İmralı için yeni başvuru

İmralı başvuru

İmralı başvuru

  • Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 43 aydır haber alamadıkları müvekkilleri ile görüşmek için başvuruda bulundu.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tecrit koşulları altında rehin tutulan ve 43 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatları, yeni bir başvuru yaptı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne başvuruda bulunan avukatlar, Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek istedi.

Avukatların görüşme başvurularının çoğuna yanıt verilmiyor. Bursa İnfaz Hakimliği tarafından verilen yanıtlarda ise "disiplin cezaları" gerekçe gösterilerek avukat görüşleri 6 aylık periyotlarla yasaklanıyor. Son 6 aylık avukat görüş yasağı kararı, 3 Mayıs 2024'te Bursa İnfaz Hakimliği tarafından verildi. Son yasak kararıyla birlikte Abdullah Öcalan'a 8 yılda en az 13 kez 6 aylık avukat görüş yasağı verilmiş oldu.

 

* * * 

Türkiye kınanmalı

ELDH Eş Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Abdullan Öcalan ile görüşmelere izin vermeyen Türkiye'yi kınaması gerektiğini söyledi.

Uluslararası alanda bin 500’ü aşkın avukat ve hukuk kurumu, 16 Eylül'de Türk Adalet Bakanlığına bir mektup gönderdi. Mektupta, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın avukatlarıyla görüştürülmemesinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi. Mektupta, başvurucu avukatların İmralı'ya gitmesi ve Abdullah Öcalan'ın avukat görüşünün sağlanması talep edildi. 

Başvurucular arasında yer alan Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları İçin Avrupa Avukatlar Birliği (ELDH) Eş Genel Sekreteri Thomas Schmidt, görüşme engellemelerinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Schmidt, "15 Şubat 1999'dan beri özel ve ayrımcı bir tecrit uygulanmakta" dedi. Türkiye'nin iç hukuk ve onayladığı yasaları gözardı ettiğini söyleyen Schmidt, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki (AİHS) işkence ve adil yargılanma hakkına dair maddelerin de ihlal edildiğini kaydetti. AİHM'in, Abdullah Öcalan'ın şartlı salıverilme hakkında sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine (umut hakkı) dair 2014'te verdiği "ihlal" kararını hatırlatan Schmidt, "Serbest bırakılma şansı olmaksızın özgürlükten yoksun bırakma, suçun ağırlığı ne olursa olsun AİHS'te ifade edilen insan onuru fikriyle bağdaşmaz. Sayın Öcalan, avukatlarıyla görüşme hakkına sahiptir” diye konuştu.

Schmidt, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne üye bir ülke olduğunu hatırlatarak, şunları vurguladı: "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, İmralı'daki mahkumların yıllardır savunma avukatları ve aileleriyle görüşmelerine izin vermediği için Türkiye'yi kınamalıdır. Türkiye ihlal işlemlerinin başlatılması için yeterli gerekçeleri sunmaktadır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.