Kıyımı sektöre çevirdiler

Şırnak ağaç kesimi

Şırnak ağaç kesimi

  • Botan’da Gabar, Besta,Cudî, Cilenimeja ve Komatê bölgelerinde korucular tarafından başlatılan ağaç kesimi sürüyor. Şirnex’ın Elkê (Beytüşşebap) ve Qilêban (Uludere) ilçeleri kırsal alanlarında her gün 600-700 ton ağaç kesiliyor.

Qilêban ilçesindeki Bêtkar bölgesinde "kalekol inşası" gerekçesiyle başlatılan ağaç kesimi geniş bir alana yayıldı. Kesim, Elkê ilçe kırsalına doğru genişliyor. 

Şirket gibi çalışıyorlar

Asker gözetimindeki kesim, korucuların yoğunlukta olduğu çok sayıda ekip tarafından yapılıyor. Ağaç kesenlere günlük bin TL yevmiye veriliyor. Kesilen ağaçların, kamyonların bulunduğu alanlara taşınması için tutulan traktör sahiplerine de her bir sefer için bin TL veriliyor. 

Her gün 600-700 ton ağaç

Edinilen bilgilere göre; kesilen ağaçlar için 40 civarında traktör çalıştırılıyor. Her bir traktörle günlük 4 sefer yapılıyor. Her bir seferde ise yaklaşık 4-5 ton ağırlıkta ağaç taşınıyor. Bu da günlük 600-700 ton arasında ağaç kesildiğini gösteriyor. 

Kesilen ağaçlar genelde Habur 2 sınır karakolu ile korucu kulübeleri önünde toplanıyor. Buradan da TIR ve kamyonlarla farklı kentlere götürülerek satılıyor. 

Kıyıma sevinç çığlıkları!

Gabar’da da geniş bir bölgeye yayılan ağaç kesimine dair yeni bir görüntüye ulaşıldı. Mezopotamya Haber Ajansı’nın elde ettiği görüntülerde, ağaçları keserek yol kenarına istifleyen korucular sevinç çığlıkları atıyor. ŞIRNAK

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.