Mawa köyleri ablukada

Amed ve Mardin yangın

Amed ve Mardin yangın

  • Askeri saldırının 11 gündür devam ettiği Mawa bölgesinde yaşayan yurttaşlar, ablukaya tepki gösterdi.  

Êlih’in Heskîf (Hasankeyf) ilçesinin Mawa bölgesindeki Xirbêkûr köyü kırsalında 18 Haziran’da başlayan ve 22 Haziran’da Kercews (Gercüş) ilçesi kırsalına yayılan imha saldırıları devam ediyor. Batman Valiliği, bölgenin 3 Temmuz’a kadar girişi-çıkışlara yasaklandığını duyurdu. 

Yasaktan hemen sonra Xirbêkûr köyünün çevresi F-16 savaş uçakları ve helikopterlerle bombalandı. Bombardıman sonucu evlerin camları kırılırken, bir araca isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Köyde asker ablukası devam ederken, yurttaşların bağ ve bahçelerine gitmesine de izin verilmediği öğrenildi. Askerlerin köy dışına bağ ve bahçelerine gitmek isteyen yurttaşları tehdit ettiği kaydedildi.

Kercews’e bağlı Torê bölgesinde de 22 Haziran’da 10’nun üzerinde köye, 6 Temmuz'a kadar yasak getirildi. Yasak sonrası kırsal alanların bombalanması sonucu çıkan yangın Kercews’in Bilêxşê köyüne doğru ilerledi. Köylülerin haber vermesi üzerine köye gitmek isteyen itfaiye ekiplerine askerler tarafından izin verilmediği öğrenildi. 23 Haziran’da yangının yağan yağmurla birlikte söndüğü belirtildi. 

MA'nın ulaştığı yurttaşlar, ölümle burun buruna olduklarını belirterek, sürekli uçak, helikopter ve silah seslerinin duyulduğunu söyledi. Köylüler, yangını söndürmek için gelmesi gereken uçak ve helikopterlerin köyün kırsalını bombalayarak, yangın çıkardığını belirtti. Yurttaşlar, 6 Temmuz’a kadar yasağın devam edeceği bilgisinin askerler tarafından kendilerine aktarıldığını paylaştı.

90’larda boşaltılan köyler

Muhabirimiz Asmin Baran'a konuşan DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu, güvenlik gerekçe gösterilerek yürütülen özel savaş politikasının günden güne yayıldığını vurguladı. Zeynep Oduncu, bölgedeki köylerin 90’lı yıllarda boşaltılıp yeniden inşa edilen köyler olduğunu hatırlatarak özel savaşla bölgedeki bütün canlıların yaşam alanlarının tehdit edildiğinin altını çizdi. Zeynep Oduncu şöyle devam etti: “Kürdistan’da bu savaş politikası yıllardır devam ediyor. Bu sürecin yarattığı tahribatlar hem can hem de mal kayıplarına neden oldu. Bu savaş politikaları yüzünden Kurdistan’da her gün onlarca köy özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilip, sözde güvenlik gerekçesiyle bombalanıyor. Yine bu bombardımanda ormanlar yakılıyor ve doğa yok ediliyor.”

İnsansızlaştırmayı hedefliyor

Esas hedefin ise bölgeyi insansızlaştırmak olduğunu belirten Oduncu, “Köylerde şu an giriş çıkış yasağı sona erdi ama her operasyon sürecinde köylülerin yaşam hakkı ‘güvenlik’ gerekçesi ile ihlal ediliyor. Bu politikaların asıl amacı bölgenin insansızlaştırılmak istenmesi. Köydeki yaşamı bitirip, kırsal alanları boşaltmak istiyorlar. 30 yılda yaşanan bu süreçte hiçbir şey değişmedi. Bu politikaların bir an önce sona erdirilmesi gerekiyor. Bu topraklarda yaşayan insanlar yeniden göçe maruz bırakılmamalı.”

 

* * *

Basri Cin toprağa verildi

Elkê’de kırsalındaki çatışma ve bombardıman sırasında şehit düşen Basri Cin’in cenazesi, Silopiya ilçesinde defnedildi.

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesi kırsalında 21 Haziran’da başlatılan imha saldırısı sonrasında HPG’liler ile asker ve korucular arasında çatışma çıktı. Çatışma bölgesi savaş uçakları ve SİHA’lar tarafından bombalandı. Bombalama sonucu dört gerilla şehadete ulaştı. Cenazeler, Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, tanınmayacak halde olduğu için aileler teşhis edemedi. Bunun üzerine aileler DNA testi için kan örneği verdi. 

HPG’lilerden Basri Cin’in (Brûsk Kato) ailesinin verdiği kan örneğinin uyuşması üzerine önceki akşam saatlerinde cenazesi teslim edildi. 

Aile tarafından Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesine götürülen cenaze, dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Ofis Mahallesi’ndeki mezarlıkta defnedildi.   

Aynı çatışma ve bombardımanda Sefer Temel (Rüstem Çekdar Kato), Yılmaz Sala (Kamuran Gever) ve Dilsoz Rojhilat da şehit düşmüştü. Temel ve Sala’nın cenazeleri aileleri tarafından alınıp defnedilirken, Rojhilat’ın cenazesi ise Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bekletiliyor. 

 

* * *

Korucular ağaç kesiyor

Korucular, Elkê ilçe kırsalındaki Komate bölgesinde ağaçları kesiyor. 

Şirnex'te Cûdî, Gabar ve Besta bölgelerinin ardından Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde bulunan Komate bölgesinde de ağaç kesimi başladı. Korucular, askerler gözetiminde ormanlık alanları yok ediyor. Dağlık alanda kesilen binlerce ağaç, traktörlerle yol kenarlarında bulunan askeri kulelerin yamacında toplandı. Ağaçlar, Elkê-Qileban (Uludere) yolunda TIR ve kamyonlara yüklenerek farklı kentlere taşınıyor.  

Askerlerin, Komate bölgesinde bulunan köylülere daha önce “ağaçları kesin” talimat verdiği, ancak köylülerin bunu kabul etmediği öğrenildi. Köylülerin kabul etmemesi üzerine korucular devreye sokuldu ve ağaç kesimi başladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.