Şaristan, gerillanın sesiydi

Kadın Haberleri —

Şaristan Asmîn

Şaristan Asmîn

  • Şaristan Asmîn'in gerillanın hakikat sesi olmak için dağ dağ gezdiğini belirten YRJ, “Gerillanın, halkın ve ülkesinin özgürlüğü için döktüğü her damla ter onun için çok kutsaldı. Şehit Şaristan’ı böyle tanıdık, aydınlığının etrafında toplandık” dedi.

24 yıllık gerilla ve YJA Star basın çalışanı olan Şaristan Asmîn, yakalandığı hastalık nedeniyle 3 Haziran 2023’de şehit düştü. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komployla 1999 yılında gerilla saflarına katılan Şaristan Asmîn, Xinêre'den Zap'a, Kerkuk’ten Şengal ve Rojava’ya kadar 24 yıl boyunca ne kamerasını bıraktı ne de silahını.

Kadın Basın Birliği (YRJ), Şaristan Asmîn'i (Leyla Yıldız) şehadetinin yıldönümünde yaptığı açıklamada “Yoldaşımız Şaristan, 24 yıllık özgürlük mücadelesinde fedakarlığı ve cesur duruşuyla kesintisiz bir mücadele yürüttü” dedi.

 

 

Emeğin sembolüydü

“Şehit Şaristan’ı böyle tanıdık, aydınlığının etrafında toplandık. Şaristan yoldaştan sevgi, inanç, irade, cesaret ve gerçek yoldaşlığı öğrendik. Onunla tanışan, onunla yürüyen herkes üzerinde büyük bir emeği olan şehit Şaristan sadeliğin, bağlılığın ve emeğin sembolüydü.

Şu anda bile işgalciliğe ve faşizme karşı muazzam bir mücadele yürüten gerilla gerçeğini etkili bir şekilde yansıtmak ve gerillanın hakikat sesi olmak için dağ dağ gezdi. Gerillanın sesini, duygularını, umutlarını, inançlarını ve kararlılıklarını paylaştı. Savaş cephelerinde de gerillalar ile yan yana ve onlarla birlikte yürüdü. Gerillanın, halkın ve ülkesinin özgürlüğü için döktüğü her damla ter onun için çok kutsaldı.

 

 

Onun için her toprak kutsaldı

Rojavayê Kurdistan devriminin içinde de öncülük misyonuna sahipti. Büyük bedellerle özgürleştirilen her karış toprak onun için kutsaldı. Bu duygularla hareket ederek, devrim değerlerine sahip çıktı.  Özgür kadın paradigmasının bu topraklarda sistemleşmesi için gittiği her alanda emek sahibiydi.

Kadın hareketi çalışmalarıyla birlikte, tarih, kültür, dil ve sanat onun için en önemli konulardı. Hiçbir gerçeğin gizli kalmasını istemedi. Rojavayê Kurdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye genelinde tarihi alanları adım adım gezdi.  Geçmişte kadınların iz bıraktığı her şehrin tarihi onun için bir araştırma mekânıydı. Devrim gerçeğini tarihten ve kadın gerçeğinden ayrık görmedi. Bu duruşuyla derin bir anlam vermek istedi.

Gurbetellilerin izinden kaygısızca yürüdü.  Denîz Firat, Nujiyan Erhan ve onlarca özgür basın şehitleri gibi, özgür basın çalışmalarına mührünü vurdu. Her birimizin anısında, yaşam ve mücadelenin en gerçekçi sembolü oldu.” QAMIŞLO

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.