İmrahor'da AKP oyunu

İmrahör

İmrahör

Evleri yıktırıldı, milyonlarca ceza verildi, üzerlerine polis salındı

  • İmrahor Mahallesi sakinleri, seçim öncesi AKP'li Arnavutköy Belediye Başkanı tarafından ev yapmaları için teşvik edildi, ancak seçimlerin ardından evleri yıktırıldı; hem de 1'er milyon TL ceza kesildi. Yıkıma itiraz edenlerden en az 104'ü polis tarafından dövülerek gözaltına alındı.

İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde AKP'li belediye, İmrahor Mahallesi’nde en az 50 ev için yıkım kararı aldı. Belediye kararla birlikte, yıkım ücretini de mülk sahiplerine "ceza" olarak kesti. Polis ve zabıta denetiminde önceki gün sabaha karşı yıkım başlandı. Yıkıma rıza gösteremeyerek, engellemeye çalışan mahalle sakinlerinden en az 104'ü darp edilerek gözaltına alındı. Çoğunluğu, Kurdistan'dan göç etmiş ailelerden oluşan mahallede, dün itibarıyla 50 ev yıkıldı. Evleri yıktırılan mahalle sakinleri, yakınlarının yanına sığınsa da gelecekleri için kaygılı.  

AKP'li belediye önce teşvik etti

Evleri yıktırılan mahalle sakinlerinden Mehmet Gündüzbay, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi AKP'li belediyenin mevcut başkanı Mustafa Candaroğlu'nun, kendisinin ev yapması için teşvik ettiğini belirtti. Candaroğlu'nun evlerin yıkılmayacağı sözü verdiğini dile getiren Gündüzbay, şunları paylaştı: "Belediye başkanı seçimden önce geldi, çayını içti, yanına gittim, durumu anlattım. 'Tamam, sen yap. Seçimden sonra gel elektriğini suyunu verelim. Ondan sonra oturursun' dedi. Ben de herkesin yaptığı gibi geldim gecekondunun temelini attım, üstüne devam ettik. Bitince de geldi, tutanak tuttu, birinci tutanak, ikinci tutanak, onun peşinden birden yıkım kararı çıkarttı. Geldi bizi bu hale soktu. Şu anda ailemden 8 kişi gözaltında ve nezarette tutuluyorlar. Evi de bu hale getirdiler. Ondan sonra da 1 milyon ceza yazmış bana."

 

 

Seçimden sonra başımıza yıktılar

Gündüzbay, evlerinin yıkım kararının yıkımdan bir gün önce (29 Mayıs) kendilerine ulaştığını belirtti. Yıkım kararının durdurulması için avukatları ile görüştüklerini ve itiraz sürecine hazırlandıklarını, ancak kararın hemen ardından yıkımın başladığını söyleyen Gündüzbay, "Yıkım durdurma karar elime geçene kadar, evimi başıma yıktılar. Bana söz verdiler, seçimin üzerinden iki ay geçti gelip evimizi başımıza yıktılar. Böyle olmaz. Böyle adalet olmaz, ben de bu ülkenin vatandaşıyım adalet onlara işliyorsa bize de işlesin, ben bunu istiyorum" dedi.

 

 

Bizi mahalleden çıkarmak istiyorlar

Mahalle sakini Feyzullah Gündüzbay da mahallede rant için oyun oynandığını, havaalanın yapılmasıyla rant için mahalleye gözlerin dikildiğini söyledi. Gündüzbay, şunları ifade etti: "Bir havaalanı getirdiler, buraya getirmez olsalardı. Havaalanının getirilmesiyle beraber İmrahor'u tamamen kendilerine rant alanına çevirdiler. Amaçları buradaki halkı göç ettirmek. 40 yıldır burada ikabet ediyorum. Burası benim toprağım olmuş, yuvam olmuş, evim olmuş. Hırsız senin evine girdiği zaman sen onu mahkemeye veriyorsun, sen onu kovalıyorsun. E sen de hırsız olmuşsun. Gelmişsin 40 sene yaşadığım yeri elimden almaya çalışıyorsun. Adalet dedikleri şey bu mu?"

Sorumlusu AKP'li başkandır

Mahalle sakinlerinden Atilla Salman ise yıkımların sadece burayla sınırlı kalmayacağını, genel olarak Arnavutköy'de 800 evin yıkılmasının planlandığının kaydetti. Aynı zamanda seçim öncesi yapılan binaların yıkılmayacağına dair Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu tarafından söz verildiğini belirtti. Salman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havalimanı buraya yapıldığından bu yana İmrahor'un üzerinde büyük bir rant dönüyor. Seçimden önce bu yapılara göz yumdular, hiç kimse ses çıkarmadı. Gelip bize kesilen cezaları yazsalar bu kadar tepki olmayacaktı fakat 50 ev yıkmak nedir? Seçimden önce bize yıkılmayacak diye söz verenler, sözünde durmadı. Arnavutköy Belediye Başkanı buradaki halka zulmediyor. Yüzlerce insan yaralandı ve gözaltına alındı, bunun tek sorumlusu Belediye Başkanı'dır. Burada bulunan insanların hepsi yoksul işçi sınıfı. Biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz." MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.