Makbule ve Suse’nin hikayesi

Kültür/Sanat Haberleri —

‘Yer ve Gök’ belgeseli

‘Yer ve Gök’ belgeseli

  • Yönetmenliği Hasan Sağlam’ın yaptığı ‘Yer ve Gök’ belgeseli artık 90 yaşına ulaşmış Dersimli Makbule ve Suse’nin hikayesine odaklanıyor.

“Bu dünya ağaç gölgesi gibi kendi ekseninde dolanıyor.”

Yönetmenliği Hasan Sağlam’ın yaptığı ‘Yer ve Gök’ belgeseli, iki kadının yaşamını temel alarak oluşturuldu. Çünkü kadınlar, Hak Yolu inancında ve Kırmanc kültüründe her şeyin temeli, koruyucusudur.

“Yer ve Gök”, Makbule ve Suse’nin hikayesini dile getiriyor. Dersim'in bilgece atasözlerinden biri, “Bu dünya ağaç gölgesi gibi kendi ekseninde dolanıyor” diyerek yaşamın geçiciliğini ve döngüselliğini vurgular. Zaman yerinde durur, dünya dönerken bir taraf karanlıkta, bir taraf aydınlıkta kalır. Bu döngüde akşam olur, sabah olur, ilkbahar olur, sonbahar olur, yaz olur, kış olur. Bu döngüler bir takvime tabidir, böylece ömür geçer gider. Bazı insanlar kendi topraklarında ömürlerini bitirir, bazıları yollara düşer. Yaşamak için, özgürlük için başka ülkelere…

Dersim’de dünyaya gelmiş, 90 yaşına yakın bir ömre sahip ve 50 yıldır Almanya’da yaşayan iki kadının yaşadıkları anlatılır. Anne-baba, zoraki evlilikler, Almanya yolculukları ve burada yaşadıklarının bir kısmı bu belgeselde dile getirilmiştir. Zaman zaman Kırmancki zaman zaman Türkçe konuşarak çok şey dile getirdiler.

Belgesel üzerinde yaklaşık iki yıldır çalışan Sağlam dilin, inancın ve coğrafyanın izlerini sürmeye devam ediyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.