Tavşantepe'nin 29 yılı araştırılsın

Tavşantepe Köyü

Tavşantepe Köyü

  • DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça, Narin'in katledildiği Tavşentepe köyündeki son 29 yılda yaşanan ve doğal olmayan ölümlerin araştırılması için Meclis'te araştırma açılmasını talep etti.

DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça, Narin Güran cinayetini Meclis gündemine taşıdı.

Amed'in Rezan (Bağlar) ilçesinin Tavşantepe (Çûlî) Mahallesi'nde 21 Ağustos günü kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni, 19 gün sonra 9 Eylül sabah saatlerinde, çuvala konulmuş ve üzeri taşlarla kapatılmış şekilde Eğertutmaz Deresi yatağında üçüncü kez yapılan aramada bulundu. Nevzat Bahtiyar’ın ifadesi ve doğrulanan kamera kayıtlarına göre; 21 Ağustos günü öğlen saat 15.15'te eve gittikten kısa süre sonra kayıp olduğu bildirilen Narin Güran’ın cansız bedeni, Nevzat Bahtiyar tarafından saat 15.40 gibi köy dışına çıkarıldığı halde; Narin’in bir amcası “saat 17.40'ta bize geldi kuzenlerini sordu”; bir başka akrabası “18.40 sıralarında çeşme yakınlarında gördüm”; bir başka çocuk “18.47'de okul yakınlarında gördüm” demişti. Milletvekili Akça, "Narin’in katledilmesine ilişkin açılan soruşturmada açığa çıkan detaylar ve gözaltı sayısı; 21 Ağustos’tan beri aile ve yakınların verdiği gerçeği gizleyen ifadeler; cinayetin ve etrafındaki sır perdesinin kollektif yönünü gözler önüne sermiştir" dedi.

Akıl almaz iddialar

Narin Güran’ın arama çalışmaları esnasında Diyarbakır 5.Sulh Ceza Hakimliğinin yayın yasağı getirdiğini, RTÜK Başkanı'nın konu hakkında araştırma ve haber yapmaya devam eden yayın organlarını tehdit ettiğini, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile de bizim dostlarımız” şeklindeki açıklama yaptığını hatırlatan Akça, Narin’in bulunarak gerçeklerin açığa çıkması konusunda basın emekçilerinin ısrarlarının, Tavşantepe köyünde doğal olmayan çocuk ölümleri hakkında akıl almaz iddiaları da açığa çıkardığını kaydetti.

Ablası ve kuzeninin ölümü

Narin’in engelli ablasının da 7 yaşında merdivenden düşerek öldüğü, şüpheli olan bu ölüme ilişkin otopsi işleminin yapılmadığı ve dosyanın üzerinin örtüldüğü iddiaları üzerine Diyarbakır Savcılığının abla Tülin Güran’ın da ölümüne ilişkin soruşturma başlattığına dikkat çeken Akça, "Yine Narin'in 17 yaşındaki kuzeninin Kurban Bayramı’nda intihar ettiği; diğer kuzeninin de intihar etmeye çalışıp yatalak kaldığı iddiaları kamuoyuna yansımıştır" dedi.

En az 64 çocuk Narin gibi

Narin Güran ve Tavşantepe'de yaşanan şüpheli çocuk ve genç kadın kayıpları/ölümlerinin ilk olmadığını anımsatan Akça, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kayıp çocuklara ilişkin veri paylaşmadığına işaret etti. TÜİK’in açıklanmış son verisine göre 2008-2016 arasında toplam 104 bin 531 çocuğunu kaybolduğunu anımsatan Akça, şöyle devam etti: "Aradan geçen 8 yıl içinde kaç çocuğun kaybolduğunun yahut kayıp olan bu 104 bin 531 çocuğun kaçının bulunup bulunmadığı ise belirsizdir. Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği Merkezi'ne göre ise son iki buçuk yılda en az 64 çocuk Narin gibi yaşamını yitirmiş; çocuk cinayetleri ve ev içi şiddet temelli cinayetlere şüpheli ölümler de eklendiğinde iki buçuk yılda en az 133 çocuk hayatını kaybetmiştir.

Derhal Meclis Araştırması

Sonuç olarak; toplumsal özne olan çocukların genelde Türkiye’de, özelde Tavşantepe'de ciddi bir güvenlik kriziyle baş başa olduğu görülmektedir. Bu sebeple Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde son 29 yılda doğal olmayan ölümler sonucu yaşamını yitiren kişilerin ölümlerinin araştırılarak çocuk güvenliğinin tesis edilmesi amacıyla derhal bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim." ANKARA

 

* * *

Bahtiyar'ın çuvalı netleşti

Narin cinayeti soruşturmasında cesedin içine konulduğu çuvalla aynı seri numarasına sahip çuvallar, itirafçı Nevzat Bahtiyar’ın evinden çıktı.

Nevzat Bahtiyar’ın evinden savcılık ifadesini doğrulayabilecek bir delil çıktığı öne sürüldü. Türk medyasına göre; ekipler soruşturma dosyasına yeni giren bir delile daha ulaştı. Jandarma ekipleri tarafından Narin'in cansız bedenini çuvala koyduktan sonra Eğertutmaz Deresi'ne götürüp gömdüğünü anlatan Nevzat Bahtiyar'ın ifadelerinin ardından evinde detaylı arama yapıldı. Jandarma ekipleri tarafından Bahtiyar'ın evinde yapılan aramada Narin'in taşındığı çuval ile seri numarası birbirini takip eden kullanılmamış çuvallar bulundu.

 

 

* * *

Karatmak için seferber oldular

Narin Güran cinayetin dosyasına giren Jandarma Suç Araştırma Timleri'nin (JASAT) tutanağına göre; aile üyeleri, manipüle etmek için 6 yöntem kullandı.

Narin Güran'ın katledilmesiyle ilgili soruşturmada aile üyelerinin sahte ihbarlarla soruşturmanın seyrini değiştirmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı. Aile üyelerinin delil karartmak ve arama çalışmalarını sekteye uğratmak için yalan ifade verdiği, sahte ihbarlarda bulunduğu ve farklı yerlere terlik bıraktığı mahkeme kayıtlarına da geçmişti.

Türk medyasına göre; dosyaya giren Jandarma Suç Araştırma Timleri'nin (JASAT) tutanağı, köylülerin yetkilileri manipüle etmek için 6 yöntem kullandığını tespit etti. Narin'in amcası Fuat Güran'ın jandarma personelini gizlice dinlediği ortaya çıktı. Gözaltı sürecinde ise bazı zanlıların ellerindeki plastik çubuklarla elektrik tellerini birbirine değdirerek elektrik kesintisine ve yangına sebep oldukları şüphesiyle sorgulandıkları belirtildi.

Savcılık bu konuda şüphelerin üzerinde yoğunlaştığı ailenin eniştesi (Salim Güran’ın kız kardeşinin kocası) Mehmet Şevket Kaya’ya (44) bu konuyu sordu. Kaya, “Hepimizin elinde plastik çubuk vardı, doğrudur, ancak elektrik tellerini birbirine çarptırıp yangın çıkarmaya çalışmadık. O günlerde olan elektrik kesintileriyle ilgim yoktur. Yakın bölgede çıkan yangınlarla da alakam yoktur” dedi. Kaya, “suçluyu kayırmak ve suç delillerini yok etmek”ten tutuklandı.

Oğlu Muhammet Kaya da Narin’e ait olduğu değerlendirilen bir terliği yolda bulduğu halde yetkililere bildirmemekle suçlanıyordu. Savcı, ayrıca amca Ömer Faruk Güran’a yangını sordu. Güran “Gördüğüm kadarıyla yangın elektrik tellerinin birbirine çarpması sonu meydana geldi. Kesinlikle elektrik kesintisi ve yangın çıkarmaya yönelik bir eylemde bulunmadım” dedi.

Dosyadaki JASAT tutanağında, manipülasyon amaçlı eylemler şöyle sıralandı:

* Suriyelilerin kaldığı çadıra yakın bir konumda terlik bulunduğu iddia edilerek, jandarma personeli bu kısma yönlendirilmeye çalışıldı.

* Narin kaybolduktan iki gün sonra köyde yangın çıkarıldı.

* Arama kurtarma çalışmaları esnasında olağan dışı elektrik kesintileri yaşandı.

* İki kişinin bir kız çocuğunu köyün üst tarafına götürdüğü şeklinde ihbarda bulunuldu.

* Yanlış ifadelerle güvenlik birimleri yanlış yönlendirildi.

* Jandarma personeli Eğertutmaz Deresi'nden uzaklaştırılmaya çalışıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.