Kürt yayıncılar dernekleşiyor

Kültür/Sanat Haberleri —

Yayınevleri

Yayınevleri

  • YEWKURD'ın kurulmasına öncülük edecek kurulda yer alan yazar Azad Zal, dernekleşme kararı aldıklarını belirtti ve ekledi: “Kürt yayıncılığını daha da büyütmek istiyoruz.”

Kürt yayıncılar, 6-7 Temmuz'da Amed'de gerçekleştirdikleri ikinci çalıştaylarında önemli kararlar aldı. Yayıncıların yaşadıkları sorunlar, editöryal ve redeksiyon sorunları, ortak bir dil, yayıncılar arasındaki iletişim ve yapılması planlanan kitap fuarlarına dair tartışmalar yürütüldü. Çalıştayda 5 kişilik bir kurul oluşturuldu ve dernekleşme kararı alındı. Geçici kurul, birinci kongreye kadar Komeleya Yekîtiya Weşanger û Belavkarî ya Kurd (Kürt Yayıncılık ve Dağıtım Birliği Derneği / YEWKURD) çalışmalarına öncülük edecek. Yayıncılar, ayrıca 2 çalıştay daha düzenlemeye, Kürtçe kitapların her yere ulaşması için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeye, Kurdistan kentlerinde kitap günleri ve fuarlar düzenlemeye karar verdi. 

 

Azad Zal

 

40 yayınevi birlikte hareket ediyor

Kurulda yer alan yazar Azad Zal, çalıştayda aldıkları kararlara dair konuştu. 2009’dan bu yana 40 yayınevinin birlikte hareket ettiğini söyleyen Zal, birlikteliklerini yeni bir formla sürdürmek istediklerini kaydetti. Zal, "Amaçlarımızdan biri Kürt yayıncılığını dünyada sayılı yayınları arasına sokmaktır" dedi. 

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Zal, Kürt yayıncılığının her geçen gün geliştiğine dikkati çekti ve ekledi: “2023’te düzenlenen Amed Kitap Fuarı’nda ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Fuarda yapılan ilk toplantıda Kürt Yayınlar İnisiyatifi’ni kurduk ve bugüne geldik. Şimdi Kürtçe-Kürt yayıncılık eskiye oranla çok daha gelişmiş ve ilerlemiş durumda. Tabi ki yayıncıların birçok sorunu da var. Yayıncılar ve yazarlar arasında, yayıncılar ve kitap satıcıları arasında ve yayıncılar devlet arasında sorunlar çıkabiliyor. Özellikle de devlet ile yayıncılar arasında temel ve kronik sorunlar oluyor. Devlet diğer bütün yayınevlerinden kitaplar alıp, destek olup ve satışlarına müsaade ediyor. Ancak biz Kürt yayıncılara kapıları kapatıyor.”

Kurmanci, Kirmanckî bir arada

Yaşanan sorunları aşmak için dernekleşme kararı aldıklarını vurgulayan Zal, “Dernekleştiğimizde daha çok örgütlenip, birlik olacağız ve devletin politikalarına karşı daha güçlü olacağız” dedi. Zal, “Derneğimizin açılımını Kürtçenin Kurmanci, kısa halini ise Kirmanckî lehçesi olarak belirledik. Önümüzdeki fuarlarda rengimizi daha fazla öne çıkaracağız. Artık her yerde sesimiz ve rengimiz yükselsin istiyoruz" diye kaydetti. 

Derneğin kuruluş hazırlıklarına da değinen Zal, kısa bir süre içerisinde derneği kuracaklarını ifade etti. Zal, "Çalışmalarımızda Kürtçe ve lehçelerine ağırlık vereceğiz. Aynı şekilde kısa bir zaman sonra gerçekleşecek olan Amed Fuarı’nı rengimiz ve birliğimizle güçlendirmek istiyoruz. Kongreden sonra Kurdistan’ın ilçe ve köylerinde kitap günleri düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.