Nora, bir Perşembe günü veda etti

Kadın Haberleri —

Nora Cortiñas

Nora Cortiñas

  • Nora Cortiñas, Arjantin’de 1977’de oğlu Gustavo’nun kaybedilmesiyle birlikte her hafta Perşembe günü Plaza de Mayo’ya (Mayıs Meydanı) çıkarak oğlunu akıbetini sordu. Mücadelesini 47 yıl sürdürdü ve Plaza de Mayo Anneleri’nin sesini her yere duyurdu.
  • Kürt halkının dostu olan Nora Cortiñas, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması için geçtiğimiz Ekim ayında başlatılan 'Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kurdistan'a Siyasi Statü' hamlesine destek verdi. Nora, Perşembe günü 94 yaşında hayata veda etti.

FELEKXAN SERHAT

“Genç bir kadınken, çocuklarımı atlıkarıncaya götürmenin hayalini kurardım. Şimdiki gibi bir devrimci değildim. Adım Nora Morales de Cortiñas ama herkes beni Norita olarak tanıyor” diyor Nora Cortiñas. Nora, büyük oğlu Gustavo'nun fotoğrafını boynunda taşıdığı gülümsemesi ve dik duruşuyla hafızamıza kazandı. Hayal etiği gibi çocuklarını atlıkarıncaya bindirebildi mi bilinmez ancak devrimci kişiliği, yıllarca süren adalet arayışı kıtaları aştı.

Nora Cortiñas, 1930 yılında Buenos Aires'te dünyaya geldi. 19 yaşında çocukluk aşkı Carlos Cortiñas’la evlendi, Carlos Gustavo ve Marcelo adlı iki çocuk annesi oldu. Evlenmeden önce terzilik eğitimi alan Nora, çocuklarının doğmasıyla birlikte mesleğini yapamadı.

Gustavo için 47 yıl

Tarih 24 Mart 1976’yı gösterdiğinde Arjantin’de askeri darbe gerçekleşmiş ve 1983 yılına kadar sürmüştü. Çocuklarına iyi bir yaşam sunmak için hayal kuran Nora’nın hayatı da askeri darbeyle birlikte kabusa döndü; 15 Nisan 1977'de günü büyük oğlu Gustavo, devlet tarafından kaybedildi. O günden sonra Nora’nın 47 yıl boyunca oğlunu aradığı adalet mücadelesi de başlamış oldu.

30 Nisan 1977’de Nora ve 13 kadın, kayıplarını aramak ve hukuksuzluğu protesto etmek için hükümet sarayının yakınlarındaki Plaza de Mayo’ya (Mayıs Meydanı) gitme kararı aldı. “O günden beri sokaktayız. Başlarda küçük bir gruptuk. Şiddete, hakarete uğradık. Baskı büyüdükçe bizim gücümüz de büyüdü” sözleriyle o günleri anlatmıştı.

Beyaz mendilim sessizliğe karşı

Her hafta Perşembe günü meydana giderek oğlunu arayınca hükümet de tehditlerine başladı ve yaşadığı mahallenin duvarlarına “Terörist anne” yazarak açıkça hedef gösterdi. Fakat devletin baskıları ona tek bir adım geri attırmadı aksine Plaza de Mayo’ya çıkan kadınlarla sesi günbegün her yere yayıldı. Eyleme katıldığında "Beyaz mendil adaletsizliğe, sessizliğe ve unutulmaya karşı savaşır" diye tanımladığı beyaz mendilini başından çıkarmadı.

Nora ve arkadaşları her hafta meydana çıktıkça mücadeleleri kıtalarda yayılıyordu. Öyle ki Türkiye ve Kurdistan’da çocukları kaydedilen anneler de bu mücadeleden etkilenerek 30 Mart 1995’te İstanbul’da her hafta Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’na çıkma kararı aldı. Bu hafta 1001 haftadır meydana çıkacaklar.

Cunta vahşetini ifşa etti

1985’te darbenin generali Jorge Rafael Videla mahkûm edilince, Nora da darbecilerin yargılanması için açılan davaları izledi, tanıklık etti. Ancak dönemin hükümeti darbecilerin yargılanmasını engelleyecek yasalar çıkardı.

İnsan hakları örgütlerine göre askeri rejim döneminde yaklaşık 30 bin kişi öldürüldü ve kaybedildi. Nora, Gustavo’nun kemiklerine ulaşamadı. Fakat arkadaşlarıyla yürüttüğü mücadele sonucu darbecilerin işkence kampları, o dönem ülkede yaşanan vahşeti herkes öğrensin diye müze haline getirildi. Kayıpların mezarlarını ve kimliklerini belirlemek için bağımsız antropologlar, doktorlar ve bilim insanlarından oluşan bir grup kuruldu. DNA tespitiyle 300’den fazla mezar bulundu. Arjantin 2006’da darbecilerini yeniden yargılamaya başladı ve mahkûm etti.

92 yaşında, Mayıs ayında, Plaza de Mayo’da tekerlekli sandalyesinden El Pais’e verdiği röportajında, “Biz artık doksanı geçtik ama bizden sonra devam edecek kardeşler, çocuklar, torunlar var. Mücadeleyi size bırakıyoruz” demişti.

Kürt halkının dostu

Diktatörlüğe karşı hafıza, hakikat ve adaletin sembol ismi olan Nora Cortiñas aynı zamanda yıllardır Kürt halkının haklı mücadelesinin de destekçisiydi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kırmak için 2018 yılında başlatılan açlık grevi eylemine destek amacıyla 2019 yılının Mart ayında Leyla Güven'i ziyaret etti, her fırsatta Kürt halkıyla dayanışma içinde oldu. Geçtiğimiz Ekim ayında başlatılan 'Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kurdistan'a Siyasi Statü' hamlesinin de kıtadaki çağrıcıları arasında bulunuyordu. Diğer yandan Cumartesi Anneleri’nin 417. kez Galatasaray Meydanı’nda toplandığı 2013 yılında da mücadele arkadaşlarının yanında yer almıştı.

Bir Perşembe günü veda etti

1977 yılından bu yana her Perşembe günü Plaza de Mayo’ya giden Nora Cortiñas, 30 Mayıs Perşembe gecesi 94 yaşında hayata veda etti.

 

* * *

Güle güle Nora

Cumartesi Anneleri, Nora Cortiñas için X hesabından yaptığı açıklamada “Nora Annemizi kaybettik, çok üzgünüz. Plaza de Mayo’nun kurucu annelerinden Nora Morales de Cortiñas, 94 yaşında hayatını kaybetti” dedi.

“Nora, 1977'de Buenos Aires/ Castelar kentinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen oğlu Gustavo’yu aramakla kalmadı, dünyadaki kayıp yakınlarıyla dayanışmayı da mücadelesinin bir parçası haline getirdi. Defalarca Cumartesi Anneleri’ni ziyaret etti, onlarla Galatasaray’da oturdu.

Cesareti ve kararlılığıyla bize de ilham olan sevgili Nora güle güle… Seni aramızdan ayrılan Cumartesi Anneleri ile birlikte Hafıza, Hakikat ve Adalet mücadelemizde yaşatacağız…”

 

* * *

Venceremos Norita!

Eski Bolivya devlet başkanı Evo Morales Ayma: “Plaza de Mayo annesi yoldaş Nora Cortiñas, her zaman halklarımızın haklı davalarının yanında yer aldı. 2019'daki darbeden sonra Wiphala'yı yaktıklarında, Plaza de Mayo Annesi Nora Cortiñas sembolik bir kefaret eylemi gerçekleştirdi. Bugün bedeni aramızdan ayrılıyor ama savaşarak yaşayan asla ölmez.

Kazanacağız Norita, çok yaşa!”

 

* * *

Kurdistan devrimcilerinin annesi

“Nora Ananın anısı ve ‘büyük acılar büyük savaşların sebebidir’ bilgeliği mücadelemizde yaşayacaktır” diyen KJK Koordinasyonu, şöyle devam etti: “Kurdistanlı kadınlara en son bıraktığı ‘Kürdistan’ın cesur kadınlarını kucaklıyoruz. Faşizme son!’ sözlerinin evrensel kadın mücadelesinin mirası ve hakikati olarak aklımızda ve kalbimizde sonsuza dek yaşayacak. En önemlisi de büyük direnişçi annelerimizin son nefeslerine kadar bize öğrettikleri, savaşarak sevgiyi sürdürme anlayışını bir emanet olarak koruyacağız.

Bu temelde başta Plaza De Mayo annelerine, değerli ailesine, Arjantin halkına Nora Cortiñas’ı kaybettiğimiz için üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Nora Ana Kurdistan dağlarında ve zindanlarda binlerce Kurdistan devrimcisinin annesidir ve kalbimizde yaşayacaktır.”

 

* * *

Cesareti ilham verecek

Abuelas de Plaza de Mayo örgütü, Arjantin'deki insan hakları sosyal ağında yayınladığı mesajda derin acısını dile getirirken, Nora’nın mirası ve cesaretinin herkese ilham vermeye devam edeceğini belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.