Moralimiz yerinde, başımız dik

Emine Kaya

Emine Kaya

  • Batman’da eşi ve kendisi gibi 50-60 yaşlarındaki 7 köylüsüyle birlikte tutuklanan Emine Kaya cezaevinden mesaj gönderdi: “Destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Moralimiz yerinde, başımız dik. Biz hırsızlık yapmadık. Üstümüze atılanlar iftiradır."

MEDİNE MAMEDOĞLU/BATMAN

Batman’da yaşları 50-60 arasında değişen 9 köylü Türk devlet geleneğine uygun bir senaryo ile tutuklandı. Evleri basıldı, kapıları kırıldı, ifadelerini dahi alma ihtiyacı duyulmadı.

Türk devlet güçlerinin Batman’ın Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilexşê köyünde başlattığı operasyon ardından gözaltına alınan, önce “adli kontrol” şartıyla bırakılan ardından haklarında tutuklama karar verilen 9 kişi, 13 Temmuz’da Batman Cezaevine konuldu. Tutuklananlardan 3’ü eşiyle birlikte cezaevine gönderilirken, yaşları 50-60 arasında değişiyor ve ciddi kronik hastalıkları var. Avukat Serfiraz Azad tutuklanan köylüleri dün Batman Cezaevi’nde ziyaret etti. Türk devlet güçleri tarafından 22 Haziran’da başlatılan operasyon ardından Bilexşê ve Berdahol köylerine 6 Temmuz’da yapılan baskınla 14 köylünün gözaltına alındığını hatırlatan Avukat Azad, “Eş zamanlı bir şafak baskınıyla örgüte bilerek ve isteyerek yardım ve yataklık etmek suçlamasıyla gözaltına alındılar” dedi.

 

Avukat Serfiraz Azad

 

Kapılar kırıldı, işkence edildi

Baskın esnasında yaşanan hukuksuzluklara dikkat çeken avukat Azad, “Gözaltına alınırken kişiler evlerinin kapısını açmasına rağmen bütün evlerin kapıları kırılmış ve evin içerisinin tamamı didik didik aranmış. Gene gözaltı esnasında en ufak itirazda bulunan kişilere kolluk vasıtasıyla şiddet uygulanmış” dedi.

Avukat görüşü engellendi

Aynı gün gözaltındakilerle görüşmelerinin “müdafi görüş kısıtlılığı” kararı gerekçe gösterilerek engellendiğini belirten Avukat Azad, “Müvekkillerimiz ile görüşmemize izin verilmedi, hatta yaklaşık 2 saat kapıda kalmamıza rağmen kısıtlılık kararı bize gösterilmedi ve sonradan getirildiğinde de bilerek eksik getirildi. Bu konuda tutanak tutuldu, suç duyurusunda bulunacağız” diye belirtti.

4 gün gözaltında tuttular

7 Temmuz Pazar günü müvekkilleriyle ancak jandarma eşliğinde görüşme imkanı bulabildiklerini belirten Azad, “Sabah 8’de başlayan ifadeler akşam 9’da bitti. Müvekkillerin Pazartesi sevk edilmesi gerekirken sırf 4 günlük gözaltı süresi sonuna dek kullanılsın diye müvekkiller 9 Temmuz Salı günü adliyeye sevk edildi” diye aktardı.

Savcı ifade bile almadı

Sevk sonrası soruşturma ile ilgilenen savcıyla görüşme taleplerinin reddedildiğini kaydeden Avukat Azad, “Hatta ifade almaksızın direkt dosya üzerinden 11’ini tutukluluğa 3’ünü de ‘adli kontrole’ olmak üzere Sulh Ceza’ya sevk etti. Salı günü öğlen 2 gibi başlayan sorgular akşam 7’ye dek sürdü. Yaklaşık 10 avukat savunma yaptık. Mahkeme, dosyada hukuka uygun bulunan delillerin tutuklama için yeterli olmaması şeklinde bir gerekçe ile 11 kişiyi sadece yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol ile serbest bıraktı” bilgisini paylaştı.

Jandarma: Emeğimiz boşa gitti

Karara adliyede bulunan jandarmanın tepki gösterdiğine şahitlik ettiklerini belirten Avukat Azad, “Jandarmanın açık şekilde sinirlendiğini ve ‘emeğimiz boşuna gitti’ şeklindeki beyanlarını direkt duyduk” dedi.

İfadeye kendileri gitti

Ardından savcılığın karara itiraz ettiğini ve 11 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldığını söyleyen Avukat Azad, “Müvekkillerimiz bizzat teslim oldu, kendileri gitti. Kararı veren Asliye Ceza Mahkemesi’nde sorguya çıkarıldılar tekrar 13 Temmuz Cumartesi günü. Bu sorgu da gene yaklaşık akşam 8’e dek sürdü ve tüm savunmalara rağmen herhangi bir gerekçe göstermeden hakimlik 9 kişi hakkında tutuklama ve 2 kişi hakkında da ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılmaları kararı verdi.

Jandarma ablukasında

Sorgunun jandarma ablukasında gerçekleştiğinin de altını çizen Avukat Azad, “Sorgu esnasında her defasında salona girmeye çalışan jandarmaların dışarı çıkarılmasını istesek de her kişi için ayrıca gene salona gelip takip ediyorlardı. Bu da ister istemez herkes üzerinde bir baskı oluşturuyor. Sorguya poşet dolusu ilaçlarıyla gelen Emine teyze (Kaya) dahil hakimlik hiç biri hakkında ne hukuka ne de vicdana uygun bir karar verememiştir. Kaldı ki belirtmekte yarar var kararı veren hâkim normalde asliye hukuk davalarına bakan hakim yani cezacı değil” diye ekledi.

Tek başına cezaevinde kalamazlar

Tutuklanan kişilerin ilerleyen yaşı ve sağlık sorunlarına da dikkat çeken Avukat Azad, “Tutuklanan müvekkillerin çoğu mahkeme sorgusunda dahi ayakta durmakta güçlük çekmiş, sorguları oturtularak alınmıştır. Yani bu insanların tek başına cezaevi gibi bir yerde hayatta kalabilmesi çok güç” uyarısında bulundu.

Emine anadan mesaj

Cezaevine konulan kadınlardan Emine Kaya ile görüşme imkanı bulduğunu da belirten Avukat Azad, şu mesajını da iletti: “Soran destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Moralimiz yerinde başımız dik. Biz hırsızlık yapmadık. Üstümüze atılanlar iftiradır.”

Barış Anneleri Meclisi, TJA ve siyasi parti temsilcileri yaptıkları basın açıklamasıyla tutuklu 9 kişinin serbest bırakılmasını istedi.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.