Tarih sanatla harmanlandı
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Kurdistan’ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nın yapıldığı İsviçre’nin Lozan kenti, 4 parça Kurdistan ve Avrupalı sanatçıların “2+2=KRDSTN” sergisine ev sahipliği yaptı. Lozan Belediyesi’ne bağlı Lozan D’Hotel de Ville salonundaki sergi 19 Mayıs’ta sona erdi.
ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN
Küratörlüğünü Barış Seyitvan ile Serdar Mutlu’nun yaptığı sergide farklı disiplinlerden sanatçılarının eserlerinin yer aldığı sergi ismini 1946’da Kurdistan Cumhuriyeti’ni ilan eden Qazi Muhammed’e atfedilen “2+2=Kurdistan” ifadesinden alıyor.
Tarihçi Sedat Ulugana ile sanatçılar Osman Ahmed, Havin Al-Sindy, Havar Amini, Vooria Aria, Khadija Baker, Savaş Boyraz, Wirya Budaghi, Timur Çelik, Salah Ebrahimi, Serhat Ertuna, Jacopo Gallico, Fatoş Irwen, Eren Karakuş, Serpil Odabaşı, Walid Siti, Hito Steyerl ve Leyla Toprak’ın çalışmalarının yer aldığı sergi boyunca çeşitli müzik dinletileri ve söyleyişler de gerçekleştirildi.
100 yıla ışık tuttu
Lozan Antlaşması’nın yaratığı yıkım ve Kürt halkının direniş tarihine ışık tutmayı hedefleyen sergi, beklediği ilgiyi gördü. Serginin küratörlerinden Barış Seyitvan, 100 yıl boyunca yaşananları sanatla anlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Roboskî, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol’u Serpil Odabaşı resimleriyle anlattı. Güney Kurdistan’daki arkadaşlarımız Halepçe üzerine çalışma yürüttü. Rojhilat’daki sanatçı arkadaşlarımız İran devleti tarafından yapılan baskıları sanata yansıttı” dedi.
Sergiye Kürt sanatçıların yanı sıra Avrupalı sanatçıların da katıldığını belirten Seyitvan “İtalyan, Alman sanatçılar da bu sergide yer aldı. Bu dayanışma önemli ve anlamlıydı. 14 sanatçı arkadaşımız bu sergide yer aldı” dedi.
Tarihçi Sedat Ulugana’nın hazırladığı bir kronolojinin de sergide yer aldığını aktaran Seyitvan, “Lozan’dan, Jina Amînî’ye kadar uzanan bu kronoloji 100 yıla ışık tutan bir projeksiyon görevi gördü” dedi.
Oldukça başarılı
Lozan Antlaşması’yla ilgili konferanslar veren sanat tarihçisi Mathieu Jaccard da sergideydi. Jaccard, “Sergi hem tarihsel boyutu ele alan ve hem de sanatsal boyutu gözardı etmeyen bir çalışma. Yapılan çeşitli etkinlikler ile sergi daha da anlamlı oldu. Tarihi sanatla harmanlamak oldukça başarılı olmuş” dedi.