Kapılar batıya kapanıyor

Dünya Haberleri —

Sahel Devletleri İttifakı / Foto:AFP

Sahel Devletleri İttifakı / Foto:AFP

  • Bölgesel entegrasyonu güçlendirme kararı alan Nijer, Mali ve Burkina Faso askeri liderleri Sahel Devletleri İttifakı (AES) anlaşması çerçevesinde askeri ittifak anlaşması imzaladı.

Nijerya'nın başkenti Niamey'de düzenlenen zirvede üç lider, geçen yıl duyurulan Sahel Devletleri İttifakı (AES) adlı karşılıklı savunma paktını güçlendirmeyi amaçlayan bir konfederasyon anlaşması imzaladı. Darbe ile yönetime gelen Burkina Faso, Mali ve Nijer'in askeri liderleri, üç ülke arasında geleneksel bölgesel ve Batılı müttefiklerinden uzaklaştıklarının son göstergesi olarak, yeni imzalanan anlaşmayı "daha fazla entegrasyona doğru" bir adım olarak nitelendirdi.

İmza töreni, Nijer Lideri Abdourahmane Tchiani, Burkina Faso Lideri Yüzbaşı Ibrahim Traore ve Mali Lideri Albay Assimi Goita'nın, ilk ortak zirvesin yapıldı. Bu karar, üç ülkenin Ocak ayında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) bölgesel bloğundan çekilmesinden birkaç ay sonra geldi.

Batı Afrika ekonomik bloğu, Temmuz 2023'te Nijer'de, Eylül 2022'de Burkina Faso'da ve Ağustos 2021'de Mali'de gerçekleşen askeri darbelerin ardından üç ülke ile ilişkileri askıya almıştı.

Halkın AES’i olur mu?

Yapılan darbeler sonrası ECOWAS Mali, Burkina Faso ve Nijer’e yaptırım uygulamıştı. Zirvede konuşan Tchiani, 50 yıllık ECOWAS için “devletlerimiz için bir tehdit” belirlemesi yaparken, “Afrika'ya yabancı güçler tarafından direktifleri ve talimatları dikte edilen bir ECOWAS yerine, halkların bir AES'ini yaratacağız" dedi.

Burkina Faso'dan Traore: "Batılılar bizim onlara ait olduğumuzu ve servetimizin de onlara ait olduğunu düşünüyor. Devletlerimiz için neyin iyi olduğunu bize dikte etmeye devam etmek istiyorlar, böyle düşünüyorlar. Bu dönem sonsuza dek bitti. Kaynaklarımız bizim ve halkımız için kalacak.”

Mali'den Goita ise güçlenen ilişkiler anlamında anlaşma ile "birimize yapılan saldır diğer tüm üyelere de yapılmış sayılacak" dedi. NİAMEY

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.