Tiebele’nin evleri

Kültür/Sanat Haberleri —

Tiebele / foto:AFP

Tiebele / foto:AFP

  • Afrika’nın batısında yerleşik bir şehir olan Burkina Faso’nun güneybatı kesiminde; Tiebele olarak adlandırılan yaklaşık 1,2 hektarlık küçük bir köy bulunuyor. Kassena şehrinin kalbinde taht kurmuş olan Tiebele, penceresi bulunmayan rengarenk desenlerle bezenmiş evlerle dolu.

The Vintage News’de yer alan habere göre Burkina Faso’da bilinen en eski etnik grup olan Kassenalılar, 15.yüzyıldan beri burada yaşıyorlar.

Kassenalılar aslında, zengin kültürlerini ifade etmek için doğal kaynaklarını kullanıyorlar. Tebeşir ve renkli çamurla dış duvarları boyayarak, karmaşık desenlerle evlerini dekore ediyorlar.

Evler erkekler tarafından inşa edildikten sonra, boyama görevi ise kadınlara kalıyor. Evler son derece ince işçilik ve narin desenlerle işlenmiş, yerel desenler ile süslenmiş. Her evin farklı bir geometrik şekli, farklı bir çizgisi bulunuyor.

Tiebele’deki evler, gerek iklimi gerekse olası “düşmanları” dikkate alınarak inşa edilmiş. Kapılar herhangi bir saldırı anı düşünülerek küçük yapılmış. Bu evlerin en dikkat çekici özelliği içinde pencere olmaması.

Yine farklı bir gelenekleri daha var: Bir ev inşa edildikten sonra, içinde yaşayacak olan kişi iki gün bekler; eğer evin içinde bir kertenkele yürürse orası iyi bir ev sayılır ama yürümezse ev yıkılır. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.