŞ canı istediğinde askerlerle köy basan, elektrikleri kesen bir kurumdur. Bölgede köylülerin arazi sulamasını, çiftçilerin ürünlerin sulamasını engelleyen bir kurumdur. Tüm yetkililerin 15 yurttaşın ölümünde sorumluluğu vardır. Buna neden olanların hesap vermesi için her alanda mücadele edeceğiz. Bütün bu maddi ve manevi kayıpların tazmini gerekiyor.”

 

* * *

Susturmak için hedef alıyorlar

Yangının elektrik tellerinden kaynaklandığına dair tanıklığını anlattığı için DEDAŞ tarafından hedef alınan İbrahim Eren, "Gördüğüm şeyleri söylüyorum. Beni susturmak için hedef alıyorlar" dedi. 

Tobînî köyünden İbrahim Eren, yangının mağdurlarından. Eren, yangının elektrik tellerinden çıktığına tanık olduğunu açıklayınca DEDAŞ, suç duyurusunda bulundu. Daha da ileri giden DEDAŞ, Eren'i susturmak için yangını çıkardığına dair imalarda bulundu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Amed Şubesi tarafından hazırlanan raporda da yangının nedeni olarak elektrik hatları gösterilince DEDAŞ, İbrahim Eren'i hedef alan bir açıklama daha yaptı. DEDAŞ, yangının çıktığı arazinin Eren'in akrabalarına ait olduğunu, yangının buradaki anız yakılmasından kaynaklandığını savundu. 

Hükümet yetkililerinin, Diyarbakır Valiliğinin ve hükümete yakın medyanın desteğini arkasına alan DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, yaptığı açıklamada, "yangının anızdan kaynaklandığı" ısrarını sürdürdü. DEDAŞ ve hükümete yakın medyanın hedefinde olan Eren, yangının çıktığı arazi ile kendi arazisi arasında 500 metre mesafe olduğunu ve kendisinin orada arazisi olmadığını söyledi. Eren, MA'ya şunları söyledi: "Bizim bölgede köylerde yerde ekin olduğu sürece kimse anız yakmaya başlayamaz. Komşusu kabul etmez, köylüsü kabul etmez. Elektrik normalde düşük voltajlı, bir anda verildiğinde de yüksek voltajlı geliyor. Şok dalgası yaratıyor. Olay saatinde de elektrik şok dalgası şeklinde geldi. Rüzgar da vardı. Bu sırada elektrik telleri birbirine çarptığı anda arazileri tutuşturdu. Sadece bir yerde değil, birçok yerde oldu. Ateşin düştüğü yerde, 5-6 metre ekinlerin yakınındaki otların içinde başladı. Sonra yangın büyüdü. Biz zaten 20'den fazla traktörle ateşi durdurmak için her yeri sürdük. Ancak rüzgâr şiddetliydi, durduramadık. Ateş, bir anda 100 metre öteye atıyordu. Hortum çıktı, ateş bir anda yayıldı. Ben ilk görgü tanığı olduğum için DEDAŞ beni hedef alıyor. Ben gördüğüm şeyi söylüyorum. Onların hesabına gelmiyor, beni korkutmak, yıldırmak, susturmak için hedef alıyorlar. Başım da gitse, ceza da yesem ben bu hakikati dile getirmeye devam edeceğim. Hakikat yerini bulana kadar konuşacağım."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.