İdlib’e yığınak Girê Spî’de gizli toplantı

Dünya Haberleri —

  • Rojava’ya işgal tehditlerini artıran Türk devleti, Suriye’nin İdlib vilayetine 4 gün içinde 2. kapsamlı askeri sevkiyatı yaptı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) 20 kasaba ve köyü içeren tahkimatın Suriye ordusuna yakın bölgeleri kapsadığını belirtti. 
  • Rus-Türk temasının da arttığına dikkat çeken SOHR, Türk ve Rus askeri yetkililerinin işgal altındaki Girê Spî’de gizli bir toplantı yaptığını duyurdu. 11 Haziran’da gerçekleşen Putin-Fidan görüşmesinde de Türklere yeşil ışık yakılmıştı.

Türk ordusu, ‘Putin-Erdoğan bölgesi’ olarak da adlandırılan İdlib’e askeri ve lojistik takviye yapıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) kaynakları Rojava’nın işgal atındaki Girê Spî kentinde Rus ve Türk askeri yetkililerinin geçen hafta içinde gizli bir toplantı yaptığını da duyurdu.

Takviyenin büyük kısmı, Suriye ordusunun faaliyetlerini artırdığı İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye çevresinde yoğunlaşıyor. Türk ordusu ve MİT elemanlarından oluşan güçler, bölgede yaklaşık 20 kasaba ve köyü kapsayan bir hattı oluşturmayı tamamlarken; takviyeler İdlib'in batısında konuşlanan noktaları da içeriyor.

Yoğun sevkiyat yapılıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk güçlerinin Suriye güçleriyle temas hatlarındaki noktalarına takviye göndermeye devam ettiğini kaydetti. İdlib'in güney kırsalında bulunan Cebel ez-Zaviye bölgesindeki Şenan, Ferkiya, Serce, İhsim ve el-Bare eksenlerinde konuşlu noktalara 12 Haziran'daki takviye ardından dün de takviye yapıldığı bildirildi.

Suriye füzeleri İdlib’e kaydırınca

Bu gelişme, Suriye ordusunun Reqa kırsalındaki Tabka ve Halep kırsalındaki Sarrin havaalanlarından bir grubun Buk ve Tochka füze sistemini Heyetu Tahriru'ş Şam ve diğer grupların kontrolündeki bölgelerin karşısındaki noktalara nakletmesiyle aynı zamanda gerçekleşti.

Kamikaze dronlara karşı

SOHR, Türk ordusunun iki gün önce de Putin-Erdoğan bölgesindeki askeri hareketliliği hedef alan ve Şubat ayından bu yana artan kamikaze drone saldırılarına karşı, İdlib’teki mevzilerine elektronik sinyal bozucu sistemler gönderdiğini de kaydetti.

Rusya’nın onayı ile

Sevkiyatlar Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 11 Haziran'da Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından başladı. Suriye hükümetine yakın kaynaklar, Şam'daki iktidar çevrelerine yakın Vatan Partisi'nin sözcüsü olan Aydınlık gazetesine, Lazkiye'nin güneydoğusunda Rusya tarafından işletilen Hmeymim Hava Üssü’nde Rus, Türk ve Suriyeli askeri personel arasında bir toplantı yapıldığını açıkladı.

Türk kaynakları böyle bir toplantının yapıldığını doğrulamasa da yalanlamıyor da. Ancak 2021'de başlayan ve Moskova'nın desteklediği görüşmelerin yeniden başlatılması konusunun Fidan-Putin görüşmesinde gündeme geldiğini ve 3-4 Temmuz'da Astana'da yapılacak uluslararası zirve sırasında, Erdoğan ile Vladimir Putin arasında yapılacak görüşmede yeniden ele alınacağını belirttiler.

Girê Spî’de gizli toplantı

SOHR, Türk güçleri ve Ankara'ya sadık Suriye Milli Ordusu adı altında örgütlendirilen çete grupları tarafından kontrol edilen Girê Spî (Tel Abyad) kentinde 19 Haziran Çarşamba akşamı Rus ve Türk askeri personeli arasında ‘gizli bir toplantı’ yapıldığını açıkladı. Ekim 2019'da Ankara ile Moskova arasında imzalanan Soçi Mutabakatı kapsamında yapılan Türk-Rus askeri devriyeleri ise aylardır durmuş durumda.

Öte yandan Türk devleti ile ona bağlı Suriye Milli Ordusu çete yapıları tarafından işgal altında tutulan El-Bab, Ezaz, Mare ve Efrîn'de, Rus askerlerinin Türk mevkidaşları ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri eşliğinde 12 Haziran'da Suriye Ordusu ve muhalif bölgeleri ayıran Ebu Zindeyn geçiş bölgesini yeniden açmak üzere bölgeye girmesi halk tarafından protesto edildi.HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.