Kos, Fidan ile görüşmeyecek

Jean-Noel Barrot ve Hakan Fidan
- Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Hakan Fidan ile Antalya'da yapması planlanan görüşmeye gitmeyeceğini açıkladı. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu da toplantısını iptal etti.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP), "Türkiye’deki Demokratik Baskılar ve Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması” konulu genel kurul oturumunda konuşan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, İmamoğlu'nun tutuklanması gerekçesiyle Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini iptal ettiğini duyurdu.
Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu'nda (AP) önceki gün “Türkiye’deki Demokratik Baskılar ve Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması” konulu bir genel kurul oturumu düzenledi. Oturumda konuşan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini duyurdu. Türkiye’nin AB adaylık sürecine vurgu yapan Kos, bu çerçevede Türkiye’nin demokratik normlara ve standartlara uymasını beklediklerini ifade etti. Kos, İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adayı olmaya hazırlanırken hukuki müdahalenin ciddi soru işaretleri doğurduğunu söyleyerek, protesto gösterilerine müdahale edilmemesi çağrısında bulundu.
Önemli ama böyle
Türkiye’nin NATO üyeliği ve jeopolitik önemine dikkat çeken Kos, AB’nin Türkiye ile ilişkilerini kesmesinin kimseye fayda sağlamayacağını söyledi. Türkiye'nin stratejik ortak olduğunu vurgulayan Kos, iş birliğinin devamının önemine değindi.
Karma toplantı da iptal
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) AP Kanadı Başkanı Emmanouil Kefalogiannis, Türkiye’deki gelişmelere sessiz kalınamayacağını belirterek, bu yıl 14-15 Nisan’da yapılması planlanan KPK toplantısını iptal ettiklerini açıkladı.
Türkiye geriye gidiyor
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye’nin AB yolunda ilerlemek yerine geriye gittiğini ifade ederken, AB’nin belirlediği demokratik kriterlere uyulması gerektiğini hatırlattı. Amor, Avrupa Komisyonu’nun Antalya Diplomasi Forumu’na katılmama kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
AB de eleştirildi
Liberal Grup adına konuşan Hollandalı parlamenter Malik Azmani, AB’nin Türkiye’deki gelişmelere karşı sessiz kalmasını eleştirirken, Yeşiller Grubu’ndan Slovenya Milletvekili Vladimir Prebilic, Türkiye’ye net bir mesaj gönderilmesi gerektiğini ifade etti. Oturum sonunda herhangi bir bağlayıcı karar alınmadı.
Avrupa Parlamentosu, 13 Şubat 2025'te Strasbourg’da Türkiye ile ilgili başka bir oturumda yaptığı oylamada, “Türkiye’de Görevden Alınan ve Tutuklanan Belediye Başkanları” başlıklı karar tasarısını kabul etmişti. Bu kararda, demokratik yollardan seçilmiş belediye başkanlarının keyfi biçimde görevden alınması kınanmış, Ekrem İmamoğlu’nun da benzer yasal ve siyasi baskılarla karşı karşıya olduğu belirtilmişti. AP, kayyum uygulamasının sona erdirilmesi ve bu konuda Avrupa Konseyi ile Venedik Komisyonu'nun tavsiyeleri doğrultusunda yargı reformu yapılması gerektiğini ifade etmişti. STRASBOURG
* * *
Fidan, ABD'den sonra Fransa'da
Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa'ya resmi ziyaret gerçekleştiriyor.
İki hafta önce Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesinin hemen ardından ABD'ye giderek Dışişleri Bakanı ile görüşen Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, istediklerini tam alamadan ayrılmıştı. Hafta başında Türk Cumhurbaşkanı ile Fransa Cumhurbaşkanı arasında telefon görüşmesinden sonra bu kez Paris'e uçan Fidan, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya geldi.
Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre; Fidan, Türkiye-Fransa ikili ilişkilerinin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri, Avrupa güvenliği, Ukrayna-Rusya savaşı, Gazze ve Suriye başta olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacaktı. Fidan'ın, Türk devletinin dışarıdaki temel gündemi olan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ve QSD'yi hedef alarak, Kürtleri Suriye'de statütüsüz ve savunmasız bırakma stratjisine bir kez daha destek istemesi bekleniyordu.
Bakan Fidan’ın, görüşmelerde Fransa’yla ikili ilişkilerde olumlu gündem maddelerinin ön plana çıkarılması ve yakın diyaloğa verilen önemi vurgulaması, ticaret hacminin ve Türkiye'nin karşılıklı yatırımların artırılmasını desteklediğini dile getirmesi, enerji, ulaştırma, turizm, teknoloji, kültür ve eğitim alanlarında ortaklıkların geliştirilmesine yönelik adımlara değinmesi bekleniyordu.
Türkiye-Fransa ikili ilişkileri
İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2023'te yaklaşık 21 milyar dolar, 2024'te 22,5 milyar dolar civarında gerçekleşti. 2024'te Türkiye, Fransa’nın ihracatında 11'inci, ithalatında 12'nci sırada; Fransa ise Türkiye'nin ihracatında 6'ncı, ithalatında 7'nci sırada yer aldı. Fransa’da 800 bine yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor.