Savaş tünellerinin emekçisi

Kadın Haberleri —

Zarîn Aram (Delal Xezal Akıl)

Zarîn Aram (Delal Xezal Akıl)

  • Zarîn Aram, 2015 yılında Öz Yönetim direnişi günlerinde yüreğinin sesine kulak vererek direnişe katıldı. Besta’dan Zap’a kadar Cizîr’de şehit düşen yoldaşlarının intikamını almak için savaştı. Savaş tünelleri yapımında büyük emeği olan Zarîn, 3 Mayıs’ta Zap bölgesinde ölümsüzler kervanına katıldı.

Kurdistan'ın kalbi Cizîra Botan topraklarından yurtsever bir ailede dünyaya gözünü açar Delal Xezal Akıl. Serhildan kenti Cizîr’de Botan kültürüyle büyür, düşmanın zulmüne erken yaşta şahit olur. Özgürlük Hareketi’nin tarihinde çok anlamlı yeri olan 2015 yılında her Kürt gencinin kalbi özgürlük için attı. Delal de yüreğinin sesine kulak vererek özgürlüğün peşinden koşar. Şehit Komutan Delal Amed’in çağrısı onun için özgürlüğün sesi olmuştu ve bu çağrıyı esas alarak 2015 yılında YPS saflarında yer alır.

Şehir savaşının öncülerinden Zeryan Denîz Amed’in yanında çalışmalara dahil olur; savaşçı kadın duruşunu öğrenir. Komutanından öğrendiği güç ve cesaretle savaşa katılır, 2015 Cizîr direnişinde şehadete ulaşan yeğeni Aram’ın (Agit Akıl) ismini alarak Zarîn Aram olur. Kısa sürede birçok deneyime sahip olan Zarîn Aram, 2016 yılında Cizîr’de şehit düşen yoldaşlarının intikamını almak için dağların yolunu tutar. Besta bölgesinde gerillaların yoldaşlık ilişkilerinden ve YJA Star militanlarının öncülük misyonundan etkilenir.

Komutan Zeryan’ın izinden

Besta’da bir süre kaldıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçer, kendisini askeri anlamda geliştirmek için eğitim alır. Şehir savaşlarında edindiği tecrübeyle yoldaşlarına da öncü olan Zarîn Aram, gerilla saflarına katıldığında kendine şu sözü verir: "Mücadele yaşamım boyunca heval Zeryan’ın duruşunu örnek alacağım ve savaşımla onların emeğine layık olacağım. Onların takipçisi oldum. Onların yolundan gitmek de ancak verdiğim sözü yerine getirmekle mümkün olur.”

Eğitimden sonra pratik çalışmalara dahil olur ve YJA Star’ın öncü komutanlarından Şehit Armanç Goşkar (Suna Kızılkaya) mücadelesinden etkilenir. Uzun bir süre komutan Armanç Goşkar’ın yanında kalır, özgür kadın kimliğinin layıkıyla nasıl taşınması gerektiğini ve sürece nasıl cevap olması gerektiğini öğrenir. 2019 yılında Şehit Mahîr Uzmanlık Akademisi’nde eğitim alır. Eğitimden sonra her türlü görev ve sorumluluk almaya hazır olur. Şehit Delal Amed’in izinde Hêzên Taybet bünyesindeki çalışmalara dahil olur.

Son nefesine kadar…

İşgalci Türk ordusunun 2022 yılının Nisan ayında Zap, Avaşîn ve Metîna bölgesinde başlattığı operasyonlara karşı gelişen direnişte aktif rol oynayan gerilla Zarîn, Cizîr’de şehit düşen yoldaşlarının intikamını düşmandan alacaktı. Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde işgalcilere büyük darbeler vurulan eylemlerde hem tünel savaşına hem de devrimci operasyonlara katılır. İlk kez böyle bir operasyona tanıklık ettiği için eylemlerdeki fırsatı sonuna kadar değerlendirir. Savaş tünellerin hazırlığında, altyapı çalışmalarında, devrimci operasyonlarda ve arazi timlerinde büyük sorumluluk duygusuyla yer alarak tam anlamıyla profesyonel bir gerilla haline gelir.

Bulunduğu her çalışmada YJA Star kimliğinin gereklerini layıkıyla yerine getirir. Şehit Delil Alanında son nefesine kadar savaşarak çalışkan, fedakâr ve mücadeleci duruşuyla gerilla tarihine adını altın harflerle yazdırır. Zarîn Aram, 3 Mayıs 2024'te Türk devletinin saldırısı sonucu Zap bölgesinde ölümsüzler kervanına katılır. Tekoşîn Devrîm/ANF-BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.