Oğlum boyun eğerse affetmem

Enise Akkurt

Enise Akkurt

  • Tahliyesi “tarafsızların koğuşuna geçme” dayatmasını kabul etmediği için 6 ay engellenen 30 yıllık tutsak Şakir Akkurt’un annesi Enise Akkurt, “Utanmadan pişmanlık dayatıyorlar. Onlara karşı boyun eğerse ben onu affetmem" dedi.

Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Şakir Akkurt’un (53) tahliyesi, ikinci kez İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından engellendi. Êlih'in Qûbîn (Beşiri) ilçesine bağlı Awiskê Beldesi'nde 1994'te gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Akkurt’a, yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde müebbet hapis cezası verildi. Üç gözaltı sürecinde toplamda 84 gün işkence gören Akkurt, 24 Nisan'da cezasının infazını tamamladı. İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla Akkurt'un tahliyesi “pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği gerekçesiyle 6 ay ertelendi. 6 aylık erteleme süresi biten Akkurt’un tahliyesi, 12 Ekim’de ikinci kez 6 ay süreyle ertelendi. Gerekçe olarak, Akkurt’un “PKK’yi terör örgütü” olarak görmemesi, “tarafsız” olarak adlandırılan koğuşlara gönderilme dayatmasını kabul etmemesi gösterildi. İkinci kez 6 aylık erteleme veren İdare ve Gözlem Kurulu’nun ayrıca Akkurt’u infazını yakmayla tehdit ettiği öğrenildi. 

30 yıllık hukuksuzluk hali

Anne Enise Akkurt (65), oğlunun maruz kaldığı uygulamalara tepki gösterdi. Anne Akkurt, “Oğlum sürekli gözaltına alınıp işkenceye maruz kalıyordu. Sonrasında ise tutuklandı ve 30 yılı aşan bir hukuksuzluk hali var. Genç yaşımda başladığım cezaevi ziyaretlerinde yaşlandım. Babası yaşamını yitirdi. Ben de onu görmeden, sarılıp koklamadan ölmek istemiyorum. Ayağımda sorun olduğu için iki yıldan fazla bir süredir ziyaretine de gidemiyorum. Bırakılacağı günü dört gözle bekliyorum. Oğlum 23 yaşında girdiği cezaevinde ihtiyar ve hasta birine dönüştü. Bırakılacağı günü sabırsızlıkla bekliyorduk ancak bırakmadılar”  dedi.

Oğlum büyük direniyor

Oğlunun yıllardır baskı ve zulümlere karşı büyük direndiğini ve hiçbir zaman geri adım atmadığını söyleyen anne Akkurt, şunları ifade etti: “30 yıllını cezaevinde geçirmiş oğluma utanmadan pişmanlık dayatıyorlar. Ondan tarafsızlara geçmesini istemişler, ret cevabı vermiş. 12 Ekim günü infazını engellemişler. 30 yıl boyunca direnmiş, onlara boyun eğmez. Onlara karşı boyun eğerse ben onu affetmem. Zaten kabul etmez. Onlara gereken cevabı vermiş. Dün bizi aradığında yaşadığı hukuksuzluğu anlattı. Cezaevi idaresinin infazını yakmakla tehdit ettiğini de aktardı. Sadece oğluma değil, tüm siyasi tutuklular baskı ve zulüm altında. Ağır hasta tutuklular var. Hepsi benim oğlum gibi. Hepsi de bu zulme karşı direniyor. Onurlu bir yaşam için bunu yapıyorlar.” ÊLIH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.