Taşıyıcı annelik: Sömürü alanı genişliyor
Kadın Haberleri —
- Ukraynalı kadınları sömüren ve istismar eden Avrupa, taşıyıcı annelik için bu kez yönünü yoksulluk ve güvencesiz koşullarda yaşayan Orta Asyalı kadınlara verdi. Taşıyıcı annelik piyasasının döndürüldüğü ülke ise Gürcistan.
Taşıyıcı annelik dünya çapında milyarlarca dolarlık bir endüstriye dönüştürüldü. İlk olarak 1980’li yıllarda ABD’de uygulanan bu yöntem önceleri çocuk sahibi olamayan çiftlere ‘umut’ olurken, daha sonraları ise korkunç paraların döndüğü, kadınların sömürüldüğü ve istismar edildiği bir piyasa haline geldi.
Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Güney Afrika, Belçika ve ABD taşıyıcı anneliğin yasal kabul edildiği ülkeler iken, Avrupa en çok Ukrayna’ya başvuruyordu. Rusya-Ukrayna savaşı öncesi her yıl 2 binden fazla çocuk, taşıyıcı annelik yöntemiyle doğuyordu. Ancak savaştan sonra Avrupa bu kez yüzünü Gürcistan’a dönerek kadınların bedenini sömürmeye başladı. Kimi zaman aracı ajanslar kimi zaman ise dolandırıcıların kurbanı olan kadınlar, bu işe en çok maddi imkansızlıklardan dolayı yöneldiğini söylüyor.
BBC’ye konuşan 37 yaşındaki Alina (gerçek adı değil), “Mesele para olmasaydı, bunu yapmazdım. Her şeyden önce paraya, ailem için en iyisine ihtiyacım var. Kendim ve çocuklarım için güçlü olmalıyım” diyor. Alina, bir çifte taşıyıcı annelik yapmak için Gürcistan'daki bir ajansa kaydoldu. Hamilelik süresince ayda 500 dolar, doğumdan sonra ise 15 bin dolar alacak.
Alina, aslında Kazakistanlı ve iki çocuklu bekar bir kadın. Ülkesinde çalıştığı giyim mağazasında düşük maaş aldığı için taşıyıcı anneliğe yöneldi.
Yoksul kadınlar hedef
Gürcistan’ın nüfusu yaklaşık 4 milyon civarında. Bu nedenle Gürcistan’daki taşıyıcı annelik ajansları Orta Asya'nın dört bir yanından kadınları ulaşıyor. TikTok ve Instagram gibi dijital medya platformları aracılığıyla yaşları 20 ila 34 arasındaki kadınları hedef alıyor.
Bir taşıyıcı annelik ajansının yöneticisi olan Damira Bekbergenova’nın anlattıkları derin yoksulluk, yalnız ve güvencesiz koşullarda bırakılan kadınların yaşadığı trajediyi göz önüne seriyor.
Ülkeler arası ticaret
Bekbergenova, Avrupa’nın artan talepleri karşısında bazen Kazakistan’daki üç ofisinden Çin’e kadar gittiğini söylüyor. Kazakistan'daki hayat pahalılığı nedeniyle bazı kadınların borçlarını kapatabilmek için ikinci veya üçüncü kez taşıyıcı anneliğe kaydolduğunu anlatıyor.
“Kızlarımız kendilerini buna mecbur hissediyorlar" diyor ve devam ediyor: "Hiçbiri bunu merhamet amaçlı olarak yapmıyor. Maddi zorunluluktan yapıyorlar, hemen hemen tüm kadınlar kendi çocuklarının geleceği için başkası adına çocuk doğuruyor.” ASTANA