TC.’nin kiralık çeteleri Nijer’de

Dünya Haberleri —

Mali

Mali

  • Türk devleti ‘Suriye Milli Ordusu’ adı altında örgütlediği ve Nijer’e gönderdiği çetelerini Rusya’ya devretti. 1100 çete sorumluları ile birlikte Rus kışlalarına nakledildi.

Nijer, Mali ve Burkina Faso’da paralı asker olarak Türk çıkarlarını korumak için konumlandırılan çetelerden bir kısmı Rus komutası altında savaş bölgelerine sürüldü. Çeteler, aylık bin 500 dolara kiralanıyor.

Kürtlere karşı Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Sipî kentlerinde savaştırılan 1100 civarında ‘milli ordu’ çetesi orta Afrika’da Nijer cumhuriyetine gönderilmişti. Geçen Temmuz ayında darbe ile iktidara el koyan ordu, Türkiye ile sıkı ekonomik ve askeri ilişkiler geliştirirken, etnik gruplara karşı Suriyeli çeteleri kullanıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Mali’de Türk devleti için darbeciler ile birlikte etnik guruplara karşı savaştırılan 1100 ‘Milli Ordu’ çete elemanının Rus kışlalarına nakledildiğini duyurdu.

En tehlikeli bölgelerde savaştırılıyor

SOHR kaynakları, Rus güçlerinin bu Suriyeli çetelerin bir kısmını Burkina Faso ve Nijer'de çatışma alanlarına sürdüğünü duyurdu. Türk ordusundan emekli tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından kurulan SADAT tarafından eğitilerek Kürtlere karşı savaştırıldıktan sonra kendileri ile yapılan 6 aylık sözleşmeler ile Nijer’e gönderilen çeteler, 11 ay geçmesine rağmen Suriye’ye dönemedi. Nijer ve Burkina Faso’da çatışma alanlarına sürülen Türkiye destekli çeteler, geri dönememelerinden Türk makamlarını sorumlu tutuyor.

Görevleri, Türk devletinin çıkarları doğrultusunda petrol kuyuları, askeri üsler ve madenleri korumak olduğu konusunda ikna edilen Suriyeli paralı çeteler, Afrika'nın en tehlikeli çatışma bölgesi olan Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki sınır üçgeni yakınlarındaki çatışmalara katılıyor.

İtiraz edin mesajı

Sözleşme imzalamış ve halen Rojava’nın Türk işgali altında bulunan Efrîn, Şehba ve Serêkaniye bölgeleri ile Türkiye’de Kilis, Hatay çevresinde bulunan çete gruplanın komutanları kendilerine bağlı çetelere kısa mesajlar atarak Nijer’e gönderilmelerine itiraz etmelerini istedi. Milli ordu adı altında örgütlenen çete komutanları, Afrika’nın kendileri için bir hapishaneye dönüştüğünü söylüyor.

Türkiye, 2019'un sonlarından bu yana, Libya Ulusal Ordusu'na (LNA) karşı eski Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (GNA) desteklemek için Sultan Murat Tümeni’nden devşirdiği 7 bin civarında paralı askeri Libya’ya konumlandırdı. SOHR verilerine göre bu silahlı ve tehlikeli Suriyeli çetelerden 3 bin civarında kişi savaştan kaçan sivil görünümünde Avrupa ülkelerine iltica etti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.